Så säkerhetsuppdaterar du WordPress

WordPress 4.8 är äntligen släppt. Om du inte redan har uppdaterat så känns det lämpligt att tala lite om vad som kan vara klokt att göra innan du hoppar på den nya versionen.

Säkerhetsuppdateringar sker vanligtvis automatiskt, annars har du medvetet stängt av dem eller har problem med ditt webbhotell (i så fall bör du prata med dem). Större uppdateringar, som 4.8, behöver du initiera själv i wp-admin genom att trycka på Uppdatera. Det fungerar vanligtvis direkt, problemfritt och allt, men risken finns att något går åt pipan.

Därför kan det vara en bra idé att:

Säkerhetskopiera din databas
Det görs oftast via webbgränssnitt som Phpmyadmin men lösningen beror på ditt webbhotell. Dessvärre är det inte självklart hur du säkerhetskopierar så känner du dig vilse i Phpmyadmin så be om hjälp eller följ en guide. Du kan möjligen ha tillägg du litar på nog för detta, testa ordentligt först. Om du betalar för VaultPress så är det en ganska bra backup, se bara till att den är ordentligt slutförd innan du uppdaterar.

Kopiera din installation via FTP
WordPress kan du alltid ladda ner igen men dina bilder kan vara lite tuffa att få tillbaka. När du säkerhetskopierar behöver du bara ladda ner wp-content via FTP. Mappen innehåller dina mediafiler (under wp-content/uploads), teman (wp-content/themes) och tillägg (wp-content/plugins), bland annat. Om du har väldigt många bilder så är det här en rätt stor mapp att ladda ner.

Testa uppdateringen på en testsida
Om du har en testsajt, helst en exakt kopia av din sajt eller något snarlikt, så provar du förstås där först. Testa köra uppdateringen och se om något tokigt händer med ditt tema eller tilläggen du förlitar dig på.

Lirade allt? Då är det nog dags att trycka på Uppdatera-knappen i wp-admin och välkomna den nya versionen av WordPress. Fast det har du säkert redan gjort. Mycket nöje!

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning