WPSE 7

WordPress fyller 14 vårar

Den 27 maj 2003 släpptes den första versionen av WordPress, något som Matt Mullenweg så klart påtalade på 14-årsdagen i lördags. Siteground har gjort en Spotify-lista med musik från musikerna som WordPress-versionerna är döpta efter och Torque sammanställer de större milstenarna genom åren, allt rolig läsning om du är intresserad av WordPress historia.

Använder du Jetpack? I så fall tycker jag du ska tycka till i deras undersökningkring hur de kan göra tillägget bättre.

Nyheter kring WordPress 4.8 – som nu är i releasekandidat – fortsätter nå oss, som förändringarna i taggmolns-widgeten exempelvis. Är du utvecklare som älskar HHVM så deppar du nog lite för stödet tas bort, något som blivit en nyhet trots att det officiellt aldrig fanns. PHP 7 rekommenderas istället.

Women Who WP har släppt en egen Wapuu. Om du inte vet vad Wapuu är så behöver du inte skämmas, det är “bara” den inofficiella maskoten för WordPress. Läs bakgrunden om du är intresserad och beställ Wapuu-pins om du vill.

Apropå communityrelaterade saker så har diskussionerna kring en uppdaterad Code of Conduct, vilken besökare på WordCamp runtom i världen måste godkänna, påbörjats. En annan diskussion som är igång är den kring WordCamp Stockholm 2017 och du får hemskt gärna delta i den.

Den senaste skarpa versionen av WordPress är 4.7.5. Se till att du kör den, okej?

Tema: Restaurant and Cafe

En sak jag verkligen avskyr när jag letar efter någonstans att äta är dåliga restaurangsajter. Jag är inte ensam, vilket är varför det finns ett flerat teman som vill lösa det här problemet. Restaurant and Cafe gör ett hyfsat försök som, med lite (stundtals onödigt) pillande med sidor i Anpassa-läget, ger dig en ganska trevlig och informativ sajt.

Just Anpassa-läget används för att sätta upp din förstasida, men först måste du skapa en sida för detta och välja Home Page-mallen, som du sätter till statisk förstasida. När det är gjort kan du börja anpassa toppbilder, utvalda poster (vilket förslagsvis är länkar till erbjudanden) och så vidare. Det är lite pilligt men lyckligtvis finns en länk till temats dokumentation direkt från Anpassa-vyn och där återfinns en tydlig steg för steg-guide. Vissa funktioner, som menyn, kräver att du aktiverar ett tillägg, WooCommerce för just menyn, vilket känns lite fånigt men ändå acceptabelt.

Restaurant and Cafe är en snabb lösning för dig som behöver rulla ut en restaurangsajt. Alla varianter här är kanske inte optimala men åtminstone fungerande. Ett tips för dig som vill köra det här temat är att använda ett cachetillägg om du vill att besökarna ska få en snabbladdad sida, i alla fall om du aktiverar alla sektioner.

👉 Ladda ner Restaurant and Cafe

Tillägg: Better Search Replace

Om du frågar hur du byter ut ett ord mot ett annat, till exempel ett ändrat namn, i hela din WordPress-installation så kommer många föreslå att du ska göra det i Phpmyadmin eller dylikt, det vill säga direkt mot din databas. Det går så klart att göra men blir något fel så ligger du pyrt till. Då är det bättre att testa Better Search Replace, ett tillägg som låter dig just söka och ersätta i en eller flera av dina tabeller i WordPress-databasen. Det finns lite inställningar (och en betalversion om du behöver hjälp) men den bästa funktionen är att kunna köra en testsökning och se om resultatet blev som du tänkt dig, något som är svårt direkt mot din MySQL-databas såvida du inte sätter upp en testversion.

Behöver du söka och ersätta i en eller flera tabeller i din WordPress-installation så är det en god idé att testa Better Search Replace först. Du måste fortfarande vara försiktig så klart, har du ersatt ett ord så är det ersatt, det finns ingen ångra-knapp här, men med testkörning och lite sunt förnuft går det oftast bra.

👉 Ladda ner Better Search Replace

Intervju: David Stark och Jennifer Bark

  • Namn: David Stark och Jennifer Bark
  • Jobbar med: Förläggare och konsulter med fokus på innehåll.
  • Hemsida: pugforlag.se och pugshop.se
  • Twitter: @pugforlag
  • Använt WordPress sedan: 2007

På vilket sätt arbetar ni med WordPress på Pug Förlag?
Vi har en nätverkslösning med förlagets webbplats samt en shop med böcker och lite kringprodukter. På förlagssajten finns all grundinfo om oss och vår inriktning, en portfolio med släppta och kommande böcker samt en blogg som vi uppdaterar ett par gånger i veckan. Det är ganska basic. Vi har inte så stora resurser så vi har utgått från ett bra tema och gjort små justeringar. Sen har vi en WooCommerce-installation separat därför att vi inte vill skylta för tydligt med att vi faktiskt konkurrerar lite med våra kunder, återförsäljarna.

Shoppen vilar på Storefront, men vi har med hjälp av Follow Me Darling gjort en del anpassningar. Den viktigaste är kanske att sajten växlar headers beroende på produkt- och bloggkategorier. På så vis har vi kunna bygga flera ”shoppar i shoppen”. När Glenn Hyséns fans kommer in till hans blogginlägg så känns det som en Glenn Hysén-sajt och inte vilken förlagssajt som helst. Vi tror att det gör mycket för helhetsupplevelsen.

Vad tycker ni är bra respektive dåligt med WordPress?
Det allra bästa med WordPress är helt klart att det alltid finns en lösning inom nära räckhåll – oavsett om det är via ett tillägg som sköter biffen eller via Facebook-grupper eller Google-sökningar. Vi har utbildat lite i WordPress och en elev drog lärdomen ”man kan mer än man tror”. Det säger rätt mycket om WordPress. Även om man inte har några kodkunskaper så kan man fixa det mesta. Så länge man har lite tålamod.

Dåligt med WordPress? Det ska väl vara att man aldrig riktigt kan slappna av. Det finns alltid ett tillägg att uppdatera eller en funktion att hålla efter. En del säger att WordPress är så sjuuukt enkelt och smidigt, men det kräver lite tid om man ska göra saker någorlunda rätt.

Ni använder förstås WooCommerce till er webbutik. Har ni några tips till andra som funderar på att välja WooCommerce framför de enklare alternativen?
Använd ett stabilt, välanvänt tema och gör så lite intrång som möjligt på det. Det är helt ok att alla shoppar ser likadana ut i stort sett. Satsa på riktigt bra innehåll istället och att optimera bilder och annat för att göra sajten så snabb du bara kan. Vi har provat enklare alternativ, men lämnade när vi var tvungna att ha två momssatser och det ångrar vi inte en sekund. Möjligheterna som WooCommerce gett oss, med relaterade produkter och annat, har ökat försäljningen rejält.

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.