WordPress 4.8.1 försenas och en himla massa uppdaterade tillägg

WordPress version 4.8.1 har försenats något, men lanseringskandidaten är nu satt till den 24 juli, alltså på måndag. Tanken är att 4.8.1 ska släppas den 1 augusti. Det är en punktuppdatering så om du kör WordPress 4.8 så bör den installeras automatiskt.

Om du är en betalande användare av tillägget Jetpack så kan du nu (eller snart i alla fall) schemalägga poster till sociala medier. Du kan läsa mer om hur funktionen fungerar på WordPress.com, det är snarlikt. Apropå det så finns det nu över 200 premiumteman (samma som på WordPress.com) för betalande Jetpack-användare. Kanske dags att öppna plånboken?

Populära cachetillägget WP Super Cache har uppdaterats till version 1.5.1. Nu finns stöd för REST API:t och inställningssidan har förenklats, bland annat. Om du använder WP Super Cache så uppdaterar du från wp-admin som vanligt. Apropå cachetillägg så är WP Rocket nu fyra bast, vilket förstås bryts ner med infografik och information i massor.

IDG:s Techworld har skrivit om ett ”hack” mot ”ofärdiga WordPress-sajter”. Det handlar om försök att ta kontroll över WordPress-sajter där installationen inte har slutförts, något du självfallet alltid ska göra om du påbörjat en installation. Läs mer om saken hos Wordfence.

Det har shoppats en del i WordPress-världen. Byrån 1UP har köpt Lift UX, iThemes har sålt iThemes Exchange och Jonas Lejon har köpt WPScans. Den sistnämnda tittar vi lite närmre på i veckans intervju.

WordCamp Zagreb sker den 1-3 september och är det tredje WordCampet i Kroatien. Biljetterna är förstås släppta. YoastCon är en sökmotoroptimeringsinriktad konferens som populära Yoast självfallet står bakom, med Joost de Valk vid rodret. Det är andra året för YoastCon och biljetterna är nu släppta (€299). Konferensen går av stapeln den 2 november i år, i Nijmegen i Nederländerna.

Forumtillägget bbPress har uppdaterats till 2.5.13, vilket fixar en del buggar men är extra viktig för dig som har ett forum där du tillåter anonyma inlägg. Enklast uppdaterar du inifrån WordPress, som vanligt med tillägg. Akismet, tillägget som blockerar spam och kommer förinstallerat med WordPress, har för övrigt fått en uppdatering det med, till version 3.3.3.

Gutenberg har förstås uppdaterats den här veckan med, till version 0.5.0. Här går det undan! Vill du förresten bygga block till Gutenberg så finns ett boilerplate-tillägg så att du kommer igång snabbt.

Det kan bli lite smidigare att välja en statisk förstasida framöver. Här är ett designförslag på förbättringar. Andra nyheter i WordPress är att det blir en metatabell för nätverksinstallationer i en framtida version. Vill du testa så kan du använda feature-tillägget WP Blog Meta.

Undersökningen State of JavaScript är öppen för 2017, om du är utvecklare bör du förstås tycka till här. Förra året tycktes det här. På tal om JavaScript så är det licensbryderier kring React, Apache Foundation har nämligen satt stopp för Facebooks BSD-licens. Komplicerat värre så klart, WPTavern reder ut situationen för den som vill veta mer.

WordPress 4.8 är den senaste versionen. Se till att du kör den så att punktversionen 4.8.1 installeras automatiskt när den släpps den 1 augusti.

Tillägg: Duplicate Post

Duplicate Post är ett smart litet tillägg som låter dig – hör och häpna – duplicera poster. Eller kopiera snarare, kallat ”klona” i den svenska översättningen. Vitsen med tillägget är att du inte ska behöva kopiera och klistra in innehåll du redan skapat ifall det finns en lämplig förlaga i din WordPress-databas redan. Tryck bara på klona-länken i postlistan eller i Publicera-rutan inne på en post och en kopia skapas som utkast, redo att revideras så att den passar till det du ska göra. Smidigt värre.

Det finns en del inställningar du kan göra, såsom hur dina kopior ska skapas och vad som faktiskt ska kopieras. Du kan även justera vilka användarnivåer som behövs för att kunna använda kloningsfunktionaliteten, ett trevligt inslag för sajter som har många användarrättigheter. Dessutom kan utvecklare koppla in sig på Duplicate Post, men det är lite överkurs. Och nej, Duplicate Post fungerar inte bara med poster, du kan klona andra posttyper (såsom sidor) med.

Duplicate Post är ett bra exempel på ett tillägg som gör en sak och gör det bra. Om du tycker det låter smidigt att kunna kopiera poster för att snabbt komma igång med nytt innehåll så är det här tillägget för dig.

👉 Duplicate Post

Intervju: Varför köpte du WPScans, Jonas Lejon?

Jonas Lejon är välkänd i säkerhetssammanhang, vi intervjuade honom faktiskt i WPSE #5. Nu har han köpt scanningstjänsten WPScans, som förstås scannar din WordPress-installation och letar efter otrevligheter. Vi tyckte det var värt ett snack, så klart.

Hur kommer det sig att du köpte WPScans?
Jag har länge jobbat med cybersäkerhet relaterat till WordPress så när jag såg att tjänsten låg ute till salu så kändes det klockrent att köpa tjänsten.

Hur fungerar WPScans?
Tjänsten bygger bland annat på ett backend av open-source-mjukvaran som heter wpscan. Den kontrollerar om den WordPress-version som är installerad innehåller säkerhetsbrister samt om de plugins som är installerade innehåller kända säkerhetsbrister.

Håller för närvarande på att rensa upp och förfina kodbasen. Sedan kommer jag att bygga ut med fler kontroller och tjänster. Bland annat för att lättare identifiera indikatorer på om WordPress blivit hackat.

Vad är det för skillnad på ett gratiskonto och det betalda? Vem ska köpa vad?
Om du vill övervaka din sajt över tid och få larm via e-post när en ny sårbarhet dyker upp som kan påverka säkerheten så bör du betala för ett konto. Kostar 323 kr och är enbart en engångskostnad i dagsläget.
Även om du vill bevaka fler än fem sajter så måste du ha ett betalkonto.

Databasen med kontroller är cirka 8 000 st i dagsläget, det vill säga antalet sårbarheter som kontrolleras. Databasen bygger på den som återfinns på wpvulndb.com.

Finns det några risker med att använda WPScans, eller den här typen av säkerhetsscanning över huvud taget?
Det kan vara så att du invaggas i en falsk säkerhet och tror att bara för att du använder dig av WPScans så är du säker. Men säkerhetsarbetet för att skydda och bygga en säker installation av WordPress handlar om många andra saker också.


Fotnot: Testa WPScans själv och kolla hur säker din WordPress-installation är.

WordPress 4.8.1 och WooCommerce 3.1.1

Arbetet med nästa uppdatering av WordPress, nämligen version 4.8.1 går framåt. Det rör sig om en patch snarare än en fullstor version förstås, men legacy-stöd för text-widgets och förbättringar av HTML-widgeten uppskattas nog av många. Vill du hjälpa till att mosa buggar så kan du vara med på ”bug scrubs” på måndag samt torsdag. WordPress version 4.8.1 är tänkt att släppas i slutet av juli och kommer installeras automatiskt om din WordPress-installation stödjer det. Den första betaversionen är planerad till på måndag, det vill säga den 17 juli.

WordCamp Europe i Paris (se WPSE #10) är förstås över sedan länge men resultaten av möten och föreläsningar där kommer rulla ut löpande, inte minst Community Summit-detaljerna som vi återkommer till när diskussionerna publicerats. Design Team har publicerat en sammanfattning av vad de gjorde på Contribution Day, vilket förstås handlade en hel del om innehållshanteraren Gutenberg (som jag skrev om i WPSE #12) samt Anpassa-läget. Apropå Gutenberg så är version 0.4.0 släppt, utvecklingen går verkligen snabbt framåt där.

När vi ändå pratar om WordPress-tillställningar så bör utbildare inte missa WPCampus 2017 i Buffalo (USA) den här helgen, alltså fredag-lördag. Livesändningen är gratis så jobbar du med WordPress i skolan är det här något att ta en titt på.

Populära ehandelstillägget WooCommerce (se WPSE #11) har uppdaterats, till version 3.1.1. Det rör sig om en patch och bör inte påverka dig under förutsättning att du redan kör version 3.1. För övrigt kan du vänta dig WooCommerce version 3.2 den 4 oktober om planeringen håller.

Let’s Encrypt har gett ut över 100 miljoner SSL-certifikat vilket är goda nyheter (SSL ger en säkrare webb) men vad som är extra kul är att de kommer stödja wildcard-domäner från januari nästa år. Det är relevant för WordPress därför att Let’s Encrypt fungerar dåligt med nätverksinstallationer, något som wildcardcertifikat kommer hjälpa. Slutligen så var Automattic med och stödde Battle for the Net-kampanjen i onsdags, något som är viktigt för amerikaner eftersom de återigen vill inskränka friheten på nätet. Automattic släppte ett tillägg om saken men det kom ut så sent så det blev bara drygt 200 installationer. En missad möjlighet kan tyckas, förhoppningsvis är man bättre förberedd för framtida kampanjer.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8 och den kör du förstås redan.

Tema: Hamilton

Anders Norén är en välkänd temadesigner (och tillika kollega på Odd Alice) så när han släpper ett nytt tema är det värt en titt. Hamilton heter Anders senaste verk och det är ett portfolio-tema med mycket fokus på (förhoppningsvis) vackra bilder. Förstasidan erbjuder ett rutnät med två eller tre kolumner och smart justering av bilderna. Mer information får du om du för musen över en bild men det finns även en inställning för att visa överskriften (det vill säga postens rubrik ovanpå den utvalda bilden, för det är vad som används) hela tiden. Väl inne på posterna är det luftigt och fint med bra stöd för bildgallerier (förstås!) samt snygga bildtexter. Det finns även en sidmall för att lägga in sin resumé, ett trevligt inslag som många frilansare eller jobbsökande kreatörer säkert uppskattar. Förutom nämnda inställningar så finns det även ett mörkt läge som ändrar text och bakgrundsfärg, lämpligt om du skulle vilja ha en mörk bakgrundsbild.

Som de flesta teman idag så finns stöd för just egna bakgrundsbild samt logotyper. Den senare är trevligt implementerad, för lägger du till en logotyp så göms texten som annars skrivs ut där. Det är något många teman glömmer bort: har du en logotyp vill du sällan upprepa dig med en sidtitel till.

Hamilton har en mängd snygga effekter, med bilder som laddas in efter behov, mjukt och fint. Det ger ett professionellt och rent intryck, utan att för den skull bli för avskalat. Även menyn är snygg, tryck på hamburgaren uppe till höger (vilken kan ändras till en vanlig textmeny för större skärmar om du så önskar) så lägger sig menyn över hela sidan. Tjusigt!

Det är dock värt att påpeka att Hamilton inte är ett tema för alla. Har du inte utvalda bilder till dina poster så ser det väldigt grått och trist ut, inte minst i sidfoten på posterna där den relaterade läsningen blir väldigt tam:

Det här är ett tema för bildtunga webbsidor, inte för lätt läsning och snabba korta poster som består enbart av text. Fotografer se hit, således.

Hamilton är just nu under review och kan inte laddas ner från wordpress.org ännu. Håll ett öga på temats sida för mer information om när det är tillgängligt.

Fotnot: Missa inte intervjun med Anders Norén om just Hamilton.

Anders Norén om Hamilton och att göra gratisteman

Anders Norén var först ut i intervjuserien här i WPSE, redan i #4 faktiskt. Apropå hans kommande tema Hamilton, som skrivs om här ovan, så gör vi ett återbesök.

Nu har du varit igång och gjort ett tema igen! Berätta lite om Hamilton?
Hamilton är ett enkelt och stilrent tema som i första hand är byggt för alla som kan tänkas behöva en portfolio: fotografer, illustratörer, designers, och andra kreatörer vars verk gör sig bra visuellt. På arkivsidorna visas inläggens bilder upp i ett avskalat rutnät, och på de enskilda inläggen och sidorna finns gott om möjligheter till att ge bilderna utrymme och uppmärksamhet. Min målsättning var att låta layout och typografi ta ett kliv tillbaka så att innehållet kan ta ett kliv framåt.

Temat inkluderar också en del roliga inställningar som låter användare ge temat en personlig prägel med enkla medel. Med Dark Mode kan man ändra temat från mörk text på vit bakgrund till vit text på mörk bakgrund, och det läget kan kombineras med  bakgrundsfärg och -bildinställningarna för en mängd olika utseenden. Man kan också lägga till en rubrik ovanför inläggen på startsidan, byta mellan två och tre kolumner i rutnätet på desktop, ändra den utfällbara menyn till en traditionell horisontell meny i sidhuvudet (på desktop), och lite annat smått och gott.

I framtiden kan det också bli aktuellt att lägga till en Google Fonts-inställning i Anpassa-läget, så att användare fritt kan välja vilket typsnitt som temat ska använda. Jag har letat efter en ursäkt till att lägga till den funktionaliteten i andra teman, men det har inte känts rätt. Hamilton skulle kanske vara en bra match.

Vissa tycker det är svårt att namnge sina teman men du har hittat en modell som du kör rätt hårt med. Hur tänker du kring dina temans namn?
Majoriteten av mina teman hämtar sina namn från någon särskild person. Rowling = J.K. Rowling, Iwata = Nintendos då precis bortgångna VD Satoru Iwata, Hoffman = skådespelaren Philip Seymour Hoffman (också nyligen avliden, så det är en småmakaber samling), etc. För vissa teman, som Hamilton, är sambandet dock lite mindre direkt. Av någon anledning hade jag bara namnet Hamilton i huvudet när jag började fixa med temat. Jag kanske hade skymtat USA:s före detta president Alexander Hamiltons namn i Twitterflödet. I de fall jag inte har någon särskild person i åtanke blir istället ett av de viktigare kriterierna att namnet gör sig bra i temats typsnitt. Hamilton såg helt ok ut i Franklin Gothic, som tur är, så namnet fastnade.

Några av dina teman finns även på WordPress.com. Hur gick det till?
En av Automattics Theme Wranglers (temautvecklare) kontaktade mig för ett par år sedan och berättade att de jobbade på en WordPress.com-version av Hemingway, som är mitt mest populära tema. När det var klart och släppt till deras användare skickade de över deras uppdaterade version av temat (Hemingway Rewritten) så att jag hade möjlighet att lägga till ändringar de gjorde till WordPress.org-versionen. Jag tror inte att något flyttades över i slutändan, men det var en trevlig gest.

Så här långt har de portat sju av mina teman till tjänsten, och det är alltid en glad överraskning när de lägger till ett nytt. WordPress.com når en stor målgrupp människor som i annat fall aldrig skulle få möjlighet att använda mina teman. Det känns som att majoriteten av de sajter jag stöter på som kör ett av mina teman nu drivs genom WordPress.com. De tillhandahåller ingen statistik för WordPress.com-teman, men vid ett tillfälle var Hemingway Rewritten det 13:e mest populära temat på tjänsten, så det är några sajter som kör det.

I skrivande stund ligger Hamilton i review-kön på wordpress.org. Hur tycker du att temahanteringen mot wordpress.org skulle kunna förbättras?
Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag nog haft ganska många förslag, men det känns som att deras Theme Review Team jobbar för fulla maskiner med att förbättra processen nu. En större och större del av temagranskningen sker automatiskt genom Theme Review-tillägget, regler som förut var luddigt definierade eller inkonsekvent upprätthållna har blivit mer tydliga och strikta, och temaförfattare begränsas till ett tema i granskningskön åt gången. Gänget där har gjort oerhört mycket framsteg på väldigt kort tid, och det verkar finnas en stark vilja att bygga vidare på framgångarna.

Idag tar det bara en till två månader för ett tema att ta sig igenom granskningsprocessen. För drygt ett år sedan tog det uppemot nio månader. Den enda uppmuntran jag har till dem är att fortsätta i precis samma stil.

Fotnot: Läs mer om Hamilton här.

Mycket Gutenberg blir det

En stor del av det här numret av WPSE ägnas åt den nya innehållshanteraren Gutenberg. Därför är det väl passande att vi börjar där, med den ganska stora uppdateringen av Gutenberg till 0.3.0. Gott om nya innehållsmöjligheter samt notiser för när en post är sparad, bland annat. Dessutom har man officiellt börjat titta på dra och släpp för att ordna blocken i Gutenberg, något som måste lösas enligt min mening. Dessvärre är prion på detta låg i dagsläget. För den som vill finns det gott om diskussioner kring Gutenberg på Github, där du förstås även kan tycka till och bidra till utvecklingen.

Produktiva temautvecklare kan glädjas åt att det föreslagits att två teman ska få ligga i review-kön på wordpress.org samtidigt, inte bara ett. Beslut lär vänta på sig dock, först ska temakön ner till fyra veckor. Apropå teman på wordpress.org så kommer readme-filerna få samma upplägg och möjligheter som för tilläggen och därför har en validator-sida skapats där du kan testa ditt temas readme-fil.

Planeringen med WordCamp Netherlands har satt igång, rapporterar WP Tavern. Det är extra intressant i det här skedet för det är en återgång till att tillåta nationella WordCamp, efter att WordCamp Foundation har tryckt på regionbaserade WordCamp-konferenser. Resultatet? Oklarheter för arrangörer så klart. Tydligare regler för WordCamp behövs verkligen.

Apropå WordCamp så har WordCamp Europe 2017-gänget postat lite data om konferensen. Mest förvånande är att hela 24% av biljettinnehavarna inte dök upp alls. Arrangörerna spekulerar i om det har att göra med att Paris är en dyr stad eller möjligen att biljetterna började säljas så tidigt som ett år innan konferensen. Budgeten för WordCamp Europe 2017 var för övrigt €700000 eller drygt 6,8 miljoner kronor. Wow!

WordCamp Nijmegen, som sker den 1-2 september, har öppnat intresseanmälan för talare. Du har till den 12 juli på dig att anmäla ditt intresse. Nijmegen ligger för övrigt i Nederländerna. Jag kan förresten även meddela att arbetet med årets WordCamp Stockholm är i full gång. Förhoppningsvis kan jag berätta mer om det snart.

Låt oss avsluta med några snabba puckar. Det blir ett återkommande veckomöte för de som just börjat bidra till WordPress ”core”, alltså själva WordPress. Bra, för det är inte helt lätt att komma igång alla gånger. IWP Awards, som nämndes i WPSE #10, låter dig nu rösta på kategorierna som de ska dela ut priser i. Säkerhetstillägget WangGuard stänger ner och utvecklaren förklarar varför i en matig forumpost. En anledning är hot om livet, skrämmande… Cloudflare Apps är en ny tjänst som kanske kan vara ett alternativ till Jetpack framöver och CSS-Tricks fyller tio år, grattis!

Den senaste versionen av WordPress är version 4.8, vilken du förstås redan uppgraderat till. Version 4.8.1 är tänkt att släppas sista veckan i juli, såvida inget oväntat dyker upp förstås.

WPSE testar Gutenberg

Gutenberg är den nya innehållsredigeraren som ska ändra hur du skriver texter i wp-admin från och med version 5.0 (eller det är planen i alla fall). Tanken är att innehållet byggs upp av block. Ett block kan vara text, en bild eller ett bildgalleri, en widget, eller en embed (typ Youtube-film, Twitter-citat eller dylikt). Tanken är att block ska kunna läggas till av tillägg, förstås. Det kommer betyda att vi får en himla massa block som vi kan använda i Gutenberg, lite som widgets fungerar, eller metaboxar om du använder sådana.

Idag är Gutenberg förstås begränsad till vad WordPress ska stödja från grunden, med diverse textblock främst (citat, löptext, rubriker, listor, kod och så vidare) samt bildblocken (inklusive en snygg parallaxbild). Det finns även en senaste poster-widget du kan testa att infoga. Externa tjänster har fått en egen liten flik i infoga block-rutan och när du väljer någon så infogas en ruta i redigeringsläget där du petar in nödvändig information, det vill säga länken till Youtube-videon eller vad det nu är.

Upplägget på innehållet är som sagt block-baserat. Du trycker på plusknappen längst ned (eller högst upp) för att infoga ett block, väljer vilken typ du vill ha, och vips hamnar det i innehållet. Blocket kan flyttas uppåt och nedåt i hierarkin med pilarna till vänster. Det finns ingen möjlighet att lägga block sida vid sida, något som undertecknad tycker är bra men som många säkerligen kommer önska. Varför är det bra då? Jo, funktionen skulle ge en missvisande bild av hur innehållet kommer presenteras eftersom mobila enheter sällan mår bra, eller klarar av, att visa flera stora element bredvid varandra. Bredden finns helt enkelt inte där. Säkerligen kommer tilläggsutvecklare skapa kolumnlösningar, förhoppningsvis då med inställningar som bestämmer hur kolumnerna ska bete sig beroende på skärmstorlek, som temautvecklare sedan kan utveckla efter.

Om du var rädd att det inte gick att ändra i innehållets kod, känt som text-läget i dagens redigerare, så kan du andas ut. Så här ser motsvarande textläge ut i Gutenberg:

Du kan testa Gutenberg själv genom att ladda hem Gutenberg-tillägget men kom ihåg att det inte direkt handlar om färdig kod här, det händer en del konstigheter med ikonerna ibland och delar av funktionaliteten är inte där, som att dra och släppa block exempelvis. Inte heller är det säkert att innehållet du skapar via Gutenbergs block renderas rätt i ditt tema så Gutenberg är inte riktigt redo för att användas live ännu. Det är helt okej, det är trots allt betaprogramvara.

Så blir Gutenberg bra till slut? Ja, det här kommer säkerligen hjälpa många användare att skapa mer levande innehåll men det finns ett uppenbart problem med blockbaserad innehållshantering: Det är dåligt att skriva i. Löptext med insprängda bilder och underrubriker och annat går alldeles utmärkt att göra i dagens visuella redigerare, men vill du ha en underrubrik i Gutenberg behöver du, i dagsläget, skapa ett block till. Det må låta logiskt för ett blockdrivet flöde men för någon som sitter och skriver är det ett avbrott, ett klick med musen, in med rubriken, och sedan ett klick till för att skapa ett nytt textblock för den fortsatta löptexten. Allt annat än idealt. Lösningen är förstås att skriva innehållet i en mer lämpad miljö, det vill säga i en separat textredigerare på din dator eller platta, men då blir det istället onödig hantering med klippa och klistra block för block. En bloggpost med undersektioner tar, i det läget, kanske längre tid att publicera med Gutenberg än den gör idag. Det är något som behöver tas om hand, annars kommer det sluta med två textinmatningsmöjligheter i wp-admin.

Med det sagt så fungerar Gutenberg förvånansvärt väl för att vara betaprogramvara. Installera med fördel tillägget, titta på demoinnehållet och lek med det, men kom ihåg att Gutenberg inte är redo för skarp användning ännu. Säkrast är det, som vanligt, att testa på en testinstallation.

👉 Gutenberg

Intervju: Christoffer Larsson

  • Namn: Christoffer Larsson
  • Jobbar med: Platform lead developer på KIT
  • Hemsida: kit.se
  • Twitter: @chredd
  • Använt WordPress sedan: 2007

Du har jobbat med WordPress ganska länge. Hur kommer det sig att du började med det?
Det hela började rätt så stormigt där WordPress och jag inte alls kom överens. Detta var 2007 då vi på Folkbladet Västerbotten “ärvde” en rätt så hackad och långsam installation som inte fick den kärlek den behövde. Över tid började vi dock förstå varandra bättre, en vänskap växte fram som till slut mynnade ut i någon form av kärlekshistoria (på WordCamp Stockholm 2012 försökte jag sammanfatta det i en graf). Runt 2010 tog vi nästa steg och började bygga riktigt roliga/spännande/avancerade saker tillsammans. Sedan dess har jag varit fast, även om vi fortfarande ibland har hetsiga dispyter (vi somnar dock nästan alltid som vänner).

Det är mindre WordPress och mer annat på KIT har jag förstått. Vad har ni för teknisk lösning och hur skiljer det sig från vad du är van vid?
KIT är uppbyggt av ett (relativt) stort antal mikrotjänster som framför allt bygger på Nodejs/Mongodb (mer om det här, om man är intresserad). WordPress finns fortfarande med som en rätt så viktig komponent, men är till största del en katalysator för att snabbt kunna skeppa KIT som produkt på marknaden.

Den största skillnaden med KITs plattform jämfört med WordPress är väl egentligen just att alla delar är frikopplade från varandra. Även WP kommer dock att kunna spela med i liknande lösningar framöver, tack vare att WP-API introducerats som en del av kärnan.

På vilket sätt kan WordPress förbättras i framtiden?
För oss utvecklare (nåväl, jag räknas väl kanske fortfarande som en) så skulle WordPress må bra av att göra sig av med en del legacy (och därmed även bakåtkompatibilitet). Kanske blir det aldrig så, men det vore ett stort steg i en trevlig riktning.

WooCommerce 3.1 är släppt

Det är mycket WooCommerce i det här numret så visst är det väl passande att version 3.1 nyss har släppts? Den här versionen anses vara av mindre karaktär så kör du redan 3.0.x så ska det inte vara någon fara att uppdatera, men som vanligt rekommenderas att du testar ordentligt i en ofarlig (icke-publik) miljö först. Bland nyheterna hittar vi bättre licenshantering och en ny CSV-import, bland annat. Uppdatera via Tillägg-sidan i wp-admin. Är du utvecklare och vill hjälpa till med beta-testande av kommande WooCommerce-versioner så finns det ett tillägg för det nu. När vi ändå pratar WooCommerce: Funderar du på om du borde köra Shopify istället? AlienWP jämför de båda med tämligen väntad slutsats.

Låt oss lämna WooCommerce en liten stund och hoppa vidare till vad som är tänkt att vara WordPress nästa stora steg framåt, nämligen redigeraren Gutenberg. Som bekant (för trogna läsare) finns Gutenberg nu som tillägg om du vill testa men är absolut inte redo för en livesajt ännu. Den blockbaserade redigeraren utvecklas dock fort, sedan förra veckan har 0.2.0 släppts och förhoppningsvis är det tempot utvecklingen har fram till lanseringen i WordPress version 5.0. Så nej, ingen Gutenberg i 4.9 om du hoppades på det. Vill du testa Gutenberg så finns det nu en hjälpsida om saken. Mer om Gutenberg i ett kommande nummer av WPSE, förstås.

Några korta puckar innan vi återgår till WooCommerce: Om du var orolig att start-temat Underscores, som bland annat Automattic använder, skulle försvinna så kan du känna dig trygg med att så inte är fallet. Populära tillägget WPML, som används för att göra sajter tillgängliga på flera olika språk, har kommit i en 3.8-beta, testa om du vill. Ikonsviten Dashicons, som WordPress använder, har fått lite extra liv i sviterna av WordCamp Europe förra helgen. Det är bra för det kommer behövas fler ikoner till Gutenberg.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8, se till att du kör den. Räkna med att version 4.8.1 släpps inom ett par veckors tid, vilken då bör installeras automatiskt om du har uppdaterat till 4.8. Vilket du förstås har gjort nu, inte sant?