WPSE 12

Mycket Gutenberg blir det

En stor del av det här numret av WPSE ägnas åt den nya innehållshanteraren Gutenberg. Därför är det väl passande att vi börjar där, med den ganska stora uppdateringen av Gutenberg till 0.3.0. Gott om nya innehållsmöjligheter samt notiser för när en post är sparad, bland annat. Dessutom har man officiellt börjat titta på dra och släpp för att ordna blocken i Gutenberg, något som måste lösas enligt min mening. Dessvärre är prion på detta låg i dagsläget. För den som vill finns det gott om diskussioner kring Gutenberg på Github, där du förstås även kan tycka till och bidra till utvecklingen.

Produktiva temautvecklare kan glädjas åt att det föreslagits att två teman ska få ligga i review-kön på wordpress.org samtidigt, inte bara ett. Beslut lär vänta på sig dock, först ska temakön ner till fyra veckor. Apropå teman på wordpress.org så kommer readme-filerna få samma upplägg och möjligheter som för tilläggen och därför har en validator-sida skapats där du kan testa ditt temas readme-fil.

Planeringen med WordCamp Netherlands har satt igång, rapporterar WP Tavern. Det är extra intressant i det här skedet för det är en återgång till att tillåta nationella WordCamp, efter att WordCamp Foundation har tryckt på regionbaserade WordCamp-konferenser. Resultatet? Oklarheter för arrangörer så klart. Tydligare regler för WordCamp behövs verkligen.

Apropå WordCamp så har WordCamp Europe 2017-gänget postat lite data om konferensen. Mest förvånande är att hela 24% av biljettinnehavarna inte dök upp alls. Arrangörerna spekulerar i om det har att göra med att Paris är en dyr stad eller möjligen att biljetterna började säljas så tidigt som ett år innan konferensen. Budgeten för WordCamp Europe 2017 var för övrigt €700000 eller drygt 6,8 miljoner kronor. Wow!

WordCamp Nijmegen, som sker den 1-2 september, har öppnat intresseanmälan för talare. Du har till den 12 juli på dig att anmäla ditt intresse. Nijmegen ligger för övrigt i Nederländerna. Jag kan förresten även meddela att arbetet med årets WordCamp Stockholm är i full gång. Förhoppningsvis kan jag berätta mer om det snart.

Låt oss avsluta med några snabba puckar. Det blir ett återkommande veckomöte för de som just börjat bidra till WordPress ”core”, alltså själva WordPress. Bra, för det är inte helt lätt att komma igång alla gånger. IWP Awards, som nämndes i WPSE #10, låter dig nu rösta på kategorierna som de ska dela ut priser i. Säkerhetstillägget WangGuard stänger ner och utvecklaren förklarar varför i en matig forumpost. En anledning är hot om livet, skrämmande… Cloudflare Apps är en ny tjänst som kanske kan vara ett alternativ till Jetpack framöver och CSS-Tricks fyller tio år, grattis!

Den senaste versionen av WordPress är version 4.8, vilken du förstås redan uppgraderat till. Version 4.8.1 är tänkt att släppas sista veckan i juli, såvida inget oväntat dyker upp förstås.

WPSE testar Gutenberg

Gutenberg är den nya innehållsredigeraren som ska ändra hur du skriver texter i wp-admin från och med version 5.0 (eller det är planen i alla fall). Tanken är att innehållet byggs upp av block. Ett block kan vara text, en bild eller ett bildgalleri, en widget, eller en embed (typ Youtube-film, Twitter-citat eller dylikt). Tanken är att block ska kunna läggas till av tillägg, förstås. Det kommer betyda att vi får en himla massa block som vi kan använda i Gutenberg, lite som widgets fungerar, eller metaboxar om du använder sådana. 

Idag är Gutenberg förstås begränsad till vad WordPress ska stödja från grunden, med diverse textblock främst (citat, löptext, rubriker, listor, kod och så vidare) samt bildblocken (inklusive en snygg parallaxbild). Det finns även en senaste poster-widget du kan testa att infoga. Externa tjänster har fått en egen liten flik i infoga block-rutan och när du väljer någon så infogas en ruta i redigeringsläget där du petar in nödvändig information, det vill säga länken till Youtube-videon eller vad det nu är.

Upplägget på innehållet är som sagt block-baserat. Du trycker på plusknappen längst ned (eller högst upp) för att infoga ett block, väljer vilken typ du vill ha, och vips hamnar det i innehållet. Blocket kan flyttas uppåt och nedåt i hierarkin med pilarna till vänster. Det finns ingen möjlighet att lägga block sida vid sida, något som undertecknad tycker är bra men som många säkerligen kommer önska. Varför är det bra då? Jo, funktionen skulle ge en missvisande bild av hur innehållet kommer presenteras eftersom mobila enheter sällan mår bra, eller klarar av, att visa flera stora element bredvid varandra. Bredden finns helt enkelt inte där. Säkerligen kommer tilläggsutvecklare skapa kolumnlösningar, förhoppningsvis då med inställningar som bestämmer hur kolumnerna ska bete sig beroende på skärmstorlek, som temautvecklare sedan kan utveckla efter.

Om du var rädd att det inte gick att ändra i innehållets kod, känt som text-läget i dagens redigerare, så kan du andas ut. Så här ser motsvarande textläge ut i Gutenberg:

Du kan testa Gutenberg själv genom att ladda hem Gutenberg-tillägget men kom ihåg att det inte direkt handlar om färdig kod här, det händer en del konstigheter med ikonerna ibland och delar av funktionaliteten är inte där, som att dra och släppa block exempelvis. Inte heller är det säkert att innehållet du skapar via Gutenbergs block renderas rätt i ditt tema så Gutenberg är inte riktigt redo för att användas live ännu. Det är helt okej, det är trots allt betaprogramvara.

Så blir Gutenberg bra till slut? Ja, det här kommer säkerligen hjälpa många användare att skapa mer levande innehåll men det finns ett uppenbart problem med blockbaserad innehållshantering: Det är dåligt att skriva i. Löptext med insprängda bilder och underrubriker och annat går alldeles utmärkt att göra i dagens visuella redigerare, men vill du ha en underrubrik i Gutenberg behöver du, i dagsläget, skapa ett block till. Det må låta logiskt för ett blockdrivet flöde men för någon som sitter och skriver är det ett avbrott, ett klick med musen, in med rubriken, och sedan ett klick till för att skapa ett nytt textblock för den fortsatta löptexten. Allt annat än idealt. Lösningen är förstås att skriva innehållet i en mer lämpad miljö, det vill säga i en separat textredigerare på din dator eller platta, men då blir det istället onödig hantering med klippa och klistra block för block. En bloggpost med undersektioner tar, i det läget, kanske längre tid att publicera med Gutenberg än den gör idag. Det är något som behöver tas om hand, annars kommer det sluta med två textinmatningsmöjligheter i wp-admin.

Med det sagt så fungerar Gutenberg förvånansvärt väl för att vara betaprogramvara. Installera med fördel tillägget, titta på demoinnehållet och lek med det, men kom ihåg att Gutenberg inte är redo för skarp användning ännu. Säkrast är det, som vanligt, att testa på en testinstallation.

👉 Gutenberg

Intervju: Christoffer Larsson

  • Namn: Christoffer Larsson
  • Jobbar med: Platform lead developer på KIT
  • Hemsida: kit.se
  • Twitter: @chredd
  • Använt WordPress sedan: 2007

Du har jobbat med WordPress ganska länge. Hur kommer det sig att du började med det?
Det hela började rätt så stormigt där WordPress och jag inte alls kom överens. Detta var 2007 då vi på Folkbladet Västerbotten “ärvde” en rätt så hackad och långsam installation som inte fick den kärlek den behövde. Över tid började vi dock förstå varandra bättre, en vänskap växte fram som till slut mynnade ut i någon form av kärlekshistoria (på WordCamp Stockholm 2012 försökte jag sammanfatta det i en graf). Runt 2010 tog vi nästa steg och började bygga riktigt roliga/spännande/avancerade saker tillsammans. Sedan dess har jag varit fast, även om vi fortfarande ibland har hetsiga dispyter (vi somnar dock nästan alltid som vänner).

Det är mindre WordPress och mer annat på KIT har jag förstått. Vad har ni för teknisk lösning och hur skiljer det sig från vad du är van vid?
KIT är uppbyggt av ett (relativt) stort antal mikrotjänster som framför allt bygger på Nodejs/Mongodb (mer om det här, om man är intresserad). WordPress finns fortfarande med som en rätt så viktig komponent, men är till största del en katalysator för att snabbt kunna skeppa KIT som produkt på marknaden.

Den största skillnaden med KITs plattform jämfört med WordPress är väl egentligen just att alla delar är frikopplade från varandra. Även WP kommer dock att kunna spela med i liknande lösningar framöver, tack vare att WP-API introducerats som en del av kärnan.

På vilket sätt kan WordPress förbättras i framtiden?
För oss utvecklare (nåväl, jag räknas väl kanske fortfarande som en) så skulle WordPress må bra av att göra sig av med en del legacy (och därmed även bakåtkompatibilitet). Kanske blir det aldrig så, men det vore ett stort steg i en trevlig riktning.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.