WPSE 59

ClassicPress är WordPress för dig som inte gillar Gutenberg

Det fina med öppen källkod är att vem som helst kan bestämma sig för att göra något annat om hen vill. Som att bryta ut WordPress 4.9.8, packa om till något som heter ClassicPress, och inte ha en enda stänk av Gutenberg alls. Alla ser med andra ord inte fram emot den nya innehållsredigeraren, men namninsamlingen för att hålla Gutenberg som ett tillägg, likt Akismet, är på blott 256 namn. Tillägget Gutenberg fortsätter dra på sig en stjärna i betyg av användarna, nu är det 610 sådana jämfört med 257 femmor.

Apropå Gutenberg så har version 3.6 introducerat nya ikoner och en mängd andra putsar.

WordPress REST API är ju en del av WordPress numera, men det utvecklas av ett eget team precis som tidigare. Nästa stora version där är 5.0, vilken fokuserar just på Gutenberg-kompatibilitet. REST-teamet ska även – äntligen – ta tag i autentiseringsfrågan, ett stort problem i dag. En ny version av OAuth 2.0-tillägget är planerad innan årsskiftet, men än så länge är ingen ansvarig för detta. Förhoppningsvis kliver någon fram och tar fram lättanvända lösningar för autentisering via API:t.

Automattic har bestämt sig för att ta bort de ytterst spekulativa bloggarna om Sandy Hook från WordPress.com, som vi skrev om i WPSE 58WPTavern går igenom det hela lite mer ingående.

Sugen på lite WordPress-föreläsningar? Det finns en hög sådana från WordCamp for Publishers uppe på wordpress.tv nu.

Apropå föreläsningar så är det WordPress-meetup i Stockholm den 4 september, på Foo Café. Än så länge är det gott om platser kvar. Det är lite oklart vad det blir för föreläsningar dock, men det får vi säkert veta vad det lider.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8. Ni vet, den som puffar för Gutenberg…

Tillägg: Add From Server

Add From Server är ett smart litet tillägg som låter dig lägga till filer direkt från din server, som du laddat upp med FTP. Vad är vitsen med det, tänker du kanske, och svaret är oftast ”ingen alls”. Men ibland kanske du behöver få in en fil i mediabiblioteket som är större än vad som kan laddas upp via webbläsaren, och då är det bra att kunna FTP:a upp den och sedan lägga till i WordPress med Add From Server.

Tillägget består av två vyer. Dels är det inställningarna för vilka mappar på servern som ska kunna användas samt vilka sorters användare som ska få använda Add From Server-funktionaliteten, och dels är det själva tilläggandet av filer. Båda vyerna är föredömligt enkla.

Tanken med Add From Server är inte att ersätta WordPress inbyggda filuppladdningsfunktionalitet. Med tanke på tilläggets natur så är det troligen klokt att inte ha det installerat och aktivt annat än när du verkligen behöver lägga till filer som du laddat upp via FTP, men om det är vad du behöver så fungerar det utmärkt.

👉 Add From Server

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.