Nyheterna i WordPress 4.9

WordPress 4.9, just nu i beta, är tänkt att släppas den 14 november. Förutom en väldig massa fixar och förbättringar under huven så är det tre nyheter som står ut. Låt oss ta en titt.

Anpassa-läget har vidareutvecklats. Nu kan du pilla med inställningarna och dela en länk med dina ändringar, utan att behöva publicera dem. Du kan rentav schemalägga publicering av dina ändringar i Anpassa-läget, potentiellt kraftfullt. Som en liten bonus så kan du nu även installera nya teman direkt från Anpassa-läget.

Nya widgetar är alltid kul. Med 4.9 kommer en ny galleriwidget som låter dig infoga bildgallerier. Dessutom har textwidgeten nu stöd för uppladdning av bilder så den blir lite mer användbar. Dessutom fungerar även shortcodes och embeds i textwidgeten nu. HTML-widgeten har även fått syntaxhjälpen som beskrivs här nedan.

Det går att redigera såväl teman som tillägg direkt i WordPress, under Anpassa > Redigerare. Överlag är det en väldigt dålig idé att ändra något här och nu varnar WordPress att du antagligen inte ska pilla på filerna på det sättet. En annan kan ju tycka att den här möjligheten borde tas bort helt, men istället får du nu syntaxhjälp, autocomplete och skydd mot felaktig kod. Nåja, bättre än tidigare i alla fall! Vill du inte ha syntaxhjälpen så stängs den av på din profilsida.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning