Intervju: David Stark och Jennifer Bark

  • Namn: David Stark och Jennifer Bark
  • Jobbar med: Förläggare och konsulter med fokus på innehåll.
  • Hemsida: pugforlag.se och pugshop.se
  • Twitter: @pugforlag
  • Använt WordPress sedan: 2007

På vilket sätt arbetar ni med WordPress på Pug Förlag?
Vi har en nätverkslösning med förlagets webbplats samt en shop med böcker och lite kringprodukter. På förlagssajten finns all grundinfo om oss och vår inriktning, en portfolio med släppta och kommande böcker samt en blogg som vi uppdaterar ett par gånger i veckan. Det är ganska basic. Vi har inte så stora resurser så vi har utgått från ett bra tema och gjort små justeringar. Sen har vi en WooCommerce-installation separat därför att vi inte vill skylta för tydligt med att vi faktiskt konkurrerar lite med våra kunder, återförsäljarna.

Shoppen vilar på Storefront, men vi har med hjälp av Follow Me Darling gjort en del anpassningar. Den viktigaste är kanske att sajten växlar headers beroende på produkt- och bloggkategorier. På så vis har vi kunna bygga flera ”shoppar i shoppen”. När Glenn Hyséns fans kommer in till hans blogginlägg så känns det som en Glenn Hysén-sajt och inte vilken förlagssajt som helst. Vi tror att det gör mycket för helhetsupplevelsen.

Vad tycker ni är bra respektive dåligt med WordPress?
Det allra bästa med WordPress är helt klart att det alltid finns en lösning inom nära räckhåll – oavsett om det är via ett tillägg som sköter biffen eller via Facebook-grupper eller Google-sökningar. Vi har utbildat lite i WordPress och en elev drog lärdomen ”man kan mer än man tror”. Det säger rätt mycket om WordPress. Även om man inte har några kodkunskaper så kan man fixa det mesta. Så länge man har lite tålamod.

Dåligt med WordPress? Det ska väl vara att man aldrig riktigt kan slappna av. Det finns alltid ett tillägg att uppdatera eller en funktion att hålla efter. En del säger att WordPress är så sjuuukt enkelt och smidigt, men det kräver lite tid om man ska göra saker någorlunda rätt.

Ni använder förstås WooCommerce till er webbutik. Har ni några tips till andra som funderar på att välja WooCommerce framför de enklare alternativen?
Använd ett stabilt, välanvänt tema och gör så lite intrång som möjligt på det. Det är helt ok att alla shoppar ser likadana ut i stort sett. Satsa på riktigt bra innehåll istället och att optimera bilder och annat för att göra sajten så snabb du bara kan. Vi har provat enklare alternativ, men lämnade när vi var tvungna att ha två momssatser och det ångrar vi inte en sekund. Möjligheterna som WooCommerce gett oss, med relaterade produkter och annat, har ökat försäljningen rejält.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning