WPSE 81

I dag släpps WordPress 5.1

WordPress 5.1, nu ute i lanseringskandat två, släpps den 21 februari. Ja, det är i dag, så någon gång i kväll kommer uppdateringsnotisen börja dyka upp i wp-admin.

Det talas redan om version 5.1.1, som ska fixa till småsaker samt eventuella buggar som finns i (ännu icke släppta) 5.1. Tanken är att 5.1.1 släpps i lanseringskandidat redan den 4 mars, för lansering den 7 mars. Behövs det en 5.1.2 så är tanken att man ska släppa den två veckor efter 5.1.1. Just tydligare planering kring WordPress-versionerna är något som diskuteras, istället för att snöa in sig på att utveckla mot, samt därmed försenas av, nya funktioner.

I och med att WordPress 5.1 är runt hörnet så har man börjat jobba med 5.2. Tanken är att den första betaversionen ska släppas redan den 14 mars, med en lanseringskandidat den 10 april, och lansering den 23 april. Det kan tänkas glida dock, dessa datum diskuteras fortfarande. Mer om vad som faktiskt finns i WordPress 5.2 i ett kommande nummer.

WooCommerce 3.5.5 är släppt, och det handlar om att tajta till säkerheten här, så se till att uppdatera.

Hela schemat till WordCamp Nordic i Helsingfors, Finland, den 7-8 mars är nu släppt. Det är som sagt bara en svensk talare, trots två spår, vilket är tråkigt, men det blir säkert bra ändå. I skrivande stund finns det 36 vanliga biljetter kvar.

WordPress-podden är tillbaka, som vi antydde i förra numret. Avsnitt 4 handlar om Gutenberg, och du kan lyssna på webben eller via exempelvis iTunes.

Oderland sponsrar boken Webbpublicering med WordPress 5.0. Läs vad VD Jack Oderland har att säga i sponsorintervjun

Marieke van de Rakt, VD på Yoast, har skrivit en bloggpost om kontroversen kring YoastCon, där det dök upp en hel del tweets med mindre lämplig jargong från grundaren Joost de Valk. Se förra numret för lite bakgrund. Låt oss hoppas att det här bidrar till en mognad i branschen.

Arbetet med att konvertera widgets till block har kommit så långt att alla widgetar som finns i WordPress nu faktiskt är klara. Övriga widgetar, från exempelvis tillägg, kommer kunna användas i blockredigeraren med hjälp av Classic Widget-blocket, som det fortfarande jobbas med. Om du vill testa så är widget-blocken nu en del av Gutenberg-tillägget, från och med tilläggsversion 5.1. Det är för övrigt en ganska stor uppdatering, som dessutom byter ut TinyMCE i WYSIWYG-blocken. Inget av det här är förstås med i WordPress 5.1 (nu är det rörigt med versionsnumreringen!), men räkna med det i WordPress 5.2 senare i vår.

Linkedin ändrar sitt API den 1 mars, och för att delning via Jetpack ska fortsätta fungera så måste du koppla om mot tjänsten. Det beskrivs steg för steg i Jetpack-bloggen. Om du använder andra tillägg för att dela poster till Linkedin så är det sannolikt att de behöver uppdateras, eller att du behöver göra något snarlikt.

Använder du Bootstrap när du utvecklar? Då behöver du kolla så att du inte har en osäker version, för det finns en XSS-sårbarhet att ta hänsyn till. Läs mer i Bootstraps bloggpost.

Om du är säkerhetsintresserad så skriver Ripstech om en bugg som legat i WordPress i hela sex år, men som fixades i och med 5.0.1 (samt 4.9.9).

Det finns ett WordPress-tillägg som låter Amazons smarta högtalare Alexa läsa upp bloggposter. Om du sitter på en Alexa-kompatibel enhet och vill testa så är vi nyfikna på hur väl det fungerar. Hör av dig!

Tråkiga nyheter från Alex Mills, känd som Viper007Bond i WordPress-communityt. Det finns ingen behandling för hans cancer, så Alex har bestämt sig för att spendera tiden han har kvar med familj och vänner. Alex hoppas att hans populära WordPress-tillägg kommer leva vidare, vilket förstås kommer att ske. Kommentarerna till Alex post är fulla med fina berättelser och hälsningar. Det är verkligen en gigant i WordPress-communityt som är på väg bort.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.3, men 5.1 kan vara ute när du läser detta.