Pär Thernström håller koll på vad som händer i WordPress

Pär Thernström är en stockholmsbaserad webbutvecklare med WordPress som specialitet. Som många andra pillade han under tidigt 2000-tal med egna publiceringsverktyg, för att det var kul – men kanske främst för att det inte fanns något rimligt gratis CMS. Allt ändrades dock när WordPress fick bättre stöd för custom post types 2010. Plötsligt blev det lätt att använda WP till ”allt”! Och kort därpå kom även första versionen av tillägget Simple History.

Vi bestämde oss för att ta ett snack med Pär om Simple History.


Du har ju ett tillägg som heter Simple History, kan du berätta lite om vad det gör?

Kortfattat kan man säga att Simple History ett enkelt, lättförståeligt och fint sätt visar intressanta och viktiga händelser som hänt nyligen i WordPress. Man kan säga att den är ett nyhetsflöde för vad administratörer, redaktörer och andra användare på din sajt gjort.

Den kan visa exempelvis när en användare skapat en ny sida eller när någon uppdaterat en befintlig sida. Eller när någon installerat eller uppdaterat ett tillägg. Eller när en användare lyckats eller misslyckats med att logga in.

Listan med saker som loggas kan göras lång men den röda tråden är att sakerna som dyker upp i flödet är händelser som kan påverka innehållet, utseendet eller säkerheten på din webbplats.

Pär Thernström

Hur kommer det sig att du utvecklade Simple History?

När jag började arbeta med WordPress professionellt för många år sedan så upptäckte jag rätt omgående att när man jobbar flera personer tillsammans med en webbplats så är det svårt att veta vad andra gjort i systemet.

Hur ska jag kunna veta om någon har uppdaterat den där bloggposten som skulle uppdateras? Och om sajten börjar beter sig konstigt helt plötsligt, hur ska jag kunna veta om det är något tillägg som installerats nyligen eller som blivit uppdaterat?

Så lösningen blev helt enkelt att göra ett eget tillägg som visade vem som gjort vad!

Borde den här typen av loggning finnas som standard i WordPress tycker du?

Egentligen borde det vara inbyggt kan man tycka, men det känns ändå bra att core-teamet lägger energin läggs på utveckling av blockhanteraren och liknande istället för loggning, som tillägg som Simple History kan hantera.

Vad är härnäst för Simple History?

Jag upplever att andra liknande plugins är lite väl pratiga (dvs. loggar för mycket) och inte har så bra användbarhet. Därför tar jag det medvetet lugnt med utvecklingen och håller tillbaka med funktionalitet så den inte börja logga för mycket eller får för många inställningar. Det ska främst vara ett tillägg för vanliga användare och inte ett främst för utvecklare eller säkerhetsexperter eller liknande.

Eventuellt kommer en pro- eller plusversion framöver med stöd för loggning av fler tillägg, typ WooCommerce, Contact Form 7, Yoast SEO och andra av de mest vanliga tilläggen.


Ett stort tack till Pär som tog sig tid för den här intervjun. Läs mer om Simple History på tilläggets webbplats, eller installera det helt enkelt från wordpress.org.