Anders Norén om Hamilton och att göra gratisteman

Anders Norén var först ut i intervjuserien här i WPSE, redan i #4 faktiskt. Apropå hans kommande tema Hamilton, som skrivs om här ovan, så gör vi ett återbesök.

Nu har du varit igång och gjort ett tema igen! Berätta lite om Hamilton?
Hamilton är ett enkelt och stilrent tema som i första hand är byggt för alla som kan tänkas behöva en portfolio: fotografer, illustratörer, designers, och andra kreatörer vars verk gör sig bra visuellt. På arkivsidorna visas inläggens bilder upp i ett avskalat rutnät, och på de enskilda inläggen och sidorna finns gott om möjligheter till att ge bilderna utrymme och uppmärksamhet. Min målsättning var att låta layout och typografi ta ett kliv tillbaka så att innehållet kan ta ett kliv framåt.

Temat inkluderar också en del roliga inställningar som låter användare ge temat en personlig prägel med enkla medel. Med Dark Mode kan man ändra temat från mörk text på vit bakgrund till vit text på mörk bakgrund, och det läget kan kombineras med  bakgrundsfärg och -bildinställningarna för en mängd olika utseenden. Man kan också lägga till en rubrik ovanför inläggen på startsidan, byta mellan två och tre kolumner i rutnätet på desktop, ändra den utfällbara menyn till en traditionell horisontell meny i sidhuvudet (på desktop), och lite annat smått och gott.

I framtiden kan det också bli aktuellt att lägga till en Google Fonts-inställning i Anpassa-läget, så att användare fritt kan välja vilket typsnitt som temat ska använda. Jag har letat efter en ursäkt till att lägga till den funktionaliteten i andra teman, men det har inte känts rätt. Hamilton skulle kanske vara en bra match.

Vissa tycker det är svårt att namnge sina teman men du har hittat en modell som du kör rätt hårt med. Hur tänker du kring dina temans namn?
Majoriteten av mina teman hämtar sina namn från någon särskild person. Rowling = J.K. Rowling, Iwata = Nintendos då precis bortgångna VD Satoru Iwata, Hoffman = skådespelaren Philip Seymour Hoffman (också nyligen avliden, så det är en småmakaber samling), etc. För vissa teman, som Hamilton, är sambandet dock lite mindre direkt. Av någon anledning hade jag bara namnet Hamilton i huvudet när jag började fixa med temat. Jag kanske hade skymtat USA:s före detta president Alexander Hamiltons namn i Twitterflödet. I de fall jag inte har någon särskild person i åtanke blir istället ett av de viktigare kriterierna att namnet gör sig bra i temats typsnitt. Hamilton såg helt ok ut i Franklin Gothic, som tur är, så namnet fastnade.

Några av dina teman finns även på WordPress.com. Hur gick det till?
En av Automattics Theme Wranglers (temautvecklare) kontaktade mig för ett par år sedan och berättade att de jobbade på en WordPress.com-version av Hemingway, som är mitt mest populära tema. När det var klart och släppt till deras användare skickade de över deras uppdaterade version av temat (Hemingway Rewritten) så att jag hade möjlighet att lägga till ändringar de gjorde till WordPress.org-versionen. Jag tror inte att något flyttades över i slutändan, men det var en trevlig gest.

Så här långt har de portat sju av mina teman till tjänsten, och det är alltid en glad överraskning när de lägger till ett nytt. WordPress.com når en stor målgrupp människor som i annat fall aldrig skulle få möjlighet att använda mina teman. Det känns som att majoriteten av de sajter jag stöter på som kör ett av mina teman nu drivs genom WordPress.com. De tillhandahåller ingen statistik för WordPress.com-teman, men vid ett tillfälle var Hemingway Rewritten det 13:e mest populära temat på tjänsten, så det är några sajter som kör det.

I skrivande stund ligger Hamilton i review-kön på wordpress.org. Hur tycker du att temahanteringen mot wordpress.org skulle kunna förbättras?
Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag nog haft ganska många förslag, men det känns som att deras Theme Review Team jobbar för fulla maskiner med att förbättra processen nu. En större och större del av temagranskningen sker automatiskt genom Theme Review-tillägget, regler som förut var luddigt definierade eller inkonsekvent upprätthållna har blivit mer tydliga och strikta, och temaförfattare begränsas till ett tema i granskningskön åt gången. Gänget där har gjort oerhört mycket framsteg på väldigt kort tid, och det verkar finnas en stark vilja att bygga vidare på framgångarna.

Idag tar det bara en till två månader för ett tema att ta sig igenom granskningsprocessen. För drygt ett år sedan tog det uppemot nio månader. Den enda uppmuntran jag har till dem är att fortsätta i precis samma stil.

Fotnot: Läs mer om Hamilton här.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning