Intervju: Christoffer Larsson

  • Namn: Christoffer Larsson
  • Jobbar med: Platform lead developer på KIT
  • Hemsida: kit.se
  • Twitter: @chredd
  • Använt WordPress sedan: 2007

Du har jobbat med WordPress ganska länge. Hur kommer det sig att du började med det?
Det hela började rätt så stormigt där WordPress och jag inte alls kom överens. Detta var 2007 då vi på Folkbladet Västerbotten “ärvde” en rätt så hackad och långsam installation som inte fick den kärlek den behövde. Över tid började vi dock förstå varandra bättre, en vänskap växte fram som till slut mynnade ut i någon form av kärlekshistoria (på WordCamp Stockholm 2012 försökte jag sammanfatta det i en graf). Runt 2010 tog vi nästa steg och började bygga riktigt roliga/spännande/avancerade saker tillsammans. Sedan dess har jag varit fast, även om vi fortfarande ibland har hetsiga dispyter (vi somnar dock nästan alltid som vänner).

Det är mindre WordPress och mer annat på KIT har jag förstått. Vad har ni för teknisk lösning och hur skiljer det sig från vad du är van vid?
KIT är uppbyggt av ett (relativt) stort antal mikrotjänster som framför allt bygger på Nodejs/Mongodb (mer om det här, om man är intresserad). WordPress finns fortfarande med som en rätt så viktig komponent, men är till största del en katalysator för att snabbt kunna skeppa KIT som produkt på marknaden.

Den största skillnaden med KITs plattform jämfört med WordPress är väl egentligen just att alla delar är frikopplade från varandra. Även WP kommer dock att kunna spela med i liknande lösningar framöver, tack vare att WP-API introducerats som en del av kärnan.

På vilket sätt kan WordPress förbättras i framtiden?
För oss utvecklare (nåväl, jag räknas väl kanske fortfarande som en) så skulle WordPress må bra av att göra sig av med en del legacy (och därmed även bakåtkompatibilitet). Kanske blir det aldrig så, men det vore ett stort steg i en trevlig riktning.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning