WPSE 6

WordPress 4.8 är nu i beta 2

WordPress 4.8 kommer allt närmare, beta 2 är nämligen ute och du kan förstås testa själv med exempelvis WordPress Beta Tester-tillägget som togs upp i förra numret. Apropå 4.8 så kommer det inte gå att bädda in WMV samt WMA-filerlängre. Ingen större förlust förstås, andra format har tagit över.

Det händer saker med temakatalogen på wordpress.org. Dels försöker Theme Review-gänget synkronisera med sin motpart för tillägg och dels arbetas det på en ny katalog som du kan hjälpa till med om du vill. Målet är bland annat att automatisera en del av godkännandeprocesserna, för ibland är väntetiderna långa.

WordCamp Europe i Paris närmar sig med stormsteg, den 15 juni är inte så långt borta. Det finns runt 400 biljetter kvar och över 3000 har redan sålts. Biljettförsäljningen kommer stoppas den 31 maj så har du inte köpt en biljett ännu så är det hög tid. Vill du vela lite längre så kommer mikrosponsor-biljetter fortfarande att säljas efter den sista maj. Arrangörerna skickade för övrigt ett brev till nye franske presidenten Emmanuel Macron rörande visa-problematik för vissa besökare, läs brevet här om du är nyfiken.

Här är ett förslag för hur utvalt språk för WordPress skulle kunna fungera i framtiden. Testa själv genom att installera det här tillägget. Visst är det väl härligt med tillägg för att testa nya föreslagna funktioner?

Den senaste skarpa versionen av WordPress är 4.7.5. Se till att du kör den på alla dina sajter, okej?

Tema: Writr

Writr är ett bloggtema som inspirerats av Tumblr. Det syns, för dina inlägg har stöd för WordPress postformat, så du kan välja om ett inlägg är en vanlig post, en bild, ett citat, en länk, en statusuppdatering och så vidare. Det finns tio postformat, inspirerade av just Tumblrs motsvarighet. Temat visar naturligtvis innehållet på lite olika sätt beroende på postformatet och särskiljer dessutom med ikonografi. Det är ganska snyggt faktiskt.

Temainställningarna bjuder på det vanliga: bakgrund, sidhuvud och huvudmeny, sådana saker. Det finns också sex olika färgteman att välja mellan och du kan även styra textfärgen i sidhuvudet samt bakgrunden om du vill det.

Om du sneglat på Tumblr och gillar deras upplägg så är Writr ett ypperligt alternativ. Det är ett väldigt distinkt tema, gillar du inte postformat så är det här troligen inte för dig, men annars så är det ett fint alternativ.

👉 Writr

Tillägg: Disable Comments

En gång i tiden var det självklart att alla sajter skulle ha ett kommentarsfält men sedan slog trollen till, eller tystnaden, och plötsligt var det inte en given funktion att ha längre. I WordPress kan du slå på och av kommentarerna per inlägg, eller globalt (under Inställningar > Diskussion i wp-admin), men det senare gäller bara för nya inlägg – gamla inlägg får vackert ha kvar kommentarsfälten.

Det finns många sätt att bli av med kommentarerna, att inte visa dem i temat är ett av dem, men om det inte är ett alternativ så rekommenderas tillägget Disable Comments varmt. Här kan du välja att stänga av kommentarerna för olika posttyper, som exempelvis sidor och inlägg, eller över hela sajten. Det senare bör du vara lite försiktig med, läs instruktionerna noga innan du går vidare, men ibland är det rätt val att blåsa bort allt. Disable Comments gör inte mycket, men som många gånger förr är det vägen till framgång – gör en sak och gör den bra. Vill du stänga av kommentarerna globalt är det här tillägget för dig.

👉 Disable Comments

Intervju: Stanislav Khromov

  • Namn: Stanislav Khromov
  • Jobbar med: Utvecklare på Aftonbladet
  • Hemsida: https://khromov.se/
  • Twitter: @khromov
  • Använt WordPress sedan: 2012

Hur kommer det sig att du valt WordPress att jobba med?
Jag halkade först in på WordPress för att det var  lättillgängligt, gratis och väl dokumenterat när jag jobbade som frilansare. Fem år senare kan jag konstatera att WordPress kunnat tillgodose de ökande krav jag haft på plattformen.

Vad tycker du är bra respektive dåligt med WordPress?
Det bästa med WordPress är den gemenskap som finns runt plattformen. Folk utvecklar, designar, deltar och driver plattformen framåt, ofta på ideell basis. För några dagar sedan nådde den officiella tilläggsdatabasen på WordPress.org 50 000 registrerade tillägg, en fantastisk milstolpe.

WordPress har sin beskärda del problem. Prestandan är dålig. Redigeringsgränssnittet är föråldrat. Vissa interna API:er är bra (t.ex. Custom Post Types) medan andra lyser med sin frånvaro (t.ex. så saknas API för Post Formats.) Jag upplever också att utvecklingsfarten är onödigt långsam på grund av teknisk skuld, något som jag bland annat bloggat om.

Om du fick bestämma, hur skulle WordPress vidareutvecklas?
Det viktigaste är att WordPress ska kunna stå sig mot konkurrensen i framtiden. Ett viktigt område är redigeringsupplevelsen. Där har man nyligen dragit igång ett initiativ till en helt ny editor som man kallar Gutenberg, vilket är rätt väg att gå för att komma ifrån det nuvarande klunkiga gränssnitt som passerat sitt bäst före-datum sedan länge.

Något som jag annars brinner för är Fields API, ett core-bibliotek för att bygga gränssnitt.

Vi behöver också bättre stöd för att hantera beroenden mellan tillägg och teman, och ett bättre sätt att jobba med Composer, pakethanteraren för PHP.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.