Ny Gutenberg-prototyp utforskar webbplats­redigering

Den långsiktiga målsättningen med Gutenberg/blockredigeraren har alltid varit att den så småningom ska kunna användas till att redigera inte bara innehåll i inlägg och sidor, utan hela webbplatser. Gutenberg-teamet har jobbat på det projektet under året, och bland annat börjat utforska hur widgets och menyer ska kunna hanteras genom blockredigeraren.

Så här långt har det varit svårt att få en tydlig bild av exakt hur blockredigeraren skulle fungera som en komplett webbplatseditor. Från och med idag kommer det kanske att börja klarna lite. Matias Ventura, en av de ledande utvecklarna på Gutenberg-teamet, har delat med sig av en video av en prototyp som visar hur det skulle kunna fungera.

I det tillhörande blogginlägget på Make WordPress Core-bloggen går Matias igenom prototypen, och introducerar även ett nytt block-begrepp: ”Block Areas”. Blockutrymmen (som vi för enkelhetens skull kan kalla dem på svenska) är ett samlingsnamn för alla utrymmen på en webbplats som huserar block, inläggsinnehållet exkluderat. Som exempel nämner han sidhuvuden, sidfötter och sidebars.

I videon visar Matias först hur man redigerar innehållet i en snarlik, snarlikt den nuvarande blockredigeraren i fullskärmsläge. Genom en dropdown-meny i navigationen byter han sedan till ”Full Site Editing”-läget (den blir många nya fraser att hitta svenska översättningar för) i vilket han redigerar innehållet i sidhuvudet, sidebaren och sidfoten. Han demonstrerar även en isolerad vy för varje blockutrymme, där man kan ändra innehållet i exempelvis sidhuvudet utan att se de omgivande elementen på webbplatsen.

Den är en intressant första inblick i hur komplett webbplatsredigering skulle kunna se ut i WordPress i framtiden. I blogginlägget ger Matias en överblick för hur det här skulle kunna implementeras i WordPress, och uppmuntrar intresserade till att diskutera och bidra till förslaget på Gutenbergs GitHub-repo.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.