Gutenberg-puffen kommer i WordPress 4.9.7

Nästa version av WordPress, 4.9.7, är tänkt att släppas den 31 juli. Innan dess blir det en betaversion den 17 juli samt en lanseringskandidat den 24 juli. Förutom förbättringar kring integritetsfunktionaliteten så kommer 4.9.7 även innehålla den försenade ”prova Gutenberg”-puffen, som ska få fler användare att testa den nya innehållsredigeraren som släpps i och med WordPress 5.0. Detta är i linje med den tänkta lanseringsplanen som vi skrev om i förra numret.

Det kan dock bli tal om en säkerhetuppdatering innan 4.9.7, för det här säkerhetshålet gör nämligen att användare med rollen Författare eller högre kan förstöra rejält på din sajt. Flera platser rekommenderar en temporär lösning.

Gutenberg har uppdaterats till 3.1 och har nu en tipsfunktion för att introducera nya användare. Det känns synnerligen viktigt med tanke på puffen i kommande WordPress 4.9.7.

Hostingtjänsten WP Engine har köpt Studiopress, som står bakom populära temat Genesis. Grattis till grundaren Brian Gardner, det är kul att se gamla rävar från bloggtiden lyckas!

Vill du hjälpa till med design av WordPress-gränssnittet? Då är kanske SketchPress-repot på Github något för dig. Här är lite bakgrund.

Jetpack har uppdaterats till 6.3.2, vilket fixar lite buggar med Simple Payment-widgeten som ställt till det. Och nej, det finns ingen version 6.3.1 att installera av någon anledning…

Publiceringsplattformen Atavist ägs nu av Automattic, och blir en del av WordPress.com. Det ska bli intressant att se vad det betyder för exponering och paketering av innehåll från plattformen framöver.

WordCamp Rome har utannonserats, 14-15 september är det som gäller. Påminner även om WordCamp Norrköping här på hemmaplan, 10-11 augusti, samt WordCamp Turku i Finland den 28 september.

Några snabba som avslutning. Tre minuter WordCamp Europe. Populära tillägget Yoast SEO har fått en ny snippet-redigerare i och med version 7.7. Språktillägget WPML har nu uppdaterat priserna för sina olika licenser.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.6. Se till att du kör den, och var uppmärksam på uppdateringar. Det är så gott som alltid bäst att köra senaste versionen av säkerhetsskäl.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning