Intervju: Johan ”Jonk” Stenström

  • Namn: Johan “Jonk” Stenström
  • Jobbar med: WordPress, frontend och design på Follow me Darling
  • Hemsida: followmedarling.se
  • Twitter: @jonkpirateboy
  • Använt WordPress sedan: 2006

Låt oss börja med dig. Vem är Jonk egentligen och vad har du för koppling till WordPress?
Jag är Johan Stenström men har kallats för Jonk länge, många känner mig bara under det namnet. Jag driver Follow me Darling på heltid sedan 3 år tillbaks och sysslar nästan uteslutande med WordPress.

Du var nyligen på WordCamp Europe 2017 i Paris. Vad var bäst med Europas största WordCamp hittills?
Jag måste säga att det var ett av de bästa åren någonsin, framförallt innehållsmässigt. Det är ganska många intryck och saker att ta ställning till när man kommit hem, men bäst var nog sessionen om CSS Grid. Ett nytt sätt att särskilja HTML och CSS så att inte ens ordningen av HTML-element spelar någon roll längre utan styrs helt från CSS. Sessionen hölls av Morten Rand-Hendriksen som också skrivit om Grid här.

Matt Mullenwegs genomgång av Gutenberg var en annan höjdare, men själva intervjusituationen var mest lite pinsam tyvärr där intervjuaren mest var sugen på att prata om sig själv.

I övrigt kan nämnas sessionen om WordPress Bootstrap-process där vi fick lära oss vad som laddas när, en riktig djupdykning i WordPress struktur.

Det var trevligt att PolyLang var på plats också bara för att jag kunde gå fram och säga tack för en underbar plugin!

Hur ser du på WordPress framtid, apropå den kommande Gutenberg-redigeraren och utmaningen från andra publiceringsplattformar?
Jag tror att Gutenberg är ett måste, och jag tror att det måste in i core för att möta upp användarna, det har ju visat sig genom den popularitet som page builders vunnit den senaste tiden. Äntligen en page builder som gör saker på rätt sätt! Jag har aldrig gillat page builders, baserat på att jag testat Divi och Visual Composer som jag tycker är alldeles för röriga.

Det känns som att WordPress fortfarande ligger långt före alla andra publiceringsplattformar på så många plan. Men man ska aldrig känna sig ohotad utan ständigt ha koll på omvärlden.

Som vanligt när man åker på WordCamp så är det påfallande hur mycket trevligt folk vi har i vår community. Man får vänner från alla världens hörn och och alla är öppna och trevliga. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att WordPressare är världens trevligaste utvecklare!

Nästa år är WordCamp Europe i Belgrad.

Fotnot: Bilderna har tagna av Jonk själv. Vill du ser mer av hans besök på WordCamp Europe i Paris? Titta in hos @jonkpirateboy på Instagram vetja.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning