WPSE 283: God fortsĂ€ttning och hej 2024! đŸ‘‹đŸ»

God fortsÀttning och vÀlkomna till ett nytt Är med WPSE! Jag hoppas att helgerna varit bra och att alla har fÄtt en bra start pÄ det nya Äret.

2024 innebÀr lite nyheter och förÀndringar för WPSE. Först ut Àr nÄgot du lÀser redan nu, nÀmligen ett nyhetsbrev skickat frÄn en ny leverantör, MailPoet. Det Àr en beprövad lösning för WordPress- och i synnerhet WooCommerce-drivna webbar, Àgd av Automattic, sÄ jag tror det mesta ska fungera, men flaggar ÀndÄ för konstigheter. Om du ser nÄgot som ser udda ut, eller inte fungerar, sÄ berÀtta gÀrna genom att svara pÄ det hÀr mejlet. KÀnt Àr att grÀnssnittet för att administrera sin prenumeration online inte Àr sÄ trevligt, men jag har valt att lÄta det vara eftersom det Àr en ny sajt pÄ gÄng.

Okej, nog om det. LÄt oss se vad som hÀnt i WordPress-vÀrlden sedan sist, med fokus pÄ de lite större grejorna, förstÄs.

🛒 WooCommerce rullar förstĂ„s in med en uppdatering direkt, till version 8.5.0, men jag rekommenderar inte att du uppdaterar till denna riktigt Ă€nnu. Det finns nĂ€mligen ett problem med Marketplace, om du har funktionen inaktiverad, sĂ„ man har rullat tillbaka till 8.4.0 och Ă„terkommer med en uppdatering.

đŸ€” ByrĂ„erna har sagt sitt om hur WordPress borde vidareutvecklats, fast inte egentligen. Endast fem byrĂ„er av över 100 som kontaktades tog sig tid att svara, sĂ„ de hĂ€r slutsatserna kĂ€nns knappast underbyggda. Det Ă€r fortsatt lĂ„ngt mellan WordPress-teamet och byrĂ„vĂ€rlden, speciellt om man ser till Europa.

đŸ‡ȘđŸ‡ș WordCamp Europe 2024 gĂ„r av stapeln den 13-15 juni i Turin, Italien, och biljetterna Ă€r slĂ€ppta. Som tidigare Ă„r kostar det €50 för en vanlig biljett och €150 om du vill vara mikrosponsor.

đŸ€Ż Det hĂ€nde en hel del under 2023, hĂ€r sammanstĂ€llt av Josepha pĂ„ Make-bloggen. En motsvarande sammanstĂ€llning pĂ„ utvecklarbloggen Ă„terfinns ocksĂ„. Vad som Ă€r lite mindre imponerande Ă€r att endast 300 blockteman lades till pĂ„ wordpress.org. Det lĂ„ter mycket, och det Ă€r det, men inte i nĂ€rheten av tempot för klassiska teman, blott dryga 21% av 2023 Ă„rs teman faktiskt.

💰 De globala WordPress-sponsorerna pĂ„ guldnivĂ„ för 2024 Ă€r utannonserade och det Ă€r en vĂ€lbekant grupp: Automattic (med Jetpack och WordPress.com), Bluehost, GoDaddy, Woo (som Ă€gs av Automattic, frĂ„ga mig inte varför den redovisas separat) samt nykomlingen WPBeginner (Ă€gd av Awesome Motive). De kommer synas pĂ„ meetups och WordCamps under Ă„ret.

🏆 W3Techs har jĂ€mfört siffror och tycker att Elementor Ă€r Ă„rets CMS 2023, följt av WooCommerce och Shopify. Nu Ă€r det inte riktigt talande för faktiskt anvĂ€ndande eftersom man jĂ€mför hur ökningen för respektive CMS varit mellan 1 januari och 31 januari 2023, men Ă€ndĂ„ intressant eftersom WordPress varit #1 2010-2021, innan Wix vĂ€xte mer 2022, och nu alltsĂ„ Elementor. Samma konstiga resultat fĂ„r vi nĂ€r Jetpack fĂ„r priset för analysverktyg, framför Matomo och Cloudflares inbyggda analysverktyg. SĂ„, egentligen ganska meningslöst, men alla gillar ju listor? I den verkliga vĂ€rlden har WordPress 43% av CMS-marknaden och Shopify Ă€r tvĂ„a med 4.2%.

⚠ LĂ€mna inte ofĂ€rdiga WordPress-installationer, otrevliga typer sniffar pĂ„ dem och kan missbruka, enligt den hĂ€r rapporten av sĂ€kerhetsforskaren Vladimir Smitka. WordPress-teamet kĂ€nner till problemet och det finns en ticket i Trac om du vill följa arbetet, som inte gĂ„r sĂ€rskilt snabbt i sedvanlig ordning. Allvarligt Ă€r det i alla fall.

🚹 TillĂ€gg som behöver uppdateras till följd av sĂ€kerhetshĂ„l: Download Monitor, ElementsKit, Essential Addons for Elementor, Happy Addons for Elementor, Hostinger, LightStart, Metform Elementor Contact Form Builder, MonsterInsights, OMGF, Orbit Fox by ThemeIsle, POST SMTP och WP Job Manager.

— Thord D. Hedengren ⚡

Missa ingenting, teckna en prenumeration pĂ„ nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gĂ„ng i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkÀnner du att vi fÄr skicka vÄrt nyhetsbrev till dig i enlighet med vÄr integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen nÀrhelst du vill och vi spammar eller sÀljer inte din adress vidare.