Här är nyheterna i WordPress 5.4

En ny, stor, version av WordPress är strax här. Här är nyheterna i WordPress 5.4.

Blockredigeraren står för flest nyheter

Som vanligt numera är det blockredigeraren som står för flest nyheter. De som följt utvecklingen av Gutenberg-tillägget, där nya block och funktioner testas, vet att utvecklingen går framåt i ett rasande tempo, och WordPress är konstant efter – som sig bör, ska kanske tilläggas.

Att det dröjde så här länge innan en välkomstmodal visades för användaren när man använder blockredigeraren för första gången kan man dock fundera lite över. Det känns som att det hade behövts mycket tidigare, så det är ett välkommet nytt inslag.

Nu får du en liten guide första gången du använder blockredigeraren

En annan nyhet är att blockredigeraren nu har en mer kondenserad topplist, och hela högersidan i wp-admin göms. Vill du tillbaka så klickar du på WordPress-W:et. Det här är ett uppenbart första steg mot att blockredigeraren ska användas för hela din sajt, men det är faktiskt ingen nyhet utan bara så att helskärmsläget är förvalt.

Blockredigeraren startar nu i helskärmsläge

Vill du inte ha det så trycker du på meny-ikonen till höger och väljer bort det, så ser du ditt vänsterfält igen.

Vi har även fått två nya block: Sociala ikoner (som var tänkt till 5.3 egentligen) samt det nya knappar-blocket, som stödjer flera knappar och ersätter det gamla knapp-blocket.

Två nya block i WordPress 5.4

Om du undrar vad den där statuslisten längst ned är, så är det brödsmulor för var i din blockhierarki du är, en annan nyhet. Smart och smidigt.

Utöver det så får vi fler färg- och gradient-inställningar för block överlag, vilket numera även inkluderar grupp- samt kolumn-blocken fullt ut. Det finns även stöd för textfärger för enstaka ord eller tecken, och inte bara hela textblocken, vilket säkert får vissa att jubla, och designers världen över att rysa…

En annan nyhet är att vi nu inte behöver klicka på Ange utvald bild-knappen för att lägga till en sådan, nu är det en släppyta där du kan dra och släppa en bild bara. För dig som drömt om att kunna bädda in TikTok-innehåll så finns det nu stöd för det med.

Slutligen, den nya blockväljaren är ett trevligt inslag för mer avancerade sidor. Blir det många kolumner och block så blir det snabbt stökigt, och lite svårt att välja det block du faktiskt vill ha. Nu kan du trycka på den nya redigeringsikonen för att välja Välj-läget. Då kan du inte skriva eller så i blocken (då måste du byta tillbaka till Redigera-läget), utan bara välja det block du vill jobba med. Däremot kan du förstås ändra blockets inställningar, och ett tryck till på blocket byter automatiskt till Redigera-läget.

Redigera eller Välj

Utöver detta så har många block fått småförbättringar, lite för många för att gå igenom ett och ett. Låt det bli en glad överraskning när du snubblar över det uppdaterade galleri-blocket, exempelvis. Blockredigeraren ska även fungera bättre mobilt nu, men den är förstås fortfarande lite klumpig och det är lätt att snurra bort sig. Snabbare kommer det gå också, 14% för den stora testposten man mäter mot, så det är ju trevligt. Vi har kommit långt sedan blockredigeraren introducerades i WordPress 5.0…

Utvecklare har förstås en mängd saker att ta in, men störst är apply_shortcodes(), som är ett alias för do_shortcode(). Det är även bra att känna till Block Collections, som är ett sätt att samla ihop block du skapar själv. Andra nya eller uppdaterade API:er inkluderar, utöver några generella sådana, inkluderar block variations, samt nya gradient-API:t. Du hittar alla sådana saker i guideposten på Make-bloggen.

Övriga nyheter i 5.4

Blockredigeraren dominerar förstås även den här versionen, som sagt var, men det finns några andra nyheter med.

  • Hälsokontrollen för din webbplats har nu fått en widget i Adminpanelen som du ser när du loggar in i wp-admin.
  • Det ska nu vara lättare att navigera såväl wp-admin som blockredigeraren med tangentbord enbart.

Och det var egentligen det hela, om man hårdrar det. Självfallet är det hundratals förbättringar överallt, men fokus för WordPress under 2020 är att leverera så kallad full site editing med blockredigeraren, vilket betyder att allt från menyer och utvalda bilder, till logotyper och sidfötter, ska kunna skötas med blockredigeraren. Det är inte konstigt att fokus ligger där.


I skrivande stund är WordPress 5.4 inte släppt ännu (den femte lanseringskandidaten är den senaste versionen, och sannolikt sista), men när som helst smäller det. Lanseringsdatum är nämligen den 31 mars, amerikansk tid förstås, vilket betyder att vi troligen ser uppdateringsprompten i wp-admin någon gång under kvällen eller tidig natt.

WordPress 5.4, döpt efter Nat Adderley, är ute nu! Logga in och uppdatera bums!

Det här är en större uppdatering av WordPress, så du måste installera den manuellt genom att trycka på Uppdatera-knappen. Var inte orolig, jag påminner i nyhetsbrevet på fredag om du glömt.

Här är utannonseringsposten på wordpress.org.