WPSE 86

Betaversion av WordPress 5.2 är släppt

WordPress 5.2 är ute i betaversion, efter en smärre försening. Den andra betan närmar sig, man siktar på att få ner antalet tickets till 66 innan den släpps. Lanseringskandidaten är fortfarande planerad till den 17 april, och 5.2 ska släppas den 30 april, så planen är oförändrad i stort.

Tillägget WP Live Chat Support har haft ett säkerhetshål, vilket täpptes till i version 8.0.18 (nuvarande är 8.0.25), så se till att det är uppdaterat om du använder detta. Även betydligt mer populära WP Google Maps, med över 400 000 aktiva installationer, har haft ett säkerhetshål. Håll den uppdaterad så slipper du det med.

Blev du pepp på deploy via Github apropå förra numret? Rt Camp har publicerat sina actions, om du vill gräva djupare.

Mer utvecklar-relaterade saker. I och med kommande WordPress 5.2 så uppdateras PHP-kraven till version 5.6. Det i sin tur påverkar kodstandarden, eventuellt i alla fall. Diskussion pågår här.

Alex Mills, känd som Viper007Bond, gick som bekant bort i cancer nyligen. Hans familj har satt upp donationssida i hans

namn, om du vill tacka för allt jobb Alex gjorde för WordPress-communityt.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.1.

Det här är nytt i WordPress 5.2

WordPress 5.2, just nu ute i betaversion (testa med WordPress Beta Tester-tillägget om du är nyfiken), kommer förstås med lite nytt. Den största nyheten för användare är de block som tillkommit i blockredigeraren. De kommer kännas igen, för de är baserade på välbekanta widgetar. Du kan nu lägga till RSS-flöden, sökfält, inläggskalender och taggmoln direkt i innehållet. Dessutom finns det ett block dedikerat till att bädda in Amazon Kindle-länkar.

Blockredigeraren har även fått en inställningsvy för att visa och dölja block. Allt eftersom fler block läggs till, dels som standard och dels av tillägg, så blir det förstås stökigt. Från och med 5.2 kan du dölja block du inte vill se, vilket gör skrivupplevelsen lite trevligare.

Sajthälsoprojektet var egentligen tänkt att komma i version 5.1, men en allvarlig bugg satte stopp för det. Den första versionen av detta kommer nu i version 5.2, vilket bland annat ger dig en sida under Verktyg som analyserar din WordPress-installation. Så här hemskt kan det se ut, om du inte ser upp, så kolla den här sidan i wp-admin när 5.2 är släppt.

En bra sak för tilläggsutvecklare är att du nu kan kräva en viss PHP-version. Om ditt tillägg behöver något häftigare än PHP 5.6, vilket är den lägsta versionen WordPress 5.2 stödjer, så finns det nu möjlighet till detta.

ℹ️ WordPress 5.2 är planerat att släppas den 30 april.