Matt pratar Gutenberg på WordCamp Europe

WordCamp Europe är över och naturligtvis var det Gutenberg, den nya innehållshanteraren som släpps i WordPress 5.0, som stal showen. Matt Mullenweg, WordPress fader, pratade förstås en hel del om just denna.

WordPress 5.0 har inget släppdatum ännu, men augusti verkar troligt. Inom kort kommer det inte längre läggas till ny funktionalitet i Gutenberg, utan istället skiftar fokus till stabilitet och fix av buggar. Dessutom kommer det bli möjligt att använda Gutenberg på wordpress.com. Någon gång i juli släpps en ny 4.9-version av WordPress som puffar för Gutenberg, med målsättningen att få fler som testar tillägget i skarpt läge. Detta, tillsammans med wordpress.com-aktiveringen, borde fungera som en väldigt omfattande betatest inför 5.0 och den skarpa lanseringen.

I augusti är det tänkt att buggarna ska vara mosade, med målsättningen att över 100 000 sajter ska köra Gutenberg och över 250 000 poster ska vara publicerade. Det samlas med andra ord en hel del användardata, allt för att ta så initierade beslut som möjligt kring vidareutvecklingen. I samband med detta kommer Gutenberg-tillägget att flytta in i WordPress huvudkodbas.

Det finns fortfarande en del frågetecken. Förutom lanseringsdatumet, vilket alltså borde bli augusti, så är mobilapparna ännu inte kompatibla med Gutenberg och risken finns att de inte är det vid lanseringen. Fullt app-stöd för Gutenberg, med allt vad det innebär, blir det först i slutet av året.

Däremot klarnade det en hel del kring hur Gutenberg kommer presenteras för användarna när WordPress 5.0 är släppt. Det kommer helt enkelt föreslås att du konverterar ditt innehåll till Gutenberg när du besöker exempelvis en post i wp-admin, men här kan du även välja att installera Classic Editor-tillägget, som ser till att du kan fortsätta använda dagens innehållsredigerare. Sajter och innehåll som inte fungerar med Gutenberg, av någon anledning, kommer alltså kunna fortsätta använda dagens lösning, samtidigt som WordPress hålls uppdaterat. Det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.

Kolla Matts presentationen på YouTube om du är nyfiken, eller vänta på den officiella videon på wordpress.tv. Då får du även veta att copy-paste är Matts favoritfunktion i Gutenberg, eftersom den fungerar så väl med så många olika källor. Det är de små sakerna som gör det, inte sant?

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning