WPSE 20

React kovänder och WordPress 4.9 närmar sig

JavaScript-ramverket React är tillbaka på bordet igen, efter förra veckans kontrovers. Facebook har nämligen bestämt sig för att ändra React till MIT-licensen, vilken fungerar bra med öppen källkod, från och med React 16Matt Mullenweg är nöjdmen frågan är om skadan redan är gjord? Det talas nu om att kommande innehållshanteraren Gutenberg ska klara av ”Gutenblocks” skrivna i olika JavaScript-ramverk. Mycket att reda ut med andra ord.

WordPress 4.9, som nu putsas inför beta 1, kommer få en ny widget för gallerier. Du kan testa den genom att installera Core Media Widgets-tillägget, eller så väntar du till första betan på 4.9, tänkt att släppas den 4 oktober.

Några korta puckar. DonateWC, som vill hjälpa mindre bemedlade att delta på WordCamp-konferenser, har nått sitt crowdfundingmål. Tillägget Fast Secure Contact Form har sålts men den nya ägaren har petat in olämplig kod så sluta använda detta bums. WordFence har sammanställt en post om nio tillägg som angripits i en omfattande spamkampanj och vill du installera bakdörrsdetektorn Sysdig Falco så finns det en guide på WPScans. WordCamp for Publishers i Denver har lagt upp sina videor på YouTube, om du är nyfiken på dessa.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8.2. Du kör väl den?

WordCamp Stockholm 2017

Du har väl inte missat att det är WordCamp i Stockholm nu i november, som en del av Internetdagarna? Ringa in den 19-20 november i kalendern så att du inte missar årets största svenska WordPress-evenemang.

💰 Köp din biljett här

WPSE är officiell mediasponsor för WordCamp Stockholm. Du hittar senaste nytt i varje nummer och vi kommer förstås finnas på plats också. Ses vi där?

Tillägg: Widgets Reloaded

Widgets Reloaded gör standard-widgetarna i WordPress betydligt mer kraftfulla, genom att ge dig Reloaded-versioner av standard-widgetarna med betydligt fler inställningar. Sidwidgeten är ett bra exempel. I normalutförande kan du välja (genom att skriva in ID-nummer) sidor som inte ska visas. I Reloaded-version kan du, utöver detta, även ställa in hur sidorna ska listas, begränsa till vissa författare, hur djupt ner i hierarkin widgeten ska gå, och mycket mer.

För utvecklare är den här typen av inställningar välbekanta, det är nämligen något som ofta används i teman och tillägg för att hantera hur innehåll visas. Det fina med Widgets Reloaded är att du får samma funktion för dina widgets och detta utan att behöva kunna någon PHP.

Widgets Reloaded lägger i dagsläget inte till några widgetar, annat än utökade versioner av standardutbudet. Du får alltså bara variationer på vad du redan har. Inte heller påverkar Widgets Reloaded några widgetar som lagts till av andra tillägg. Med det sagt så är det ett lämpligt verktyg om du förlitar dig på standardwidgetar men vill ha lite mer kontroll över dem.

👉 Widgets Reloaded

Intervju: Tor-Björn Fjellner berättar om WPTranslationDay

En anledning till att WordPress har blivit så stort är förstås att plattformen och många av dess tillägg finns tillgängliga på flera språk. I Sverige kretsar en hel del av översättningen kring Tor-Björn Fjellner, och med tanke på vad som händer nu på lördag så är det passande att vi utväxlar några ord.

Berätta lite om dig själv, vad pysslar du med?
Jag arbetar som översättare och projektledare inom IT och telekom och bor för närvarande i Barcelona i norra Spanien. Dessutom är jag författare och en av översättningsredaktörerna för svenska versionen av WordPress.

Vad kommer du att göra nu på lördag 30 september?
Nu på lördag (som dessutom är ”internationella översättardagen”) kommer vi att genomföra WPTranslationDay. Online kommer vi att ha 24 timmar med strömmande video om översättning och lokalanpassning av WordPress ur en rad olika synvinklar. 11:30 lördag förmiddag genomför jag en presentation på svenska om hur översättningsarbetet går till och vad man kan göra om man vill hjälpa till i detta stora arbete som till 100% utförs av frivilliga krafter.

Vidare kommer jag att på distans finnas med som stöd för den översättningsträff som Thord D. Hedengren organiserar i Stockholm med start 11:00. Dessutom ska jag försöka ta kontakt med en rad olika liknande träffar runtom i världen (totalt cirka 70 st!) för att kunna rapportera från dem i videoflödet.

Hur kan jag delta?
Om du är i närheten av Stockholm är det förstås roligt och givande att delta i den fysiska träffen där. Men bara du har tillgång till internet kan du delta där det passar dig: titta på intressanta presentationer, översätta texter för ditt tema eller de tillägg du använder, så att t.ex. kommentarsfunktionen blir på svenska på din webbplats. Observera att det kommer att finnas speciella presentationer (på engelska) för dig som utvecklar teman eller tillägg om hur du på bästa sätt förbereder dem för smidig översättning till några av de över 100 språk som WordPress översätts till.

Vad är dina mest brådskande uppgifter just nu?
Vi har en rad nya språk och språkvarianter som vi vill hinna förbereda innan lördag, så att det ska gå att börja översätta till dem. En av dem är lekfulla Pirate!, en ”piratanpassad” version av engelska.

Här hittar du mer information:
Evenemangets egna, globala, webbplats. WPTranslationDay i Stockholm: information samt anmälningssida på MeetupInstruktioner och stilanvisningar för översättning av WordPress till svenska.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.