WordPress.orgs temaarkiv inför krav på tangentbords­navigering

Teman som vill släppas på WordPress.orgs temaarkiv måste granskas och godkännas av temaarkivets recensenter innan de publiceras. Reglerna på temaarkivet bestäms av WordPress temagransknings­grupp, och i början av augusti tillkännagav gruppen att alla teman måste vara fullt fungerande för användare som navigerar webbplatser med tangentbord. Allt man kan göra med en mus eller styrplatta måste också kunna göras med ett tangentbord.

I temaarkivets regler sammanfattas det nya kravet så här:

Theme authors must provide visual keyboard focus highlighting in navigation menus and for form fields, submit buttons and text links. All controls and links must be reachable using the keyboard.

De vanligaste problemen med tangentbordsnavigering är att teman inte indikerar när ett element är i fokus, och att menyer inte kan navigeras fullt ut – särskilt menyer vars undernivåer visas vid hover.

De nya reglerna börjar gälla från och med september månad, så teman som skickas in nu måste ha fullt stöd för tangentbordsnavigering för att godkännas. De nya reglerna gäller även för teman som ligger på temaarkivet sedan tidigare, men granskarna brukar ha överseende med att det kan ta ett tag för temaförfattare att uppdatera sina teman för att följa de nya reglerna. (Det uppskattas av undertecknad, som måste gå igenom och uppdatera 20 teman någon gång inom den närmaste framtiden.)

Det nya kravet höjer tröskeln för de som vill publicera sina teman på WordPress.org, men avsikterna bakom kravet är goda – att alla teman som publiceras på WordPress.org så småningom ska vara helt tillgänglighetsanpassade. Jag tror att de flesta är ense om att vi bör ha som målsättning att webben ska vara lika tillgänglig för alla användare, oavsett deras förutsättningar.

På senare år har det dessutom blivit vanligare med lagar som ställer krav på webbplatsers tillgänglighet. Enligt W3C:s Web Accessibility Initiative, WAI, finns det sådana lagar i nio länder. Norge blev det senaste tillskottet på listan år 2013, och den lär växa framöver. Det känns som en rimlig inställning att WordPress.org inte ska tillhandahålla teman som bryter mot lagen.

Du hittar mer information om kravet på tangentbordsnavigering, inklusive exempel och information om hur du testar ditt tema, i temagransknings­gruppens handbok. Det finns ännu fler exempel och resurser i Make WordPress-blogginlägget i vilket det nya kravet tillkännagavs.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.