WordPress 5.0 beta 3, och Classic Editor kommer hänga med ett tag

WordPress 5.0 beta 3 är släppt. Ganska stora saker som introduceras här, bland annat stöd för Custom Fields-metaboxen i Gutenberg (kom med Gutenberg version 4.2). Känns väldigt sent för så viktig funktionalitet, och det har mycket riktigt dykt upp problem med dessa, så pass mycket att speciella flaggor för metabox-kompatibilitet har introducerats. Om du är utvecklare och vet att dina metaboxar fungerar dåligt med Gutenberg så använd dessa.

Det är möjligt att Classic Editor-tillägget kommer komma förinstallerat med WordPress 5.0. Detta låter som en bra idé. För övrigt så lovar man att stödja Classic Editor till och med den 31 december 2021, från officiellt håll då. WordPress riskerar verkligen att bli fragmenterat framöver…

SEO-gurun Joost de Valk tycker att WordPress 5.0 borde skjutas upp. Med tanke på vad som introduceras i betaversionerna nu, den 8 november, och kontroversen kring tillgänglighet, så känns det verkligen som att han har rätt. Lanseringsdatumet är dock fortfarande den 19 november, och undertecknad skulle bli väldigt förvånad om WordPress 5.0 inte släpps innan jul.

John Blackbourn är så missnöjd med hur kritik mot Gutenberg hanteras av utvecklarna att han tar ett steg tillbaka från utveckling av WordPress. Det börjar bli många utvecklare som känner sig förbigångna eller överkörda just nu.

Twenty Nineteen, det nya standardtemat som vi skrivit om tidigare, rusar framåt. Senaste versionen finns på Github om du vill testa redan nu.

Tisdagen den 13 november är det WordPress-meetup på Foo Café i Stockholm. Det blir snack om Gutenberg och Advanced Custom Fields, samt om optimering av långsamma WordPress-sidor. I skrivande stund finns det platser kvar.

Anders Norén har nu uppdaterat alla sina teman så att de har stöd för Gutenberg. Två månaders helgjobb tog det, vilket är en bra påminnelse om hur mycket en så här stor förändring påverkar utvecklare. Är du osäker hur det går till så skrev Anders om det på Divide & Conquers blogg, Magasinet.

Du kan fortfarande nominera till Automattic Design Award, deadline är den 16 november. Dessutom finns det en post om hur själva priset görs, om du är nyfiken på trofén du självfallet kommer kamma hem…

ℹ️ Senaste versionen av WordPress är 4.9.8.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning