WPSE 1

Premiär för nyhetsbrevet WPSE

Varmt välkommen till det första numret av WPSE, ett nyhetsbrev om WordPress! WPSE utkommer en gång i veckan (torsdagar) och vill dels berätta vad som händer i WordPress-världen med inriktning på Sverige, och dels tipsa om teman och tillägg. Vi fokuserar på den fristående versionen av WordPress. Använder du wordpress.com har du troligen lite mindre att finna här.

Det har hänt en del med WordPress-Sverige på sistone. Den officiella svenska portalen på wordpress.org uppdateras numera lite mer frekvent och har dessutom fått svenska supportforum. Glöm förresten inte att du kan hjälpa till med översättningen av WordPress, samt förstås delta i den semiofficiella Slack-kanalen. Petar du mycket med översättningsfiler överlag kan jag meddela att utmärkta Poedit har uppdaterats, goda nyheter för såväl Mac- som Windows-användare.

Ehandelstillägget WooCommerce har uppdaterats till version 3.0 och det är en ganska stor uppdatering. Driver du en webbshop med WooCommerce bör du absolut testa allting i en testmiljö först samt kolla om det finns uppdateringar för exempelvis betaltillägg du är beroende av. Och ta en backup för säkerhets skull! Apropå WooCommerce så är det en meetup i Stockholm den 27 april, dessvärre fullbokad just nu men det kan ju ändras. Imorgon kan du för övrigt delta i Automattics onlinekonferens Design And Exclusion.

Nästa stora version av WordPress, 4.8, kan få stöd för en bildwidget i Anpassa-läget. Läs mer om förslaget på utvecklingsbloggen. Vill du hjälpa till att mosa buggar så följ @GoodFirstBugs på Twitter (@wpsebrevet finns också på Twitter, för övrigt).

Senaste versionen av WordPress är 4.7.3, vilket är en säkerhetsuppdatering. Se till att du har uppdaterat till den!

Tema: Ixion

Ixion är ett tema utvecklat av Automattic till wordpress.com i första hand. Det betyder förstås att de vill att du installerar tillägget Jetpack men temat fungerar utmärkt utan det med. Tanken med Ixion är att erbjuda välgörenhetsorganisationer och dylika ett lättanvänt tema. Taggar, som du kan anpassa, används för att lista posterna under sidhuvudet och det finns gott om inställningar under Anpassa för att hantera vart knappen i huvudet ska gå, eller om den ska synas över huvud taget. Det är smart men också lite begränsat, för din webbplats slogan används till texten på bilden i sidhuvudet men du kan inte välja att bara visa den men inte webbplatsens titel, som hamnar bredvid din logotyp. Inte helt idealt i alla lägen kanske.

Överlag är Ixion ett ganska trevligt tema men det är lite stökigt att sätta upp. Anpassa-vyn känns stökig för alla inställningarna och det krävs en hel del testande för att få till något som känns snyggt. Med det sagt så är det absolut inget större problem med Ixion och du har en hel del alternativ i temat utan att behöva dyka in i koden eller lägga till extern CSS. Värt en titt om du tycker det är snyggt således.

👉 Ladda ner Ixion

Tillägg: Regenerate Thumbnails

Regenerate Thumbnails är en gammal klassiker i tilläggssammanhang. Som många av de bästa tilläggen så gör det en sak, och den gör det bra. De “thumbnails” som åsyftas är skapade bildstorlekar till dina uppladdningar. WordPress skapar bilder i olika storlekar, för användning på olika platser, när du laddar upp en bild. Storlekarna som skapas sköter du under Inställningar > Media i admingränssnittet, men teman och andra tillägg kan också lägga till bildstorlekar. Så långt så gott, problem blir det i regel först när du byter tema och dina gamla poster ser hemska ut för att bilderna är fel. Då har antagligen temat lagt till bildstorlekar och letar efter dessa, men de finns ju inte för WordPress visste inte att du ville ha dem när du laddade upp bilden.

Regenerate Thumbnails löser problemet med bildstorlekarna. Du kan använda det på två sätt: Antingen låter du tillägget gå igenom alla bilder i mediabiblioteket och skapa de storlekar som saknas, eller så gör du det en och en på de bilder där det behövs. Beroende på hur många bilder du har i mediabiblioteket kan det förra ta lång tid, men vanligtvis fungerar det bra. Regenerate Thumbnails är ett självklart tillägg så fort du vill tvinga WordPress att skapa fler storlekar, men kom ihåg att bildstorlekar bara kan skapas nedåt – är originalbilden för liten så kan Regenerate Thumbnails inte skapa en större bild.

👉 Regenerate Thumbnails
 

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.