WPSE 173: Google får mothugg från WordPress i media

🛒 WooCommerce 5.3 har släppts i en första betaversion. Det här är en liten uppdatering, som de senaste har varit, och är tänkt att släppas skarpt den 11 maj.

📰 Nu när Full Site Editing fått klartecken för WordPress 5.8 så är planen att inkludera Gutenberg upp till version 10.7, vilken släpps i lanseringskandidat den 19 maj. Det betyder att det blir ytterligare tre Gutenberg-versioner från i dag som kommer med i WordPress 5.8.

📮 Apropå Full Site Editing så har Carolina Nymark postat ett förslag på hur blockbaserade teman ska kunna ta sig in på wordpress.org. Det här är viktigt, för många av de regler som gäller för ”vanliga” teman är irrelevanta för blockbaserade sådana. Relaterat: Anders post om framtiden för teman.

🤦🏼‍♀️ Ett förslag om att hantera Google omtalade ersättare för spårningscookies i Chrome, FLoC (Federated Learning of Cohorts), rapporterades som sanning i medier i veckan. Nu är det bara ett förslag om att rulla ut blockering av detta som en säkerhetsuppdatering, något som i sig fått kritik eftersom det inte riktigt är vad säkerhetsuppdateringar är till för. Google står tämligen ensamma med FLoC, ingen annan webbläsartillverkare som bygger på Chromium (motorn bakom Chrome) verkar tycka att FLoC är en bra idé, så frågan är vad som kommer hända. Huruvida WordPress kommer blockera FLoC som standard återstår att se.

📟 Stödet för Internet Explorer 11 i WordPress försvinner i och med WordPress 5.8. Faktisk kodstädning för IE11-specifik kod sker dock först inför version 5.9. Hög tid.

‼️ Facebook har vidareutvecklat sitt exportverktyg. Nu kan du få ut ditt innehåll i WordPress-kompatibla format, för import. Bra där.

🚀 Automattic har släppt tillägget Jetpack Boost, ett tillägg som ska göra din webbplats snabbare, gratis. Vi ska testa det längre fram.

⚠️ Patchstack (före detta WebArx) rapporterar 582 säkerhetsrisker med WordPress-anknytning under 2020, men över 96% av dem kom från tredjepartstillägg. WordPress är fortsatt säkert, men se till att hålla allt uppdaterat samt hålla antalet tillägg nere, som alltid. WP Tavern går igenom det hela om du inte orkar läsa hela whitepapern.

💸 One-gruppen, som bland annat äger budget-webbhotellet One.com, har köpt WP Media, ägare till bland annat cachetillägget WP Rocket och Imagify. Teamet och grundarna stannar kvar, och man kommer agera som ett fristående varumärke.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.7.1.

— Thord D. Hedengren, redaktör


💻 Lediga WordPress-jobb

Är du vår nya React/frontend-utvecklare?
Oderland | Läs mer

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.