Intervju: Stanislav Khromov

  • Namn: Stanislav Khromov
  • Jobbar med: Utvecklare på Aftonbladet
  • Hemsida: https://khromov.se/
  • Twitter: @khromov
  • Använt WordPress sedan: 2012
Stanislav Khromov

Hur kommer det sig att du valt WordPress att jobba med?
Jag halkade först in på WordPress för att det var  lättillgängligt, gratis och väl dokumenterat när jag jobbade som frilansare. Fem år senare kan jag konstatera att WordPress kunnat tillgodose de ökande krav jag haft på plattformen.

Vad tycker du är bra respektive dåligt med WordPress?
Det bästa med WordPress är den gemenskap som finns runt plattformen. Folk utvecklar, designar, deltar och driver plattformen framåt, ofta på ideell basis. För några dagar sedan nådde den officiella tilläggsdatabasen på WordPress.org 50 000 registrerade tillägg, en fantastisk milstolpe.

WordPress har sin beskärda del problem. Prestandan är dålig. Redigeringsgränssnittet är föråldrat. Vissa interna API:er är bra (t.ex. Custom Post Types) medan andra lyser med sin frånvaro (t.ex. så saknas API för Post Formats.) Jag upplever också att utvecklingsfarten är onödigt långsam på grund av teknisk skuld, något som jag bland annat bloggat om.

Om du fick bestämma, hur skulle WordPress vidareutvecklas?
Det viktigaste är att WordPress ska kunna stå sig mot konkurrensen i framtiden. Ett viktigt område är redigeringsupplevelsen. Där har man nyligen dragit igång ett initiativ till en helt ny editor som man kallar Gutenberg, vilket är rätt väg att gå för att komma ifrån det nuvarande klunkiga gränssnitt som passerat sitt bäst före-datum sedan länge.

Något som jag annars brinner för är Fields API, ett core-bibliotek för att bygga gränssnitt.

Vi behöver också bättre stöd för att hantera beroenden mellan tillägg och teman, och ett bättre sätt att jobba med Composer, pakethanteraren för PHP.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning