WPSE 126: WordPress 5.4 i lanseringskandidat och WooCommerce uppdaterat

Den första lanseringskandidaten för WordPress 5.4 är släppt. Det blir minst ytterligare en lanseringskandidat, planerad till den 10 mars. Du testar lättast med tillägget WordPress Beta Tester, som vanligt. Skarp lansering är fortfarande planerad till den 31 mars, så den här versionen av WordPress ligger väldigt bra till tidsmässigt. Så bra att man redan börjat med WordPress 5.5…

ℹ️ Vi återkommer med en rejäl genomgång av WordPress 5.4 på WPSE.SE inom kort.

WooCommerce 3.9.3 är släppt. Det är en buggfixversion och bör vara riskfri att installera om du är på 3.9-grenen. Apropå det så har även temat Storefront uppdaterats till version 2.5.5, med mestadels visuella fixar.

Jetpack 8.3 bjuder på en hel del nyheter, bland annat ett block för Google-kalendrar och förbättrade kart- samt galleriblock.

WPSiteSync, ett tillägg för att synkronisera innehåll mellan WordPress-installationer, har släppt en WooCommerce-kompatibel version. Du behöver ett premiumkonto för att använda denna.

På WPSE kan du läsa en intervju med Johan ”Jonk” Stenström, om hans nya tillägg Cookies and Content Security Policy. Missa inte det! Tillägget kommer till wordpress.org inom kort, är det tänkt.

Några säkerhetshål som är värda att nämna: Envira Photo Gallery (WPsec skriver mer om det), Modern Events Calendar Lite, Export Users to CSV (ingen fix ännu, deaktivera!), 10Web Map Builder for Google Maps. Dessutom cirkulerar det ett otrevligt tillägg som heter wpdefault, det vill du inte ha på din sajt!

COVID-19 har gjort att WordCamp-konferenser i Geneve samt Washington har ställts in. Även WordCamp Retreat, en lite udda WordCamp, har skjutits på framtiden. Det här är verkligen inte året för konferenser…

Utvecklare som gillar Docker bör kika på wp-env. För övrigt är den nya create block-funktionen som kommer med WordPress 5.4 (och WP-CLI) ganska cool.

Temagruppen eftersöker experimentella WordPress-teman. Det betyder teman som bygger enbart på block, gör kul saker med REST API:t, är JavaScript-baserade, och så vidare.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.3.2.