Här är nyheterna i WordPress 5.7

WordPress 5.7 står inför dörren, med ett planerat lanseringsdatum satt till den 9 mars i år, så det lämpar sig förstås väl att vi tar oss en titt på nyheterna.

Blockredigeraren dominerar

Som vanligt så är det blockredigeraren som dominerar. Det är inte så konstigt, utvecklingen av denna sker i högt tempo. Här är några av de mer prominenta nyheterna som väntar dig i blockredigeraren, utöver en mängd finputs och buggfixar då, förstås.

Omslagsblocket är ett av flera block som kan ha full bredd och full höjd
 • Dra och släpp block från blocklistan till vänster.
 • Block kan nu även ha full höljd, inte bara full bredd.
 • Blockvariationer kan ha egna beskrivningar.
 • Fler block har nu stöd för olika textstorlekar.
 • Stöd för olika storlekar i sociala ikon-blocket.
 • Inställningsvyn för blockredigeraren är ny.

HTTPS utan tillägg

Att din webbplats ska ha ett SSL-certifikat och läsas över HTTPS är självklart. Problemet är att det inte bara är att ändra webbadressen under Inställningar > Allmänt, för då är risken att du blandar HTTP och HTTPS, vilket i sin tur ger varningar. Detta har lösts med att söka och ersätta i databasen, eller med tillägg.

WordPress har äntligen stöd för att flytta från HTTP till HTTPS utan att det blir en massa varningar. Du hittar knappen under Verktyg > Hälsokontroll för webbplatser i de fall WordPress kan hjälpa dig. Naturligtvis måste du fortfarande ha ett SSL-certifikat för att kunna använda HTTPS. Det är också värt att veta att WordPress faktiskt inte byter ut all HTTP som ligger i din databas, det handlar om omskrivning av URL:ar. Intresserade kan läsa mer om hur det fungerar i den här posten.

Putsade färger i wp-admin

Nya färger i wp-admin

Det låter kanske inte som en så stor grej att WordPress nu har en standardiserad färgpalett som används i wp-admin, men förutom att färgerna stramats till så är det även lättare för utvecklare att jobba med färgerna. Kanske leder det här till lite fler teman för just wp-admin?

Nyputsad färgpalett

Blandade nyheter

 • Så kallad lazy-loading av iframes.
 • Robots API:t ger mer kontroll över robots.txt.
 • Förbättrad import/export, med ändringsdatum på poster.
 • Möjlighet att skicka återställningsmejl till användare från wp-admin, utan att de behöver be om det.
 • Putsad ruta för återställning av lösenord.
 • Det fortsätter städas bort gamla jQuery-grejor.
Skicka återställningsmejl från profilsidan såväl som listan på alla användare

Utöver detta finns det förstås en mängd nyheter för utvecklare. Läs mer om detta i Field Guide-posten för 5.7.

ℹ️ WordPress 5.7 släpps den 9 mars.