WPSE 13

WordPress 4.8.1 och WooCommerce 3.1.1

Arbetet med nästa uppdatering av WordPress, nämligen version 4.8.1 går framåt. Det rör sig om en patch snarare än en fullstor version förstås, men legacy-stöd för text-widgets och förbättringar av HTML-widgeten uppskattas nog av många. Vill du hjälpa till att mosa buggar så kan du vara med på ”bug scrubs” på måndag samt torsdag. WordPress version 4.8.1 är tänkt att släppas i slutet av juli och kommer installeras automatiskt om din WordPress-installation stödjer det. Den första betaversionen är planerad till på måndag, det vill säga den 17 juli.

WordCamp Europe i Paris (se WPSE #10) är förstås över sedan länge men resultaten av möten och föreläsningar där kommer rulla ut löpande, inte minst Community Summit-detaljerna som vi återkommer till när diskussionerna publicerats. Design Team har publicerat en sammanfattning av vad de gjorde på Contribution Day, vilket förstås handlade en hel del om innehållshanteraren Gutenberg (som jag skrev om i WPSE #12) samt Anpassa-läget. Apropå Gutenberg så är version 0.4.0 släppt, utvecklingen går verkligen snabbt framåt där.

När vi ändå pratar om WordPress-tillställningar så bör utbildare inte missa WPCampus 2017 i Buffalo (USA) den här helgen, alltså fredag-lördag. Livesändningen är gratis så jobbar du med WordPress i skolan är det här något att ta en titt på.

Populära ehandelstillägget WooCommerce (se WPSE #11) har uppdaterats, till version 3.1.1. Det rör sig om en patch och bör inte påverka dig under förutsättning att du redan kör version 3.1. För övrigt kan du vänta dig WooCommerce version 3.2 den 4 oktober om planeringen håller.

Let’s Encrypt har gett ut över 100 miljoner SSL-certifikat vilket är goda nyheter (SSL ger en säkrare webb) men vad som är extra kul är att de kommer stödja wildcard-domäner från januari nästa år. Det är relevant för WordPress därför att Let’s Encrypt fungerar dåligt med nätverksinstallationer, något som wildcardcertifikat kommer hjälpa. Slutligen så var Automattic med och stödde Battle for the Net-kampanjen i onsdags, något som är viktigt för amerikaner eftersom de återigen vill inskränka friheten på nätet. Automattic släppte ett tillägg om saken men det kom ut så sent så det blev bara drygt 200 installationer. En missad möjlighet kan tyckas, förhoppningsvis är man bättre förberedd för framtida kampanjer.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8 och den kör du förstås redan.

Tema: Hamilton

Anders Norén är en välkänd temadesigner (och tillika kollega på Odd Alice) så när han släpper ett nytt tema är det värt en titt. Hamilton heter Anders senaste verk och det är ett portfolio-tema med mycket fokus på (förhoppningsvis) vackra bilder. Förstasidan erbjuder ett rutnät med två eller tre kolumner och smart justering av bilderna. Mer information får du om du för musen över en bild men det finns även en inställning för att visa överskriften (det vill säga postens rubrik ovanpå den utvalda bilden, för det är vad som används) hela tiden. Väl inne på posterna är det luftigt och fint med bra stöd för bildgallerier (förstås!) samt snygga bildtexter. Det finns även en sidmall för att lägga in sin resumé, ett trevligt inslag som många frilansare eller jobbsökande kreatörer säkert uppskattar. Förutom nämnda inställningar så finns det även ett mörkt läge som ändrar text och bakgrundsfärg, lämpligt om du skulle vilja ha en mörk bakgrundsbild.

Som de flesta teman idag så finns stöd för just egna bakgrundsbild samt logotyper. Den senare är trevligt implementerad, för lägger du till en logotyp så göms texten som annars skrivs ut där. Det är något många teman glömmer bort: har du en logotyp vill du sällan upprepa dig med en sidtitel till.

Hamilton har en mängd snygga effekter, med bilder som laddas in efter behov, mjukt och fint. Det ger ett professionellt och rent intryck, utan att för den skull bli för avskalat. Även menyn är snygg, tryck på hamburgaren uppe till höger (vilken kan ändras till en vanlig textmeny för större skärmar om du så önskar) så lägger sig menyn över hela sidan. Tjusigt!

Det är dock värt att påpeka att Hamilton inte är ett tema för alla. Har du inte utvalda bilder till dina poster så ser det väldigt grått och trist ut, inte minst i sidfoten på posterna där den relaterade läsningen blir väldigt tam:

Det här är ett tema för bildtunga webbsidor, inte för lätt läsning och snabba korta poster som består enbart av text. Fotografer se hit, således.

Hamilton är just nu under review och kan inte laddas ner från wordpress.org ännu. Håll ett öga på temats sida för mer information om när det är tillgängligt.

Anders Norén om Hamilton och att göra gratisteman

Anders Norén var först ut i intervjuserien här i WPSE, redan i #4 faktiskt. Apropå hans kommande tema Hamilton, som skrivs om här ovan, så gör vi ett återbesök.

Nu har du varit igång och gjort ett tema igen! Berätta lite om Hamilton?
Hamilton är ett enkelt och stilrent tema som i första hand är byggt för alla som kan tänkas behöva en portfolio: fotografer, illustratörer, designers, och andra kreatörer vars verk gör sig bra visuellt. På arkivsidorna visas inläggens bilder upp i ett avskalat rutnät, och på de enskilda inläggen och sidorna finns gott om möjligheter till att ge bilderna utrymme och uppmärksamhet. Min målsättning var att låta layout och typografi ta ett kliv tillbaka så att innehållet kan ta ett kliv framåt.

Temat inkluderar också en del roliga inställningar som låter användare ge temat en personlig prägel med enkla medel. Med Dark Mode kan man ändra temat från mörk text på vit bakgrund till vit text på mörk bakgrund, och det läget kan kombineras med  bakgrundsfärg och -bildinställningarna för en mängd olika utseenden. Man kan också lägga till en rubrik ovanför inläggen på startsidan, byta mellan två och tre kolumner i rutnätet på desktop, ändra den utfällbara menyn till en traditionell horisontell meny i sidhuvudet (på desktop), och lite annat smått och gott.

I framtiden kan det också bli aktuellt att lägga till en Google Fonts-inställning i Anpassa-läget, så att användare fritt kan välja vilket typsnitt som temat ska använda. Jag har letat efter en ursäkt till att lägga till den funktionaliteten i andra teman, men det har inte känts rätt. Hamilton skulle kanske vara en bra match.

Vissa tycker det är svårt att namnge sina teman men du har hittat en modell som du kör rätt hårt med. Hur tänker du kring dina temans namn?
Majoriteten av mina teman hämtar sina namn från någon särskild person. Rowling = J.K. Rowling, Iwata = Nintendos då precis bortgångna VD Satoru Iwata, Hoffman = skådespelaren Philip Seymour Hoffman (också nyligen avliden, så det är en småmakaber samling), etc. För vissa teman, som Hamilton, är sambandet dock lite mindre direkt. Av någon anledning hade jag bara namnet Hamilton i huvudet när jag började fixa med temat. Jag kanske hade skymtat USA:s före detta president Alexander Hamiltons namn i Twitterflödet. I de fall jag inte har någon särskild person i åtanke blir istället ett av de viktigare kriterierna att namnet gör sig bra i temats typsnitt. Hamilton såg helt ok ut i Franklin Gothic, som tur är, så namnet fastnade.

Några av dina teman finns även på WordPress.com. Hur gick det till?
En av Automattics Theme Wranglers (temautvecklare) kontaktade mig för ett par år sedan och berättade att de jobbade på en WordPress.com-version av Hemingway, som är mitt mest populära tema. När det var klart och släppt till deras användare skickade de över deras uppdaterade version av temat (Hemingway Rewritten) så att jag hade möjlighet att lägga till ändringar de gjorde till WordPress.org-versionen. Jag tror inte att något flyttades över i slutändan, men det var en trevlig gest.

Så här långt har de portat sju av mina teman till tjänsten, och det är alltid en glad överraskning när de lägger till ett nytt. WordPress.com når en stor målgrupp människor som i annat fall aldrig skulle få möjlighet att använda mina teman. Det känns som att majoriteten av de sajter jag stöter på som kör ett av mina teman nu drivs genom WordPress.com. De tillhandahåller ingen statistik för WordPress.com-teman, men vid ett tillfälle var Hemingway Rewritten det 13:e mest populära temat på tjänsten, så det är några sajter som kör det.

I skrivande stund ligger Hamilton i review-kön på wordpress.org. Hur tycker du att temahanteringen mot wordpress.org skulle kunna förbättras?
Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag nog haft ganska många förslag, men det känns som att deras Theme Review Team jobbar för fulla maskiner med att förbättra processen nu. En större och större del av temagranskningen sker automatiskt genom Theme Review-tillägget, regler som förut var luddigt definierade eller inkonsekvent upprätthållna har blivit mer tydliga och strikta, och temaförfattare begränsas till ett tema i granskningskön åt gången. Gänget där har gjort oerhört mycket framsteg på väldigt kort tid, och det verkar finnas en stark vilja att bygga vidare på framgångarna.

Idag tar det bara en till två månader för ett tema att ta sig igenom granskningsprocessen. För drygt ett år sedan tog det uppemot nio månader. Den enda uppmuntran jag har till dem är att fortsätta i precis samma stil.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.