Site Kit ger dig koll på Google-tjänsterna

Site Kit är ett WordPress-tillägg som låter dig hämta data från Googles många användbara verktyg. De flesta sajter idag använder sig av något av dem för att till exempel analysera och samla data om sina besökare. 

Tillägget gör det möjligt att hämta data från följande Google-tjänster: 

  • Search Console – Hjälper dig att förstå hur besökare hittar din sajt. Spåra hur många som sett din sajt i Googles sökresultat och vilken fråga de använde för att hitta din sajt.
  • Analytics – Hjälper dig att analysera och hämta data från dina besökare. Se till exempel hur många besökare du har på sajten och vilka sidor som har visats.
  • AdSense – Hjälper dig att tjäna pengar genom att placera annonser på din webbplats.
  • PageSpeed Insights – Hjälper dig att jämföra dina sidor med andra sajters och kommer med tips på förbättringar. 
  • Tag Manager – Hjälper dig att hantera dina taggar. 
  • Optimize – Hjälper dig att skapa gratis A/B-test för din sajt. 

När tillägget är aktiverat så måste du gå igenom några steg för att godkänna tillgången till all din data. Search Console är verktyget som installeras när inställningarna gjort. Därefter kan de andra verktygen läggas till för komplettera uppsättningen. Tänk på att om exempelvis Analytics ska användas så måste du ha ett Google Analytics-konto. Om du inte har ett så hjälper Site Kit dig att sätta upp ett som kan användas för tillägget. 

När ett konto är uppsatt så får du en tagg med ett ID som måste läggas till på sajten för att den ska kunna kopplas ihop med kontot. Om du redan har inkluderat taggen i din sidfot eller sidhuvud så känner tillägget av det och om du inte har gjort det så lägger Site Kit till den automatiskt. Mycket smidigt. 

Site Kit visar ut data både i en sektion under fliken Adminpanel samt i vänstermenyn under en flik som heter Site Kit.

I adminpanelen visas en översikt över alla aktiva verktyg

Trots att tillägget inte visar ut all data som finns med i Googles egna verktyg, så inkluderar det de mesta som kan tänkas vara användbart för en WordPress-sajt. I och med att det är flera steg och många godkännanden som måste göras så tar uppsättningen av tillägget något längre tid än vad du kanske är van vid. Det är dock förståeligt med tanke på all data som ska hanteras.

Tillägget är skapat av Google, har över 40 000 nedladdningar och är testat upp till WordPress version 5.3. Rekommenderas!