WordPress 4.8.2 släppt och dumpningen av React

Det viktigaste först: WordPress 4.8.2 är släppt och det är en säkerhetspatch som alla bör installera omedelbart. Som vanligt är det XSS-säkerhetshål främst, men en otrevlig SQL-injektionsproblematik kring $wpdb->prepare() är värd att nämna. Om du redan kör version 4.8 eller 4.8.1 så bör WordPress ha uppdaterats automatiskt, logga in och kolla för säkerhets skull.

Vi har tidigare skrivit en hel del om konflikten med Facebooks React-licens. React är ett JavaScript-ramverk som används vitt och brett, bland annat av WordPress.com för Calypso-redigeraren och av den kommande textredigeraren Gutenberg. Men nu blir det inte så: Matt Mullenweg har skrivit en lätt brinnande post om varför WordPress inte kan använda React, därmed är det sista sagt om den saken. Facebook har tidigare svarat på licenskritiken men det duger inte riktigt, som synes. Det här är ett stort slag mot WordPress-utvecklare som investerat tid och energi i React, men steget är inte så hemskt stort till andra ramverk. Värt också att påpeka att det inte är fel att använda React, för de allra flesta är licensvillkoren mer än acceptabla, men självfallet kommer det här beslutet att påverka WordPress-communityt och vad som kommer användas för JavaScript-implementationer i framtiden.

Så vad blir det istället för React? Vue är den uppenbara, och mest populära, utmanaren, men Gutenberg finns redan på (den licensmässigt betydligt trevligare) React-klonen Preact. Det fina med Preact är att dina React-kunskaper kommer till sin rätt. Här är Gutenberg på Preact om du vill testa.Vad gäller Vue så har dess skapare Evan You redan uttryckt sitt stöd för Vue i WordPressoch gör sitt bästa för att göra Vue mindre beroende av honom, via OpenCollective. Diskussionen pågår hur som helst för fullt lite överallt, men eftersom Gutenberg ska skrivas om, och då i det ramverk som WordPress ska använda, så är den (just nu) 186 kommentarer långa Github-tråden en bra plats att tycka till eller läsa ikapp. Det kommande JavaScript-mötet på Slack, på måndag, kommer troligen bli välbesökt och opinionstyngt.

Puh. Låt oss lämna WordPress-React-kontroversen en stund och titta på lite andra WordPress-nyheter.

WordCamp Dublin går av stapeln den 14-15 oktober och har släppt information om sina talare. WordFence skriver om Mason Soiza, till synes ansvarig för osäkerheterna kring tillägget Display Widgets vilket numera är borttaget från wordpress.org. Är du en Display Widgets-användare så kan du migrera till Widget Options så här lätt. WordPress 4.9 verkar få en bättre mediawidget, testa den här om du inte vill vänta. DonateWC är ett välgörenhetsprojekt som ska hjälpa mindre bemedlade att resa till WordCamp-konferenser, fint initiativ. Här är en lista på alla WordPress-funktioner, efter version, för varför inte? Det finns fortfarande plats på WPTranslationDay i Stockholm den 30 september. Slutligen, Krokedil vill ha din hjälp med att förbättra Klarna Checkout till WooCommerce.

Den senaste versionen av WordPress är som sagt 4.8.2 och du har förhoppningsvis redan uppdaterat till den.

Nyheterna i WooCommerce 3.2

WooCommerce 3.2 närmar sig, men inte riktigt så snabbt som tidigare sagt – den nya versionen har nämligen försenats till den 11 oktober. Betan är ute och planen är att lanseringskandidaten, den som utvecklarna tror blir den färdiga version 3.2, ska släppas den 27 september.

WooCommerce 3.2 är ingen stor version och som tidigare nämnt så bör den inte ställa till några problem vid uppdateringen.

Nytt i 3.2 är bättre kuponghantering. Nu kan du lägga till och ta bort kuponger i wp-admin, något som är varmt efterfrågat. Funktionen beskrivs i detalj här.

Tillägg till WooCommerce kommer kontrolleras från och med version 3.2. Det betyder att om ett tillägg inte är verifierat kompatibelt med den nya (och kommande) WooCommerce-versionen så syn det, så att du kan undersöka situationen innan du uppdaterar. Väldigt lämpligt. Utvecklar du WooCommerce-tillägg bör du läsa den här posten för information om hur du gör dina tillägg kompatibla med den här funktionen.

3.2 kommer även med den förbättrade valboxen SelectWoo. Det betyder att det blir lite lättare att välja bland annat länder och dylikt. Här finns en testsida om du vill leka lite med SelectWoo.

Fler shortcodes, framför allt för produkter, uppskattas säkert av många.

Alla nyheter i WooCommerce 3.2 hittar du här.

Schemat till WordCamp Stockholm är släppt och ett osäkert tillägg

WPSE är stolt mediapartner till WordCamp Stockholm, något vi tycker är väldigt kul. Den stora nyheten på den fronten är att schemat till WordCamp Stockholm är släppt. Det är så stort att vi ägnar en hel avdelning till WordCamp Stockholm i det här numret.

När vi ändå pratar om WordPress-evenemang, du har väl inte missat WPTranslationDay hos 24HR i Stockholm, den 30 september? Anmäl dig på Meetup.com, jag hoppas vi ses där.

Använder du tillägget Display Widgets? Då är risken stor att du har olämplig kod i din installation. Det är så illa att tillägget har tagits bort från wordpress.org, men du kan fortfarande uppdatera till (säkra) version 2.7 den vägen. Förslagsvis väljer du ett annat tillägg framöver.

Gutenberg behöver nästan en egen sektion i WPSE… Den här veckan har vi dock ingen ny version att prata om (i skrivande stund), men väl viktig information. Det kommer nämligen släppas ett tillägg för de som inte vill använda Gutenberg när den kommer i WordPress 5.0, utan hellre jobbar med den nuvarande visuella redigeraren. Goda nyheter för vissa, säkerligen. WP Tavern har en matig sammanställning av Gutenberg-surret för den som vill veta mer.

Gamla SWFUpload, den Flash-baserade filuppladdaren, har inte använts av WordPress sedan version 3.3, men har legat kvar ändå. Nu är det dock dags för den att försvinna, vilket betyder att vissa tillägg behöver uppdateras till den nyare Plupload. Detta sker förstås inte förrän i WordPress 4.9 så ingenting händer förrän då.

För utvecklare: Det pågår en diskussion om kodstandarden för JavaScript i WordPress, tyck gärna till. Apropå det så diskuteras det även att tillägg ska få ”support representatives” på wordpress.org. Det skulle möjliggöra företag att ha supportrepresentanter för sina tillägg, utöver utvecklarna.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8.1. Se till att du kör den, okej?

Schemat för WordCamp Stockholm släppt

WordCamp Stockholm har fått en ansiktslyftning på webben samt inte minst en ny logotyp. Skoj, men extra skoj är det förstås att schemat är släppt!

Precis som förra året så är WordCamp Stockholm en del av Internetdagarna. Din biljett (som du väl redan köpt?) ger dig tillgång till Internetdagarnas keynotes samt WordCamp Stockholms båda spår. Du hittar hela schemat på WordCamp Stockholms webbplats. Det är en trevlig blandning av WordPress framtid, GDPR, öppen källkod, WooCommerce, barnteman, elastisk sök, säkerhet, CSS grid, bland mycket annat. Undertecknad pratar för övrigt om WordPress jämfört med andra CMS, vilket kommer kompletteras med en webbplats för snabba sådana inom kort.

Biljetterna är släppta sedan tidigare, men nu kan du även bli mikrosponsor. En vanlig biljett kostar 600 kr exkl. moms (750 kr) medan mikrosponsorn går loss på 2 500 kr exkl. moms (3 125 kr). Köp din biljett här!

Företag som vill sponsra besöker med fördel den här sidan för mer information.

WordCamp Stockholm går av stapeln den 20 november, med en contributor day dagen innan. Missa inte det!

WPSE är officiell mediapartner för WordCamp Stockholm. Vi kommer rapportera löpande fram till eventet, samt förstås vara på plats.

Dags att betatesta WooCommerce 3.2

Populära ehandelstillägget WooCommerce närmar sig version 3.2 och betan släpptes nyligen. Några av nyheterna, som berördes kort i förra numret, är kuponghantering, SelectWoo samt koll av kompatibilitet på tillägg som förlitar sig på just WooCommerce. Version 3.2 är överlag en mindre uppdatering och förväntas inte ge några problem för dig som använder tillägget när det väl släpps.

Det blir WordCamp i Dublin (Irland, för den som inte kan sin geografi) den 14-15 oktober i år. Biljetterna är släppta om du är intresserad. För övrigt så finns det en trevlig liten artikel om WordCamp Grand Rapids på WPTavern, verkar ha varit en mysig konferens. Den får mig att vilja åka nästa år. När vi ändå är inne på konferenser så har biljetterna släppts för LoopConf i Salt Lake City (USA) nästa år, närmare bestämt den21-24 februari. LoopConf är en utvecklarfokuserad WordPress-konferens och således inget WordCamp. Allt måste inte vara WordCamp, trots allt.

WordCamp Stockholms webbplats börjar ta sig. Det händer mycket där bakom kulisserna, räkna med mer information, inklusive talarschema, snart. Biljetterna är släppta, som bekant, så köp gärna bums.

Den 30 september är det #WPTranslationDay över hela världen, så också hos 24HR i Stockholm. Tillställningen är gratis förstås. Jag kommer vara där och översätta saker, så jag hoppas att vi ses då. Läs mer om dagen här.

Gutenberg tickar på, förstås. Version 1.1.0 lägger till ett smart /-kommando vilket verkligen gör skrivandet till en bättre upplevelse. Gutenberg testades i ett tidigare nummer men det börjar bli dags att återbesöka tillägget. Många tycker så klart saker om Gutenberg, här är en hög med intervjuer från WordCamp Grand Rapids och Elegant Themes har gjort en sammanställning på reaktioner om du vill läsa mer. Bäst är förstås att testa själv…

Intervju: Hej WP_Byrån, vilka är ni?

Fyra WordPress-profiler har bestämt sig för att slå sina påsar ihop och starta WP_Byrån, med taglinen ”en liten annorlunda webbyrå”. Eftersom det alltid är kul med nya aktörer på svenska WordPress-marknaden, samt att det här är ett välkänt gäng inom communityn, så tänkte blev det en kort intervju.

Vilka är ni som startar WP_Byrån?
Leif Kajrup är Digital strateg med över 25 års erfarenhet från kommunikationsbyråbranschen. Har arbetat med i princip allt från små lokala företag till stora multinationella industriföretag. Har drivit egen byrå sedan 2006 och brinner för allt som är digitalt, och socialt. Är strategen och projektledaren på WP_Byrån som även designar när det behövs.

Jonas Nordström har jobbat med programmering och webblösningar sen 1993, först inom konsultbranchen på Sigma, Epsilon och Apptus, senare teknisk projektledare på Allers Förlag. Jobbar numera uteslutande med WordPress i olika projekt. Exempel på kunderfarenheter: Var med och byggde www.sonymobile.com, en av världens största WordPress-sajter. Andra WordPress-kunder är TV4, Svenska Dagbladet, Aller Media, Bonnier Tidskrifter, Aftonbladet, IIS, Infab AB, InUse och First Flight.

Johan “Jonk” Stenström har jobbat som webbprogrammerare sedan 1999, och bland annat jobbat på Framfab då det begav sig. Jag driver eget bolag sedan 3 år tillbaks och sysslar mest med frontend-utveckling och WordPress. Har jobbat med WordPress sedan 2006. Älskar responsivt!

Thomas Mårtensson har arbetat som konsult med webbutveckling sedan 1999, i egen firma sedan 2006. Thomas arbetar idag mestadels på större projekt med programmering men vid behov och i mindre projekt även med UX. Är dessutom väldigt förtjust i WP_Byrå-kollegorn och ser fram emot ett långt och roligt samarbete med många roliga nya kunder.

Hur kommer det sig att ni valde att slå era kloka huvuden ihop och starta byrå?
Vi har tidigare i olika projekt jobbat ihop på ett eller annat sätt. Vi känner varandra bra och vet vad de andra går för. Vi har alla varit i samma situation där vi tyvärr fått tacka nej till uppdrag, antingen för att vi inte haft tid, eller för att vi saknat en viss spetskompetens. Men med den sammansättning vi har i WP_Byrån tillsammans med våra samarbetspartner är det ett helt annat läge och vi behöver inte längre tacka nej till uppdrag. En stor bonus är att alla i WP_Byrån är sjukt duktiga och kompetenta på det de gör – man blir faktiskt smått imponerad över sina kollegor 🙂 Vi drivs av att utveckla smarta och effektiva webblösningar, och med WordPress som plattform kan vi skapa näst intill vad som helst. Vi skapar gärna från grunden, både teman och tillägg.

Vem eller vilka är drömkunden för er?
Vi fokuserar först och främst på företag i Öresundsregionen men har egentligen inga problem med att arbeta med projekt över hela landet om det skulle behövas. Vi har en del kunder och projekt som kommer till oss eftersom de redan har valt WordPress som plattform, men egentligen behöver det ju inte vara så. Vi ser på en drömkund som någon som vill ha en smart och effektiv lösning oavsett val av plattform. Helst företag som vill anlita oss för stora projekt där vi får jobba med en applikation eller sajt från ax till limpa. Att vi sedan väljer WordPress som plattform är ju bara ett verktyg för att lösa uppdraget.

Hur ser ni på Gutenberg, är det en möjlighet eller mest problem för temautvecklare och byråer?
Vi ser det som en lovande möjlighet för WordPress-fans att få chans att leva ut mer av sin kreativitet utan att tvingas installera page builder plugins. Möjligen kommer det kräva mer grundutbildning av redaktörer, mest så att det inte går alldeles överstyr med layouten 🙂 Men det är ju upp till varje enskild sajtägare att bestämma.

För nya sajter ser vi inte några problem alls, men kanske en del jobb med att ställa om gamla sajter till det nya tänket och möjligheterna.

Å andra sidan – det kommer automatiskt att skapa mer arbete åt alla i branschen när sajtägarna vill kunna använda Gutenberg i sina gamla teman.

Biljetter till WordCamp Stockholm släppta och Loopia har blivit hackat

Ja, det är onsdag och inte torsdag. Detta för att er tillgivne redaktör har fullt upp med att packa ihop lägenheten, vilket förstås tar mycket längre tid än önskvärt. Snabba ryck det här numret således – nästa vecka är allt som vanligt igen.

Låt oss börja med WordCamp Stockholm, vilket som bekant är en del av Internetdagarna. Programmet på just Internetdagarna börjar klarna så kolla gärna deras sajt, i väntan på information om WordCamp-spåret. Det går bra att köpa en biljett till WordCamp Stockholm redan nu, vilket förstås är en bra idé. Vill du prata på WordCamp Stockholm så har du till den 31 augusti på dig att anmäla ditt intresse. Det är snart så glöm inte att skicka din anmälan!

Loopia, ett av Sveriges största webbhotell, har blivit hackat. Är du kund där så har du troligen fått ett e-postutskick med information, följ det, för din egen säkerhets skull. Mer här.

Apropå säkerhetshål så har wordpress.org kontaktat en del användare som en säkerhetsåtgärd. Har du inte fått något mejl behöver du inte bry dig, annars bör du följa instruktionerna. Mejlet ber dig bland annat att återställa ditt lösenord. Det rör sig inte om ett hack på wordpress.org dock, utan en extern tjänst.

Gutenberg 1.0.0 är släppt, vilket låter större än det är – versionsnumreringen är nämligen bara kronologisk. Matt Mullenweg har förresten skrivit om Gutenberg på sin blogg, värt att läsa eftersom Matts ord väger tungt.

Det diskuteras om att WordPress som kör version 3.7, släppt i oktober 2013 (länge sedan!), eller senare ska uppdateras automatiskt hela vägen till version 4.1. Detta skulle innebära färre säkerhetspatchar för äldre versioner och låter spontant som en ganska bra idé, även om det är möjligt att vissa teman eller tillägg får problem till följd av detta.

Multisite-gruppen pratar en hel del om sitemeta just nu. Här kan du läsa mer om det.

Några korta innan vi ger oss för idag. Kommande WooCommerce version 3.2 kommer kika på vad du har för tillägg och berätta om det är säkert att uppdatera till 3.2 eller ej. Tillägg kan för övrigt nu ange minsta  version av PHP som krävs i sin readme-fil. Facebook skriver om React-licensen, en kontrovers vi berört i tidigare nummer. Nästa stora version av WordPress närmar sig (se förra numret – det här är fokus för version 4.9.

Den senaste skarpa versionen av WordPress är 4.8.1. Se till att du kör den.

Slut på semestern, nu kör vi igång igen

Välkommen tillbaka till WPSE. Förhoppningsvis har sommaren varit bra. Vad som slår undertecknad (TDH) mest är förstås hur lite sol det varit men också hur mycket som faktiskt hänt under de här veckorna då vi tagit ledigt. Det betyder att det här numret, det femtonde i ordningen, blir lite annorlunda. Att försöka täcka en månads händelser och nyheter är nog lite väl bra för alla, så vi håller oss till höjdpunkterna samt den senaste tiden. Okej? Okej!

Viktigast är förstås att WordPress 4.8.1 är släppt. Det är en underhållsversion som bör ha installerats automatiskt om du redan körde version 4.8, vilket du så klart gjorde. Största nyheten är den nya HTML-widgeten, det var ju lite oväsen kring textwidgeten som uppmärksamma läsare säkert minns.

Vidare så har nästa stora version av WordPress, nämligen 4.9, fått en lanseringsplan. Den 27 september är sista chansen för inkludering av så kallade feature-tillägg, alltså tillägg som används som testgrund för stora funktioner. Efter det blir det fyra betaversioner: 4/10, 11/10, 18/10 samt 23/10. Oktober blir således en riktig betamånad för WordPress-älskare. Lanseringskandidaten (release candidate på engelska) ska släppas den 30 oktober, med ytterligare en sådan, om det behövs, den 6 november. Sluttester för själva lanseringen sker den 13 november, och dagen därpå, den 14 november, ska WordPress 4.9 släppas till allmänheten. Huruvida den här planen håller eller ej återstår förstås att se. Mer om WordPress 4.9 i ett senare nummer, det är lite för mycket att gå in på i detalj just nu.

WordPress.com tillåter nu tredjepartsteman och -tillägg, så länge de kan installeras via wp-admin. Du behöver dock betala för ett Business-konto för att installera externa tillägg och teman. Det här kommer bli rörigt, det är redan luddigt mellan WordPress.com och den egeninstallerade varianten av WordPress. Som om det inte vore nog trycker de officiella WordPress-apparna nu ännu mer på WordPress.com. Apparna har för övrigt fått en (lite) bättre textredigerare, så det är ju bra.

WordCamp Stockholm närmar sig med stormsteg, den 20 november är datumet som gäller. Talaranmälan är öppen hela augusti så vill du prata WordPress skickar du förstås in ett förslag. Besökare får hålla sig i hatten en stund till, biljetterna är inte släppta ännu. Och ja, det kommer en tjusig sajt också.

Apropå WordCamp så kommer WordCamp US (1-3/12) att ha en Community Bazaar, vilket handlar om att belysa lokala meetups så att fler får veta att de finns och kan lära av dem. Arrangörerna av WordCamp Europe lovar att bli bättre på att välja datum så att de passar alla, oavsett religiös åskådning. Dessvärre gick det inte för 2018 års upplaga, som fortfarande är den 14-16 juni i Belgrad, Serbien, och därmed krockar med en högtidsdag under Ramadan. Det känns lämpligt att länka till uppförandeprojektet i samband med detta, för det är pågående och ska göra WordCamp-evenemangen säkrare.

Ehandelstillägget WooCommerce har uppdaterats till version 3.1.2, en mindre uppdatering som du förhoppningsvis redan kör. Dessutom har man släppt en betaversion av selectWoo, en variant av select2 men mer användbar på tryckskärmar bland annat.

Leker du med Gutenberg så se till att du kör version 0.9.0 (eller senare), för den kontroversiella loggningen av vad du gör finns inte längre. Det jobbas förresten på ett Gutenberg-tema för den som är nyfiken på hur det ska fungera på temasidan.

Det är inte varje dag community-tillägget BuddyPress får en uppdatering. Version 2.9 är i alla fall släppt.

Några nyheter i korthet då! Facebook tänker inte ändra React-licensen vilket kan ställa till det för vissa organisationer, som vi nämnt tidigare. Det blir en PHP7-sida på wordpress.org, för det är fortfarande vanligare med äldre versioner av PHP hos hostingleverantörerna. Utvecklingen av REST API:t går framåt, med förnyat fokus och mer arbete med autentiseringen. Thesis.com-härvan dök upp i nyheterna igen, förhoppningsvis för sista gången. Jetpack version 5.2 har bättre kontaktformulär. WP-CLI har släppts i version 1.3.0. WordPress Foundation vill sponsra dig som vill köra intro-event om öppen källkod, upp till $500 delar de ut.

Slutligen, den 30 september är det #WPTranslationDay. Då hjälps vi åt att översätta WordPress. Råkar du finnas i Stockholm då så har vi en liten tillställning hos 24HR, varmt välkommen!

Vad letar ni efter för typ av talare till WordCamp Stockholm, Marcus Tisäter?

WordCamp Stockholm går av stapeln den 20 november, i samband med Internetdagarna. Talaransökan är öppen augusti ut så vad vore väl bättre än att prata lite med Marcus Tisäter, som är inblandad i just den här delen av evenemanget?

Vem är den ideala talaren på WordCamp Stockholm i år?
Den ideala talaren för årets WordCamp är inte en, utan flera. Vi vill visa på den fantastiska spännvidden i hur WordPress används och utvecklas idag. Det ska finnas upptäckter och entusiasm för alla på konferensen oavsett nivå. Vi uppmannar särskilt individer runt om i Sverige att anmäla sig att tala. WordCamp är ett perfekt tillfälle att hålla ett kort 10 minuters-snack eller ett längre föredrag!

Är det några ämnen eller områden du önskar lite fler talaranmälningar inom?
Faktiskt inte. De talaranmälningar som redan kommit in täcker många olika områden, som alla på ett eller annat sätt berör WordPress. Det kan handla om allt från hur man bygger grunderna för ett eget tema i WordPress till hur man driver en liten eller större byrå, även mer djupgående tekniksnack kring säkerhet och nya utvecklingsramverk.

Vad gör en talare intressant tycker du?
En bra talare brinner för sitt ämne, är väl förberedd och har en röd tråd, men är samtidigt lyhörd och öppen för kommunikation. Så just nu, när talaranmälan bara är öppen någon vecka till är det viktigaste att hitta ett bra ämne. Sedan finns det gott om tid att förbereda sig, och om du känner dig lite osäker inför att uppträda finns det människor att be om råd!

WordPress 4.8.1 försenas och en himla massa uppdaterade tillägg

WordPress version 4.8.1 har försenats något, men lanseringskandidaten är nu satt till den 24 juli, alltså på måndag. Tanken är att 4.8.1 ska släppas den 1 augusti. Det är en punktuppdatering så om du kör WordPress 4.8 så bör den installeras automatiskt.

Om du är en betalande användare av tillägget Jetpack så kan du nu (eller snart i alla fall) schemalägga poster till sociala medier. Du kan läsa mer om hur funktionen fungerar på WordPress.com, det är snarlikt. Apropå det så finns det nu över 200 premiumteman (samma som på WordPress.com) för betalande Jetpack-användare. Kanske dags att öppna plånboken?

Populära cachetillägget WP Super Cache har uppdaterats till version 1.5.1. Nu finns stöd för REST API:t och inställningssidan har förenklats, bland annat. Om du använder WP Super Cache så uppdaterar du från wp-admin som vanligt. Apropå cachetillägg så är WP Rocket nu fyra bast, vilket förstås bryts ner med infografik och information i massor.

IDG:s Techworld har skrivit om ett ”hack” mot ”ofärdiga WordPress-sajter”. Det handlar om försök att ta kontroll över WordPress-sajter där installationen inte har slutförts, något du självfallet alltid ska göra om du påbörjat en installation. Läs mer om saken hos Wordfence.

Det har shoppats en del i WordPress-världen. Byrån 1UP har köpt Lift UX, iThemes har sålt iThemes Exchange och Jonas Lejon har köpt WPScans. Den sistnämnda tittar vi lite närmre på i veckans intervju.

WordCamp Zagreb sker den 1-3 september och är det tredje WordCampet i Kroatien. Biljetterna är förstås släppta. YoastCon är en sökmotoroptimeringsinriktad konferens som populära Yoast självfallet står bakom, med Joost de Valk vid rodret. Det är andra året för YoastCon och biljetterna är nu släppta (€299). Konferensen går av stapeln den 2 november i år, i Nijmegen i Nederländerna.

Forumtillägget bbPress har uppdaterats till 2.5.13, vilket fixar en del buggar men är extra viktig för dig som har ett forum där du tillåter anonyma inlägg. Enklast uppdaterar du inifrån WordPress, som vanligt med tillägg. Akismet, tillägget som blockerar spam och kommer förinstallerat med WordPress, har för övrigt fått en uppdatering det med, till version 3.3.3.

Gutenberg har förstås uppdaterats den här veckan med, till version 0.5.0. Här går det undan! Vill du förresten bygga block till Gutenberg så finns ett boilerplate-tillägg så att du kommer igång snabbt.

Det kan bli lite smidigare att välja en statisk förstasida framöver. Här är ett designförslag på förbättringar. Andra nyheter i WordPress är att det blir en metatabell för nätverksinstallationer i en framtida version. Vill du testa så kan du använda feature-tillägget WP Blog Meta.

Undersökningen State of JavaScript är öppen för 2017, om du är utvecklare bör du förstås tycka till här. Förra året tycktes det här. På tal om JavaScript så är det licensbryderier kring React, Apache Foundation har nämligen satt stopp för Facebooks BSD-licens. Komplicerat värre så klart, WPTavern reder ut situationen för den som vill veta mer.

WordPress 4.8 är den senaste versionen. Se till att du kör den så att punktversionen 4.8.1 installeras automatiskt när den släpps den 1 augusti.