Här är nästa standardtema

När WordPress 5.6 släpps i december är det med ett nytt standardtema, med det inte alls särskilt roliga namnet Twenty Twenty-One. Temat ersätter Twenty Twenty, temat vår egen Anders Norén designade, som ni säkert minns. WordPress har som målsättning att byta standardtema en gång om året.

Utvecklingen av Twenty Twenty-One är i full gång. Temat är baserat på Automattics tema Seedlet, och har portfoliofokus. Så kallade block patterns ska användas för att kunna bygga upp intressanta layouter, men det finns inga sådana att titta på riktigt ännu, bara designutkast. Tanken är att inte vara för mycket i vägen för blockredigeraren, men med det sagt är det inte säkert att temat kommer få Full Site Editing-stöd i tid till lanseringen – beslut kring det ska tas när temat anses stabilt och är i beta, vilket sammanfaller med WordPress 5.6-betan den 20 oktober.

Så låt oss titta lite på designutkasten (klicka för större bilder)!

Som synes ämnar man jobba med pastellgrön bakgrundsfärg och svartgrå text. Det kommer inte falla alla i smaken, personligen är jag inte överdrivet förtjust i vare sig nyansen eller läsbarheten, men man ämnar inkludera ett par olika färgvariationer så det finns något för alla. Dessutom blir det lätt att skriva över dessa med barnteman, så det kan nog bli ganska bra ändå.

Än så länge finns bara några designutkast på tänkbara block patterns. Man hoppas på hjälp från communityt här, och du kan tycka till om saken på Github om du vill.

Det är även positivt att man siktar på WCAG 2.1 AAA för temat, och att man nöjer sig med standardtypsnitt – inga Google Fonts eller annat här alltså, vill du ha det kommer du få lägga till det själv.

Det är fortfarande relativt tidigt i Twenty Twenty-Ones utveckling, men designen får nog anses ganska så spikad. Det ska bli spännande att se hur det här temat ter sig.

Twenty Twenty-One släpps som nytt standardtema i WordPress 5.6, vilket är planerat till den 8 december.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.