Det här är Twenty Nineteen

WordPress 5.0 kommer inte bara med nya innehållsredigeraren Gutenberg, det bjuds även på ett nytt standardtema. Eller ja, troligtvis – om Twenty Nineteen, som temat heter, inte blir klart i tid så släpps det senare, vilket känns som ett vettigt beslut. Twenty Nineteen är förstås redo för Gutenberg, men hur är det?

Twenty Nineteen är fortfarande under utveckling och ser inte riktigt ut som designen, men det fungerar någorlunda. Du kan ladda ner det från Github och installera om du vill testa. Är du bara nyfiken på hur det ser ut så finns det några prototyper du kan kolla på i din webbläsare, nämligen förstasidan i fullstor respektive mobil vy, och postsidan på stor skärm samt mobil.

Designmässigt är temat enkelt och rakt på sak, med stöd för stora bilder samt förstås Gutenberg-blocken. Bloggigt, men utan sidokolumn. Menyn i toppen, uppdelad med kommatecken, är lite otydlig, men överlag är formspråket rent och fint.

Extra trevligt är att det, när du jobbar med innehållet i wp-admin med Gutenberg, ser likadant ut som när posten publiceras. Man har alltså lagt en del tid på att man faktiskt ser innehållet som det kommer bli på sajten. Väldigt trevligt och extra viktigt med Gutenbergs alla block. Det är inte exakt likadant så klart, men ganska nära.

Twenty Nineteen ser ut som ett lovande nytt standardtema, och är en bra demo av Gutenbergs potential. Låt oss hoppas att det hinner klart tills WordPress 5.0 släpps.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning