Enkla kartor med OpenStreetMap

Hjälp dina besökare hitta rätt, utan Google.

Kartor är en del av många webbplatser i dag, och de som har lite fler besökare har nog märkt att den mest populära leverantören – Google – tar ganska bra betalt. Många klarar sig under deras betalgräns, men efter det rullar pengarna iväg. Dessutom är det förstås en fråga om integritet – Google har inte direkt bästa ryktet där.

Då ligger OpenStreetMap bättre till.

Först och främst: OpenStreetMap är inte lika bra, eller snygg, som Google Maps. Det är bara så, den känns som en gammal version av Googles tjänst. Du kan snygga till den med hjälp av tjänster som Mapbox, men då behöver du en API-nyckel.

Tillägget Out of the Block: OpenStreetMap

Ja, det är ett rejält namn, men tillägget Out of the Block: OpenStreetMap ger dig ett väldigt användbart block till blockredigeraren för att infoga OpenStreetMap-kartor, utan någon API-nyckel. Det fungerar helt enkelt direkt.

Installera tillägget, och sedan kan du börja lägga till dina block. Det gör du enkelt genom att antingen söka efter en plats, eller bara trycka för att släppa en kartnål. Du kan till och med skriva en egen beskrivning till kartnålen, vilket är trevligt. Vissa problem med denna finns dock, för efter publicering så fungerar dessa kartnålsbubblor inte på alla installationer. Buggen är rapporterad.

Inställningarna för blocket är bra. Du kan ange vilken höjd kartan ska ha (bredden skalas förstås) samt vilka zoom-nivåer som ska tillåtas och var den ska starta. Du kan rentav stänga av sådana saker, och även byta kartnålsikonerna, vilket tar oss ganska långt vad gäller anpassningsmöjligheterna.

Det finns en inställningssida för tillägget med, och den är för dig som verkligen vill anpassa kartan med Mapbox. Ange din API-nyckel så kan du använda denna. Detta är rekommenderat för dig med många besökare, och är gratis upp till 25 000 aktiva användare/månad.

Out of the Block: OpenStreetMap är ett trevligt litet tillägg och ett bra alternativ. Det finns förstås kartblock i tillägg som Jetpack med, men vill du ha ett fristående alternativ och inte vill förlita dig på Google Maps så tycker jag du ska kika på det här.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning