Intervju: Anders Norén

Hur kommer det sig att du valt WordPress att jobba med?
Som så många andra WordPress-utvecklare började min bana med att jag startade en blogg som körde WordPress. Jag ville göra lite ändringar i temat (Amazing Grace, för den nyfikne) och började rota runt i källkoden för att se hur saker hängde ihop. Så småningom prövade jag att göra egna teman som körde WordPress, och efter ett tag hörde någon av sig och frågade om jag var villig att göra samma sak för dem i utbyte mot en liten slant. Frilansuppdrag ledde till fler frilansuppdrag, som så småningom ledde till ett jobb. Dock först efter att jag hade ägnat tre år åt att skaffa mig en examen inom en helt annan yrkesbana. Oops.

Att använda WordPress var med andra ord egentligen inte ett medvetet val – det var bara här jag råkade hamna. Jag har dock inte känt något större behov av att se mig om efter något annat CMS under de senaste nio-tio åren.

Vad tycker du är bra respektive dåligt med WordPress?
Storleken och öppenheten i kombination är definitivt det bästa. WordPress hade dock aldrig fått den spridning det har idag om det inte var så öppet, så om jag måste välja ett av dem kommer öppenheten på toppen av listan. Om Matt Mullenweg och Mike Little hade valt att göra deras fork av b2/cafelog till ett proprietärt system så hade jag jobbat med något helt annat CMS idag. (Dock inte Joomla – det finns ingen alternativ historieskrivning där jag ägnar dagarna åt att koda Joomla-teman.) Öppenheten gav WordPress spridning. Spridningen gjorde det möjligt för mig och många andra att gå från WordPress-bloggare till tematweakare till webbutvecklare med hjälp av inget annat än en dator, en internetuppkoppling och SERP:en för ”WordPress tutorials”.

Kaffet underlättade.

Jag har många mindre frustrationer med WordPress, men det finns få saker som jag skulle beskriva som direkt dåliga. En sak som jag ibland tycker är lite oroväckande är när beslut i den ”inre kärnan” av WordPress contributors inte reflekterar den större utvecklar- och användarkretsens vilja. Ett aktuellt exempel är den nya designen för de enskilda tilläggssidorna på WordPress.org, som lanserades för ett par veckor sedan. Som en del av redesignen togs den gamla tabb-baserade menyn bort – ett designbeslut som fick omfattande kritik under hela projektets gång, men som aldrig ändrades. Lanseringen av den tabblösa designen följdes av en storm av kritik från utvecklare och användare, och tabbmenyn återställdes kort därefter. Bättre sent än aldrig, men det hade förstås varit att föredra om feedbacken hade lyssnats till innan den nya designen togs i bruk.

WP Tavern har en bra sammanfattning av hela cirkusen.

Du gör rätt många (och populära!) teman. Var får du din inspiration från?
När man stirrar på webbplatser hela dagarna så går det inte en timme utan att man snubblar över någon idé som man vill pröva i ett framtida projekt. Ibland är det en enskild designdetalj, som hur inlägg använder den utvalda bilden eller hur arkivsidorna lyfter olika inläggsformat. Ibland är det mer på scenarionivå, som ett tema för fotografer eller ett väldigt avskalat bloggtema. Jag har känt ett sug efter att bygga något med WooCommerce på sistone, och jag misstänker att det kan mynna ut i ett gratistema när det finns tid och tillfälle.

När man gör kundjobb så får man spara undan sina idéer i ett mentalt arkiv och hoppas att de kommer till användning på något kundprojekt, någon gång. När man gör gratisteman kan man välja och vraka bland de undansparade idéerna i arkivet, och man behöver inte motivera sina val till någon annan än sig själv. Det är en bra form av utvecklarterapi. Jag rekommenderar det starkt.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning