Så fungerar de nya integritetsfunktionerna i WordPress

I dag träder GDPR i kraft, vilket är varför du fått en halv miljon mejl om just detta. Om du driver en webbplats så påverkas du av den här lagstiftningen, och måste numera be om tillåtelse för att samla in data om dina användare, samt erbjuda möjligheten att bli bortglömd, bland annat. Mer om just de bitarna av GDPR kan du läsa om här.

De nya integritetsfunktionerna hittar du under Verktyg i wp-admin. Där har du två nya menyval: Exportera personuppgifter samt Ta bort personuppgifter. Detta är verktyg avsedda att hantera dina användare, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som dina besökare. Användare är personer som registrerat sig hos dig (eller som du registrerat), och därmed har användarkonton.

Du kan söka efter användare på antingen deras användarnamn, eller e-postkonto. Utifrån det kan du starta en process för att erbjuda deras material som nedladdning, eller för att ta bort personuppgifterna. När detta görs så skickas e-post till användaren i fråga med en länk för att godkänna nästa steg, vilket i sin tur ger dig ett e-brev där du uppmanas logga in och aktivera nästa steg i processen. Ja, det blir en himla massa hoppande fram och tillbaka men det är förstås viktigt att det blir rätt, annars kan ju otrevliga personer starta processer mot andra användare än sig själva.

Enklast är att testa sig fram för att förstå flödet, så skapa en testanvändare och starta processen för denna.

För övrigt finns ännu inget stöd för att logga medgivande till dina integritetsvillkor, bara möjlighet att ladda ned sin data samt bli bortglömd. Framtida versioner av WordPress är tänkta att få mer utökade verktyg.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning