WordPress och WooCommerce uppdaterade, och du kan ta över Dark Mode

WordPress 5.1.1 är släppt, och det är en säkerhetsuppdatering. Den är så pass allvarlig att flera äldre versioner av WordPress även uppdaterats, så 4.9.10 har rullats ut för de som inte velat gå över till WordPress 5.x ännu. Räkna med 5.1.2, som även den är en liten uppdatering, inom ett par veckor.

WooCommerce har uppdaterats till version 3.5.6. Det här är ingen säkerhetsfix, utan snarare en förändring rörande strukturerad data så att det blir rätt hos Google. Nog så viktigt för ehandlare som vill ranka väl med andra ord.

Tillägget Abandoned Cart Lite for WooCommerce, med över 20 000 aktiva installationer, hade ett säkerhetshål. Det är täppt sedan en månad tillbaka (uppdatera om du inte redan gjort det), men om du vill läsa mer om vad det handlade om så har Wordfence en artikel om saken. På tal om Wordfence så har de lanserat en podcast, kallad Think Like a Hackerhär är första avsnittet.

Mer WooCommerce. Temat Storefront har uppdaterats till 2.4.4. Det är inga större nyheter här, med du bör förstås uppdatera.

Theme Sniffer har släppts som tillägg, så vill du kolla hur väl dina teman följer kodstandarden så är det här något för dig. Och det vill du förstås, om du är temautvecklare i alla fall. Apropå temautvecklare så slarvas det visst med licensdeklarationerna för teman som laddas upp till wordpress.org – så här ska det vara.

WPTavern skriver om barn-workshopen på WordCamp Nordic. Bravo!

En första version av årets roadmap för integritetsarbetet i WordPress har publicerats.

WordCamp Paris (24–26 april i Paris, Frankrike) kommer ha ett BuddyPress-bord på sin Contributor Day. Gott så, men arrangören bjuder även in till medverkan över Slack. Kanske något för dig?

Vi har skrivit om David Gwyers tillägg Dark Mode tidigare. WPTavern rapporterar att David inte längre vill jobba med tillägget, och söker någon trovärdig som är intresserad av att ta arbetet vidare. Gutenberg, alltså blockredigeraren som kom med WordPress 5.x, nämns som orsak, men även en mindre trevlig upplevelse med core-gruppen. Det är inte sådant man vill höra, öppen källkod behöver vara inkluderande, annars slutar det med att folk som vill bidra tröttnar och går vidare. Som i det här fallet, tydligen. Alltid tråkigt när det händer.

Här är ett förslag på en utökad block-del i tilläggskatalogen på wordpress.org, enbart för tillägg till blockredigeraren. Man talar alltså om “Single Block Plugins”, där tillägget enbart är blocket. Vad tycker du? Hoppa in i diskussionen.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.1.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning