WPSE 3

Snart blir det fler cookievarningar

Tycka vad man vill om Automattics verktygslåde-tillägg Jetpack men det löser trots allt en hel del problem för många. Den senaste versionen, 4.9, har fått tre nya widgets där cookievarningen troligen kommer uppskattas av många. Apropå tillägg så har Shopify tagit bort sitt, så om du använder det för att koppla ihop din sajt med en Shopify-butik måste du göra på nytt vis innan den 30 juni.

Det blir en WooCommerce-konferens, eller WooConf, i år med. Kladda något smart i kalendern den 19-20 oktober och börja kolla flygbiljetter till Seattle, för då går WooConf 2017 av stapeln. Apropå e-handel och konferenser så kommer det förstås bli WooCommerce-snack på Ecommerce Sthlm som går av stapeln 10-11 maj, i Stockholm förstås.

En ny sorts WordCamp har föreslagits, av retreat-modell utanför storstäderna. Lite som ett kollo, undertecknad tänker förstås direkt på Sweden Social Web Camp. Tyck till i community-P2:n om du vill. Det finns för övrigt en annan sorts WordCamp, utöver de vanliga. Det första WordCamp for Publishers sker i Denver den 17-19 augusti.

För JavaScript-diggare som vill hjälpa till med WordPress-utvecklingen så blir det nu chatt varje vecka. Det är bra.

Den senaste versionen av WordPress är 4.7.4 och du kör förstås redan den, inte sant?

Tema: Davis

Davis är ett lättviktigt tema av Sveriges populäraste (?) temadesigner, Anders Norén, som intervjuas i det här numret. Temat är dels tänkt att fungera som det är och dels som en startpunkt för dina egna projekt. Det senare är förstås främst för de av oss som inte är rädda för att peta i temafiler eller vet hur barnteman fungerar. Apropå det så är Davis för övrigt en utmärkt startpunkt om du vill lära dig hur WordPress-teman fungerar, det är enkelt uppbyggt och lätt att följa.

Är du däremot ute efter en minimalistisk design till din sajt, vilket troligen är en blogg om du tittar på Davis, så är det här ett ypperligt val. Det finns inte direkt många val men det är lite vitsen med teman som det här. Lätt, rent, och fint. Testas med fördel.

👉 Ladda ner Davis

Tillägg: Redirection

Ibland kan det vara bra att peka om en länk. Kanske har du haft en sida som du länkat till, men du har ändrat upplägg på dina sidor. Då vill du förstås att besökare som går till den gamla sidan hamnar på den nya. Det går att lösa på många sätt men tillägget Redirection är nog ett av de enklare. Genom att berätta för Redirection vilken sida den ska peka om, och vart den ska gå, så fixar tillägget resten.

Det stannar dock inte där. Du kan låta Redirection matcha URL-formatet ifall du ändrat något sådant. Låt säga att du hade ett arkiv med skivor med följande upplägg: dindomän.se/skivor/en-skiva/. Skulle du bestämma dig för att ändra upplägget till dindomän.se/skiva/en-skiva/ så kan du, i Redirection, rädda alla gamla länkar genom att kryssa i “Regular expression”. Då fyller du bara i dindomän.se/skivor/ som “Source URL” (gammal URL) och dindomän.se/skiva/ som “Target URL”, med “Regular experssion” ikryssat, så löser Redirection resten. Var lite försiktig så du inte hamnar i ompekningsloopar bara, testa ordentligt så att det blev som du tänkt sig.

Redirection är gratis och smidigt, åtminstone om det rör sig om ett mindre antal ompekningar som behövs. För större ompekningsjobb finns det bättre lösningar men få så enkla men ändå kraftulla som Redirection.

👉 Ladda ner Redirection

Intervju: Anders Norén

Hur kommer det sig att du valt WordPress att jobba med?
Som så många andra WordPress-utvecklare började min bana med att jag startade en blogg som körde WordPress. Jag ville göra lite ändringar i temat (Amazing Grace, för den nyfikne) och började rota runt i källkoden för att se hur saker hängde ihop. Så småningom prövade jag att göra egna teman som körde WordPress, och efter ett tag hörde någon av sig och frågade om jag var villig att göra samma sak för dem i utbyte mot en liten slant. Frilansuppdrag ledde till fler frilansuppdrag, som så småningom ledde till ett jobb. Dock först efter att jag hade ägnat tre år åt att skaffa mig en examen inom en helt annan yrkesbana. Oops.

Att använda WordPress var med andra ord egentligen inte ett medvetet val – det var bara här jag råkade hamna. Jag har dock inte känt något större behov av att se mig om efter något annat CMS under de senaste nio-tio åren.

Vad tycker du är bra respektive dåligt med WordPress?
Storleken och öppenheten i kombination är definitivt det bästa. WordPress hade dock aldrig fått den spridning det har idag om det inte var så öppet, så om jag måste välja ett av dem kommer öppenheten på toppen av listan. Om Matt Mullenweg och Mike Little hade valt att göra deras fork av b2/cafelog till ett proprietärt system så hade jag jobbat med något helt annat CMS idag. (Dock inte Joomla – det finns ingen alternativ historieskrivning där jag ägnar dagarna åt att koda Joomla-teman.) Öppenheten gav WordPress spridning. Spridningen gjorde det möjligt för mig och många andra att gå från WordPress-bloggare till tematweakare till webbutvecklare med hjälp av inget annat än en dator, en internetuppkoppling och SERP:en för ”WordPress tutorials”. 

Kaffet underlättade.

Jag har många mindre frustrationer med WordPress, men det finns få saker som jag skulle beskriva som direkt dåliga. En sak som jag ibland tycker är lite oroväckande är när beslut i den ”inre kärnan” av WordPress contributors inte reflekterar den större utvecklar- och användarkretsens vilja. Ett aktuellt exempel är den nya designen för de enskilda tilläggssidorna på WordPress.org, som lanserades för ett par veckor sedan. Som en del av redesignen togs den gamla tabb-baserade menyn bort – ett designbeslut som fick omfattande kritik under hela projektets gång, men som aldrig ändrades. Lanseringen av den tabblösa designen följdes av en storm av kritik från utvecklare och användare, och tabbmenyn återställdes kort därefter. Bättre sent än aldrig, men det hade förstås varit att föredra om feedbacken hade lyssnats till innan den nya designen togs i bruk. WP Tavern har en bra sammanfattning av hela cirkusen.

Du gör rätt många (och populära!) teman. Var får du din inspiration från?
När man stirrar på webbplatser hela dagarna så går det inte en timme utan att man snubblar över någon idé som man vill pröva i ett framtida projekt. Ibland är det en enskild designdetalj, som hur inlägg använder den utvalda bilden eller hur arkivsidorna lyfter olika inläggsformat. Ibland är det mer på scenarionivå, som ett tema för fotografer eller ett väldigt avskalat bloggtema. Jag har känt ett sug efter att bygga något med WooCommerce på sistone, och jag misstänker att det kan mynna ut i ett gratistema när det finns tid och tillfälle.

När man gör kundjobb så får man spara undan sina idéer i ett mentalt arkiv och hoppas att de kommer till användning på något kundprojekt, någon gång. När man gör gratisteman kan man välja och vraka bland de undansparade idéerna i arkivet, och man behöver inte motivera sina val till någon annan än sig själv. Det är en bra form av utvecklarterapi. Jag rekommenderar det starkt.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.