Nyheterna i WordPress 4.8

WordPress 4.8 är en ny huvudversion av WordPress som är tänkt att släppas den 8 juni. Nyheterna är dock av det mindre slaget, men likväl trevliga eftersom det gör det lite lättare att göra vad du vill med din sajt.

Nya widgets tycker många är kul. En widget för att visa en bild har efterfrågats länge och nu finns en sådan, men den är tämligen begränsad eftersom den verkligen bara visar rubrik och bild. Du kan alltså inte länka bilden någonstans, ett konstigt val som tveklöst kommer lösas i tillägg framöver.

Det finns även widgets för att spela upp video samt ljud. Framför allt video-widgeten kommer uppskattas eftersom den gör det extra lätt att bädda in Youtube-filmer exempelvis, men den stödjer även filmklipp du laddat upp till ditt mediabibliotek.

Även textwidgeten har uppdaterats. Nu kan du välja mellan att skriva innehållet i råtext, som tidigare, eller i en nedbantad visuell textredigerare. Dessvärre stödjer den bara fet- och kursiv stil, punkt- samt nummerlistor, och länkar – ingen bildinfogning där således. Ytterligare en sak som tillägg säkerligen fixar framöver.

TinyMCE är namnet på den visuella redigeraren du använder när du skriver. I väntan på Gutenberg, som nämndes i förra numret, så kommer det troligen inte hända så hemskt mycket på redigerarfronten. Små förbättringar är dock att vänta, som den uppiffade hanteringen av länkar. Nu är det tydligare att – och hur! – du kan interagera med en länk du lagt in.

Slutligen så har panelen fått en uppdaterad nyhetswidget med tydligare länkar till lokala evenemang. Översättningen är inte klar där i skrivande stund så ha överseende med hur den ser ut, det är trots allt en beta.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning