Vi pratar WordCamp Nordic med Jonathan Sulo

Jonathan Sulo var, som bekant, ende svenske talare på WordCamp Nordic. Hans presentation hette The WordPress plugins that your hosting provider fears, och såväl slides som video kan ses på Jonathans webbplats. Låt oss höra vad han har att säga om upplevelsen.

Du var ende svenska talare på WordCamp Nordic. Kändes det ensamt där uppe?
Jag kan tycka att det blivit lite för mycket fokus på mig som “enda svenska talare”. Det var väldigt många svenska WordPress-användare på WordCamp Nordic. Vi var dels ett gäng som åkte kryssningsbåt över tillsammans och dels många från olika delar av Sverige som flög in. Man kände sig på inget sätt ensam som svensk på WordCamp Nordic.

Hur var blandningen besökare? Pratade alla med alla, eller höll sig folk till nationella grupper?
Merparten av besökarna var givetvis från Finland, men vi umgicks helt gränslöst. Vi har ju alla WordPress som gemensamt intresse, då spelar ens ursprung ingen roll. Om något så valde vi svenskar och norrmän att prata engelska för att inkludera så många som möjligt.

Tycker du att WordCamp Nordic bör ersätta de lite större WordCamp-konferenserna i Norden, t.ex. WordCamp Stockholm?
WordCamp Nordic är ingen ersättning till de nationella träffarna. Det var snarare en inspiration inför framtida WordCamp Stockholm. Vi har mycket att lära av den finska WordPress-gemenskapen i Sverige och vi hade många diskussioner kring detta på plats. Jag hoppas och tror att WordCamp Nordic tänt en gnista hos flera av oss svenska besökare.

Vad kan vi göra för att få till fler WordCamp-konferenser och WordPress-träffar i Sverige?
Vi har så många bra WordPress-människor i Sverige. Ändå är Finland större, samt att Norge håller på att passera oss. Vi skulle kunna ha många fler WordPress-träffar och aktiviteter om vi bara blev bättre på att uppmuntra de som bidrar, istället för att kritisera dem. Ge tummen upp, så blir vi störst i Norden på WordPress!

Har WordPress kanske helt enkelt blivit osexigt, och vad kan vi i så fall göra åt det som community?
Det finns inget sexigare än WordPress, det vet du. Som jag skrev tidigare, vi måste stödja och uppmuntra varandra istället för att klanka ner och kritisera. Visa att du uppskattar det andra gör för WordPress så kommer ännu mer saker ske, det är jag säker på.

Bild från @WordCampNordic.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning