Full Site Editing får klartecken

Den första avstämningspunkten för huruvida Full Site Editing, något som Anders skrev ingående om nyligen, skulle vara en del av kommande WordPress 5.8 har passerat, och det var ett ganska tydligt bifall på den frågan. En version av Full Site Editing kommer alltså vara en del av WordPress 5.8, vilket vara planen. Det betyder dock inte att allt kommer vara klart, det är fortfarande ganska mycket beta (eller vad man nu kommer välja att kalla det på sikt) över funktionen.

Full Site Editing-läget

Följande är inom scopet för WordPress 5.8:

Improvements from Gutenberg 9.9+.

Introduce new blocks (Query, Site Logo, Navigation, etc).

theme.json mechanism.

Template Editor for Pages/Blank Template.

Widgets Screen & Block widgets in Customizer.

Design tools: Duotone, Layout controls, padding, etc.

De globala stilmallarna samt mallhanteraren lyser med sin frånvaro från listan ovan, och flera av funktionerna kommer märkas upp som just beta för att understryka att det kanske inte är så polerat som man skulle önska.

Med det sagt, bra där! Gutenberg-utvecklarna har verkligen kommit långt så en eloge till dessa. Det känns också positivt att man kommer vidare med den här funktionen, men har insikt nog för att märka upp det som något experimentellt.

Mötet, där funktionen presenterades, var en och en halv timme långt. En video samt textversion av vad som sades finns på Make-bloggen för den som är intresserad.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.