Intervju: Anna Johansson

  • Namn: Anna Johansson
  • Jobbar med: driver webbyrån Hoxton Creatives tillsammans med Ann Lickander
  • Hemsida: hoxton.se
  • Twitter: @lolitaloco
  • Använt WordPress sedan: 1.5 (tror jag, kan ha varit tidigare)

Hur kommer det sig att du valt WordPress att jobba med?
Halkade in av en slump och blev kvar för att det är ett verktyg och en community som uppmuntrar skaparglädje (mest kod för min del, har väl bloggat kanske tio inlägg på lika många år…) och gör att man vill lära sig mer. Jag kunde inte en rad PHP när jag började, i dag försörjer jag mig som just PHP-programmerare. Allt tack vare WordPress och hur tillgängligt det är både för användare och för utvecklare.

Vad tycker du är bra respektive dåligt med WordPress?
Jag tycker att dess användarfokus och att det är så modulärt är både dess styrka och svaghet.

WordPress har från dag 1 varit ett verktyg skapat för användare av användare.

Core-utvecklarna har inte tappat fokus genom åren på att om människor inte förstår hur man använder verktyget så faller hela grejen. Jag kan som konsult tryggt lämna över en WordPress-installation till 99% av mina kunder och förvänta mig att de klarar av att agera redaktörer för sitt innehåll, för att de helt enkelt förstår hur de ska göra!

Sedan det modulära; plugins och teman. Jag uppskattar att få arbeta med ett verktyg där man aktivt förespråkar och underlättar om- och tillbyggnad. Detta är dock utan tvekan tveeggat och WP:s akilleshäl. Du kan som utvecklare peta in i stort sett vad som helst, hur som helst, och det resulterar ofta i allt annat än bra UX… (Bortser nu medvetet från att säkerheten är det man vanligtvis fokuserar på när man talar om problemen med plugins och teman, det talar lite för sig självt och är något man måste ha i beaktning oavsett system.) Det saknas i min mening en ordentlig standard för t.ex. hur en inställningssida för en plugin ska se ut. Jag väljer inte sällan att koda saker själv som redan finns, för att de helt enkelt är så illa presenterade för användaren i wp-admin. Jag har stora förhoppningar på customizer API:et och att detta ska slå igenom mer och mer, skulle gärna se att man använde det till mer än enkom temainställningar.

Du lämnade Stockholm för att jobba på distans. Har du några tips till de som funderar på att göra detsamma?
Jag har faktiskt jobbat på distans ända sedan jag läste på högskola, vilket jag även det gjorde på distans. Så jag har haft min heltidssysselsättning hemifrån de senaste ~tio åren.

Ha rimliga förväntningar på dig själv och på hur det ska vara att arbeta hemifrån. Tråkiga arbetsuppgifter blir inte roliga enkom för att man kan utföra dem iklädd mjukisbyxor…

En av de stora fördelarna jag upplever med att arbeta på distans är möjligheten att styra var och när jag arbetar. Tar det fullständigt slut på ork och inspiration så kan jag göra något annat och ta igen de timmarna vid ett annat tillfälle, när jag är på hugget. Det absolut viktigaste när man arbetar på distans är att ha självdisciplin, så att komptid inte bara blir prokrastinering!

Rent praktiskt så är det viktigt att ha en dedikerad arbetsplats och möjlighet till att arbeta ostört. Det kanske verkar romantiskt att sitta på café eller ligga i soffan och jobba men tro mig, det blir snart gammalt. Ergonomi och annat osexigt är precis lika viktigt när man arbetar på distans som inhouse, om inte ännu viktigare.

Den sociala biten är så klart en stor del av att arbeta inte bara på distans men hemifrån, så som jag gör. Jag är själv både introvert och har HSP (högkänslig personlighet) och behöver extremt lite socialt stimuli, därför mår jag bra av att arbeta ensam. Kanaler som Slack, Facebook osv. räcker fint för att fylla mitt sociala behov. Däremot är det viktigt att tänka på att kommunicera med kollegor, kunder, chefer osv. och gärna lämna statusuppdateringar. Saker som ofta kommer naturligt och utan att man kanske tänker på det när man arbetar sida vid sida. Jag och Ann har t.ex. veckomöte på måndagarna, då vi uppdaterar varandra om både stort och smått, utöver det generella snacket på Slack under veckorna.

Fundera över ditt sociala behov och ta det i beaktning när du bestämmer dig för att arbeta på distans. Det finns mer än ett sätt att distansarbeta, forma det utefter dina egna behov.

Så jag skulle sammanfatta det med att om du har rimliga förväntningar och mycket självdisciplin, då kan distansarbete verkligen höja din produktivitet men inte minst din livskvalitet.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning