Nyheterna i WordPress 5.3

Nästa stora version av WordPress, 5.3, närmar sig med stormsteg. I skrivande stund är den andra lanseringskandidaten ute, med en tredje planerad till den 29 oktober och en fjärde till den 5 november, om det behövs. WordPress 5.3 släpps skarpt den 12 november, så låt oss ta en titt på vad som är nytt.

(Informationen nedan är löst baserad på dragningen i Stockholm häromveckan.)

Twenty Twenty

Det nya standardtemat heter Twenty Twenty och är designat av vår egen Anders Norén, som bekant. Anders har reda gått igenom hela designprocessen i en post här på WPSE, så läs gärna den om du är nyfiken.

I övrigt så är Twenty Twenty förstås utvecklat enligt WordPress-konstens alla regler, och är designat för blockredigeraren.

Förbättringar i admin

Admingränssnittet, ofta kallat wp-admin, har fått lite kärlek i tillgänglighetens tecken. Det rör sig främst om knappar och inmatningsfält som blivit lite mer markerade, med tydligare ramar och skarpare färger.

Tydligare inmatningsfält och rejäla streck

Hälsokontrollen, som du hittar under Verktyg > Hälsokontroll för webbplatser, har förändrats något. Bland annat anges det inte längre hur många procent säker din webbplats är längre, nu är det bra eller dåligt istället. Som tidigare så har du rekommenderade och kritiska förbättringar. En annan bra funktion här är att, om allt skulle gå åt pipan med din WordPress-installation, det skickas ett mejl till administratören med information om din installation. Detta mejl innehåller allt från tema- och tilläggsinformation, till PHP- och MySQL-version – användbart för eventuell felsökning.

Kolla in hälsokontrollen vetja!

Din angivna kontaktadress för WordPress, som du ändrar under Inställningar > Allmänt, måste dels vara godkänd, och dels godkännas igen om du inte loggat in på sex månader. En annan ny funktion som har med admin att göra är att filuppladdningar ska kunna återupptas om de skulle avbrytas till följd av dålig uppkoppling. Bilder tar nu även sin rotation från bildfilens EXIF-data, vilket borde se till att de är roterade åt rätt håll efter uppladdningen. Slutligen så har en ännu större bildstorlek lagts till, vilket kommer underlätta för teman med stora fullbreddsblock.

Nya block i blockredigeraren

Förutom över 150 förbättringar och kortare laddningstider så har blockredigeraren ett par större funktioner som står ut lite extra. Du kan exempelvis gruppera block tillsammans, vilket betyder att du även kan flytta dem tillsammans, sätta gemensam bakgrundsfärg och dylikt. Behöver du splittra gruppen så går det förstås bra det med.

Gruppera och kontrollera block

Kolumnblocket har varit lite småstökigt att jobba med, men nu är det ändring på det. För det första så kan du nu lätt kontrollera hur breda kolumnerna ska vara, så de behöver alltså inte vara exakt likadana. Dessutom finns det nu en tydlig tryckyta för att lägga till block i kolumnerna, något som var väldigt behängigt av muspekaren tidigare. Du får för övrigt även ett layoutval när du lägger till kolumnblocket så att det ska gå lite snabbare att komma igång.

Kolumnblocket bjuder på färdiga layouter om du har dålig fantasi

Flera andra block har fått förbättringar med, exempelvis tabellblocket som nu har stöd för alternerade färger samt tabellhuvud och -fot. Knappblocket kan nu sätta rel-värden och öppna länkar i nytt fönster (gäller även vanliga länkar), samt nu gör rundade hör om du vill det. Senaste poster-blocket har stöd för utdrag utöver den länkade rubriken. Slutligen så kan bildblocket nu visa bilderna med en cirkel-mask istället för bara ett fyrkantigt block, vilket kan tänkas vara trevligt för foton exempelvis.

Förbättringar för utvecklare

WordPress 5.3 är inte bara användaförbättringar, det finns en mängd saker för tema- och tilläggsutvecklare med. Några förbättringar står ut mer än andra:

Här är allt som är stängt i trac om du vill grotta ned dig totalt.


WordPress 5.3 är en rejäl uppdatering, dels till följd av det nya standardtemat och dels för att alla förbättringar som gjorts. Det är faktiskt över 360 buggar som mosats (vilket pågår fortfarande), och 157 förbättringar som introducerats.

WordPress 5.3 släpps den 12 november och är i skrivande stund i lanseringskandidat 2. Du kan testköra redan nu, med tillägget WordPress Beta Tester, men kom ihåg att det här är ofärdig programvara så det finns fortfarande buggar.