WPSE 66

WordCamp Nordic utannonserat, och resan mot WordPress 5.0 fortsätter

WordCamp Nordic, en nordisk WordCamp-konferens som det talats om ett tag, har utannonserats. Det blir den 7-8 mars 2019 i Helsingfors, Finland, så notera i kalendern. Biljetter, program med mera är förstås inte släppt ännu.

Apropå WordCamp så har WordCamp Europe, som är den 20-22 juni 2019 i Berlin, publicerat sin roadmap med viktiga datum. Mer konferensnytt: WooCommerce-konferensen WooSesh, som livesänds den 18-19 oktober, har publicerat sitt program.

WooCommerce har fått en säkerhetsuppdatering, version 3.4.6, och den bör du absolut installera. Fixen löser rättighetsproblem med vissa användarroller. Apropå WooCommerce så har temat Storefront uppdaterats till 2.3.4, en mindre uppdatering.

Arbetet med WordPress 5.0 rusar vidare mot lanseringsdagen, den 19 november. Det handlar förstås främst om integrationen av Gutenberg, vilken är släppt som lanseringskandidat för version 4.0. En hel del putsande har skett, men det är fortfarande många som anser att Gutenberg är långt ifrån redo att inkluderas i WordPress. En person som fått nog är Rian Rietveld, som valt att hoppa av som tillänglighetsansvarig, med bland annat några väl valda ord till Matt Mullenweg. Hon, med flera andra, menar på att Gutenberg är knappt användbart för de som har behov av hjälpprogram, vilket går direkt emot WordPress som den demokratiska publiceringsplattformen. Rian ersätts för övrigt av Matthew MacPherson, så tillgänglighetsarbetet – eller teamet – stannar på intet sätt upp.

📓 Missa inte FAQ:en om WordPress 5.0 från förra numret av WPSE.

Matt Mullenweg har utannonserat Phase 2 för Gutenberg-projektet, som handlar om att ta innehållsredigeringen till annat än inlägg och sidor. Tänk dig widgets, fast som block – en tilltalande tanke. Phase 3 och 4 kommer behandlas på WordCamp US den 3-4 december, i Nashville, USA.

Jetpack har uppdaterats till version 6.6, vilken introducerar betaversionen av den nya CDN-lösningen, samt förbättrar verktygen för att verifiera din webbplats hos sökmotorerna. Dessvärre gick en widget sönder, så det finns en version 6.6.1 som du bör uppdatera till.

ℹ️ Den senaste version av WordPress är 4.9.8. Se till att du kör den.

Koji och Gutenberg

Anders Norén är en synnerligen flitig temautvecklare och -designer. Den här gången får han berätta själv om sitt nya tema, Koji, och Gutenberg.

För ett par veckor sedan började jag känna ett välbekant kliande i fingrarna. Det är ett kliande som jag drabbas av ungefär en gång i halvåret, och som jag blir av med först när jag har designat, utvecklat och släppt ett nytt gratistema i WordPress.orgs temabibliotek. Skillnaden den här gången var att kliandet uppstod bara ett par månader innan Gutenbergs planerade släppdatum. Vid det laget hade jag portat ett av mina teman till Gutenberg, men jag var nyfiken på hur stor omställning det skulle vara att bygga ett tema med Gutenberg-stöd i åtanke från start.

Inte så stor, visade det sig. Min slutsats från mina tidiga erfarenheter med Gutenberg är att den nya redigeraren inte behöver vara en stor omställning – om man inte vill göra det till en. I Kojis fall kan man dela upp Gutenberg-stödet i tre delar:

  1. Funktioner som lägger till temats färger och typsnittsstorlekar i Gutenberg-verktygspanelen
  2. En redigerarstilmall som ser till att Gutenberg-redigeraren matchar temats utseende (motsvarande editor-style.css för TinyMCE)
  3. Stil för de block och klasser som Gutenberg spottar ut i innehållet

Det tog bara ett par timmar att uppdatera Koji för att inkludera de tre punkterna ovan. Koji är förvisso ett betydligt mindre komplicerat tema än de flesta teman byggda för kundsajter, men om man idag förlitar sig på en kombination av TinyMCE-editorn och en egna fält-lösning (ex. Advanced Custom Fields) för kundsajter så behöver man bara bocka av de tre checkrutorna för att man ska vara redo för WordPress 5.0. Förutsatt att den egna fält-lösning som ni använder också har Gutenberg-stöd, förstås.

Checklistan ovan är minimumkraven för Gutenberg. Om man vill utnyttja den potential som Matias Ventura beskrev i sin ”Gutenberg, or the Ship of Theseus”-post, med specialbyggda block och fördefinierade blocklayouter baserade på den posttyp eller sidmall som är vald, så måste man ta det ett steg längre. Det finns helt klart mycket potential där.

Det är nog inget för mina WordPress.org-teman (särskilt då WordPress.orgs temaregler kräver att man lägger Gutenberg-block i ett kompatibilitetstillägg), men jag ser fram emot att utforska det mer för kundsajter när Gutenberg väl har släppts.

ℹ️ Missa in Anders post om hur man gör sitt tema redo för Gutenberg, vilken vi skrev om i förra numret.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.