WordPress 5.5

WordPress 5.5 släpptes medan vi sippade paraplydrinkar (nåja) i solen, men det betyder förstås inte att vi skippar en post om saken!

Blockredigeraren

De största nyheterna är förstås relaterade till blockredigeraren, som alltid numera. Efter uppdateringen ser du att allt ser ganska annorlunda ut. Plus-knappen uppe till vänster öppnar block-katalogen där du snabbt och lätt kan välja block. Det är en klar förbättring, men också lite stökigt. Som tur är kan du fortfarande lägga till block genom att söka efter dem med snedstreck och blockets namn (t.ex. /avgränsare).

Blocken hittar du uppe till vänster (också)

En baksida med den här nyheten är att du inte längre har tillgång till vänstermenyn i wp-admin, utan måste trycka på WordPress-logotypen för att lämna blockredigeraren. Det känns som ett onödigt klick tycker undertecknad, men skrivupplevelsen är förstås lite renare.

Block kan nu komma i mönster, och såväl teman som tillägg kan lägga till ytterligare sådana, vilket betyder att det blir ännu lättare att layouta sina sidor själv, utan utvecklarhjälp. Blockmönster, eller block patterns som de heter på engelska, är ett stort steg framåt vad gäller användarvänligheten för annars ganska krångliga kolumnblock, exempelvis. Du når dem via plus-knappen uppe till vänster.

Blockmönster

Det är förstås en mängd andra förbättringar i blockredigeraren med, så prova dig fram. Har du följt Gutenberg-tillägget så vet du att det är ett rejält hopp mellan versionen i WordPress 5.4 och 5.5.

Andra nyheter

Blockredigeraren är som sagt den stora nyheten men det finns så klart fler.

  • WordPress skapar nu automatiskt XML-sidkartor, vilket gör det lättare för sökmotorer att indexera webbplatserna.
  • Det finns även stöd för så kallad lazy loading av bilder, det vill säga att de laddas in först när de behövs om din webbläsare stödjer det.
  • Internet Explorer 6-9 stöds inte längre… Wow.
  • Du kan ställa in automatiska uppdateringar av såväl teman som tillägg, vilket rekommenderas så klart. Gör det under Teman respektive Tillägg i wp-admin, per tema och tillägg.
  • Teman och tillägg kan nu uppdateras via uppladdning av zip-fil, inte bara installeras.
  • Dashicons har fått sin sista uppdatering, med nya ikoner för blockredigeraren. Ett nytt ikonprojekt är pågående.
  • Och självfallet har man jobbat vidare med tillgängligheten, så att kontraster är skarpare och det är lättare att navigera i admingränssnittet med enbart tangentbordet.

Utvecklare bör kika på field guide-översikten för mer ingående detaljer kring ny funktionalitet. Det finns en del intressanta saker där.

Gick din sajt sönder efter uppdateringen?

Det är inte ofta man behöver varna för en WordPress-uppdatering, senast var 5.0 som introducerade (den då synnerligen buggiga) blockredigeraren. Men WordPress 5.5 har haft sönder en mängd sajter, tack vare förändringen av jquery-migrate, eller rättare sagt, att den inte inkluderas som standard längre. Detta JavaScript används vitt och brett för menyer och andra interaktioner i gränssnittet. Det är hög tid att ersätta det, men självfallet har alla teman och tillägg förstås inte uppdaterats ännu.

Lyckligtvis finns det ett tillägg som löser problemet, i väntan på att teman och tillägg kommer ifatt. Installera tillägget Enable jQuery Migrate Helper så är problemen du upplever på din webbplats efter uppdatering till WordPress 5.5 med största sannolikhet bortblåsta.