WordPress 4.9.8 puffar för Gutenberg, och WPSE är tillbaka efter sommardvalan

WordPress 4.9.8 är släppt och vi har äntligen fått den utlovade puffen för nya innehållsredigeraren Gutenberg. Vad puffen innebär hittar du senare i det här numret. Det är dock inte bara Gutenberg-puffen som är nytt i 4.9.8, vi har även fått en hel del säkerhetsfixar som WPScans går igenom, samt ett nytt sätt att registrera metaboxar. Du bör absolut uppdatera WordPress till 4.9.8 om du inte redan gjort det. Det ryktades för övrigt om en 4.9.9 tämligen omgående, men så är inte fallet – det finns ingen som leder den versionen ännu.

Goda nyheter för utvecklare som förlitar sig på Advanced Custom Fields, för inte nog med att tillägget fungerar med Gutenberg, det kommer även få utökat stöd med egna block. Detta i version 5, som släpps i september, så se till att uppdatera till denna när det är dags. Gäller både gratis- samt betalversionen av tillägget.

Några Gutenberg-länkar innan vi går vidare. Här är nyheterna i senaste versionen, nämligen 3.4. Utvecklaren Gary Pendergast har skrivit om målsättningen med Gutenberg. Det finns ett projekt som portar Gutenberg till Drupal. Roligt.

I morgon (fredag den 10 augusti) börjar WordCamp Norrköping. Det finns fortfarande biljetter kvar. Tyvärr är det ett väldigt mansdominerat schema, men det blir förhoppningsvis en bra konferens ändå.

Nu är alla föreläsningar från sommarens WordCamp Europe uppe på wordpress.tv.

WooSesh är en onlinekonferens om WordPress som går av stapeln den 18-19 oktober, helt gratis till skillnad från systerkonferensen WordSesh.

Easy Digital Downloads är nu lite billigare, efter en prisfadäs. Facebook har ändrat i sitt API så nu kan inte Jetpack publicera länkar automatiskt längre. Den senaste versionen av Jetpack är för övrigt 6.4.1. Betatestartillägget för WooCommerce har fått sig en rejäl uppdatering. Apropå WooCommerce så är 3.4.4 den senaste versionen. Nya regler för screenshots och sidhuvudsbilder i teman. Justin Tadlock (som var teknisk redaktör på en av mina Smashing WordPress-böcker) har släppt ett starttema som heter Mythic, i beta än så länge men tydligen redo för produktion.

Slutligen vill jag meddela att jag och Helena Waern har startat en byrå som heter Divide & Conquer. Med oss har vi stjärnorna Anders Norén och Emma Fresk. Vi jobbar en hel del med WordPress så klart. Jag skrev mer ingående om det här, om du är nyfiken på resan som påbörjades med Odd Alice redan 2010, gick via 24HR, och nu landade i Divide & Conquer.

Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8. Se till att du kör den, det är säkrast så.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning