Gutenberg är nästan här

Alla som uppdaterat till senaste versionen av WordPress, 4.9.8, har säkert sett puffen för Gutenberg. Målet är att få fler att testa den nya innehållsredigeraren, via ett tillägg, vilket förstås är en bra sak. Gutenberg ska som bekant ersätta den tidigare innehållsredigeraren i WordPress version 5.0, och ju fler som testat Gutenberg innan dess, desto färre buggar kommer det finns.

Det är riskfritt att testa Gutenberg, däremot är det inte säkert att allt du skapar med den nya innehållsredigeraren ser ut som det ska i ditt tema. Skapar du exempelvis ett kolumnblock så kanske det inte alls fungerar i temat du använder. Det är lättast att testa med något av de standardteman som finns, de är hyfsat förberedda för Gutenberg, om än inte perfekta. Vill du absolut inte köra Gutenberg på din sajt, eller sätta upp en testmiljö, så kan du även testa här.

Är Gutenberg inget för dig, vare sig nu eller sedan? Då är tillägget Classic Editor något för dig. Tillägget återställer den välbekanta innehållsredigeraren, och underhålls från officiellt håll som ett alternativ. Installera tillägget, aktivera, och gå sedan till Inställningar > Skriva i wp-admin. Där kan du nu byta från Gutenberg, om du vill.

Det är ännu inte klart när WordPress 5.0 släpps. Planen är att samla feedback från alla nya testare, samt från wordpress.com-användare framöver, och ta det därifrån. Responsen är inte direkt överväldigande positivt just nu, men förändringar är som bekant läskiga och det finns en hel del oklarheter. Det är dock därför funktionen testas på det här viset, så har du åsikter uppmanar jag dig att tycka till, i bloggposter såväl som i officiella kanaler.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning