WPSE testar Gutenberg

Gutenberg är den nya innehållsredigeraren som ska ändra hur du skriver texter i wp-admin från och med version 5.0 (eller det är planen i alla fall). Tanken är att innehållet byggs upp av block. Ett block kan vara text, en bild eller ett bildgalleri, en widget, eller en embed (typ Youtube-film, Twitter-citat eller dylikt). Tanken är att block ska kunna läggas till av tillägg, förstås. Det kommer betyda att vi får en himla massa block som vi kan använda i Gutenberg, lite som widgets fungerar, eller metaboxar om du använder sådana.

Idag är Gutenberg förstås begränsad till vad WordPress ska stödja från grunden, med diverse textblock främst (citat, löptext, rubriker, listor, kod och så vidare) samt bildblocken (inklusive en snygg parallaxbild). Det finns även en senaste poster-widget du kan testa att infoga. Externa tjänster har fått en egen liten flik i infoga block-rutan och när du väljer någon så infogas en ruta i redigeringsläget där du petar in nödvändig information, det vill säga länken till Youtube-videon eller vad det nu är.

Upplägget på innehållet är som sagt block-baserat. Du trycker på plusknappen längst ned (eller högst upp) för att infoga ett block, väljer vilken typ du vill ha, och vips hamnar det i innehållet. Blocket kan flyttas uppåt och nedåt i hierarkin med pilarna till vänster. Det finns ingen möjlighet att lägga block sida vid sida, något som undertecknad tycker är bra men som många säkerligen kommer önska. Varför är det bra då? Jo, funktionen skulle ge en missvisande bild av hur innehållet kommer presenteras eftersom mobila enheter sällan mår bra, eller klarar av, att visa flera stora element bredvid varandra. Bredden finns helt enkelt inte där. Säkerligen kommer tilläggsutvecklare skapa kolumnlösningar, förhoppningsvis då med inställningar som bestämmer hur kolumnerna ska bete sig beroende på skärmstorlek, som temautvecklare sedan kan utveckla efter.

Om du var rädd att det inte gick att ändra i innehållets kod, känt som text-läget i dagens redigerare, så kan du andas ut. Så här ser motsvarande textläge ut i Gutenberg:

Du kan testa Gutenberg själv genom att ladda hem Gutenberg-tillägget men kom ihåg att det inte direkt handlar om färdig kod här, det händer en del konstigheter med ikonerna ibland och delar av funktionaliteten är inte där, som att dra och släppa block exempelvis. Inte heller är det säkert att innehållet du skapar via Gutenbergs block renderas rätt i ditt tema så Gutenberg är inte riktigt redo för att användas live ännu. Det är helt okej, det är trots allt betaprogramvara.

Så blir Gutenberg bra till slut? Ja, det här kommer säkerligen hjälpa många användare att skapa mer levande innehåll men det finns ett uppenbart problem med blockbaserad innehållshantering: Det är dåligt att skriva i. Löptext med insprängda bilder och underrubriker och annat går alldeles utmärkt att göra i dagens visuella redigerare, men vill du ha en underrubrik i Gutenberg behöver du, i dagsläget, skapa ett block till. Det må låta logiskt för ett blockdrivet flöde men för någon som sitter och skriver är det ett avbrott, ett klick med musen, in med rubriken, och sedan ett klick till för att skapa ett nytt textblock för den fortsatta löptexten. Allt annat än idealt. Lösningen är förstås att skriva innehållet i en mer lämpad miljö, det vill säga i en separat textredigerare på din dator eller platta, men då blir det istället onödig hantering med klippa och klistra block för block. En bloggpost med undersektioner tar, i det läget, kanske längre tid att publicera med Gutenberg än den gör idag. Det är något som behöver tas om hand, annars kommer det sluta med två textinmatningsmöjligheter i wp-admin.

Med det sagt så fungerar Gutenberg förvånansvärt väl för att vara betaprogramvara. Installera med fördel tillägget, titta på demoinnehållet och lek med det, men kom ihåg att Gutenberg inte är redo för skarp användning ännu. Säkrast är det, som vanligt, att testa på en testinstallation.

? Gutenberg

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning