Det här är nytt i WordPress 5.2

WordPress 5.2, just nu ute i betaversion (testa med WordPress Beta Tester-tillägget om du är nyfiken), kommer förstås med lite nytt. Den största nyheten för användare är de block som tillkommit i blockredigeraren. De kommer kännas igen, för de är baserade på välbekanta widgetar. Du kan nu lägga till RSS-flöden, sökfält, inläggskalender och taggmoln direkt i innehållet. Dessutom finns det ett block dedikerat till att bädda in Amazon Kindle-länkar.

Blockredigeraren har även fått en inställningsvy för att visa och dölja block. Allt eftersom fler block läggs till, dels som standard och dels av tillägg, så blir det förstås stökigt. Från och med 5.2 kan du dölja block du inte vill se, vilket gör skrivupplevelsen lite trevligare.

Sajthälsoprojektet var egentligen tänkt att komma i version 5.1, men en allvarlig bugg satte stopp för det. Den första versionen av detta kommer nu i version 5.2, vilket bland annat ger dig en sida under Verktyg som analyserar din WordPress-installation. Så här hemskt kan det se ut, om du inte ser upp, så kolla den här sidan i wp-admin när 5.2 är släppt.

En bra sak för tilläggsutvecklare är att du nu kan kräva en viss PHP-version. Om ditt tillägg behöver något häftigare än PHP 5.6, vilket är den lägsta versionen WordPress 5.2 stödjer, så finns det nu möjlighet till detta.

ℹ️ WordPress 5.2 är planerat att släppas den 30 april.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning