Så fixar du jQuery-problem i WordPress 5.6

Har mobilmenyn eller infinite scrollen pajat efter uppdateringen? Inga problem, här är (den temporära) lösningen.

Foto: Christina Victoria Craft

När WordPress uppdaterades till version 5.5 så inleddes även processen att uppdatera JavaScript-ramverket jQuery, som WordPress samt åtskilliga teman och tillägg förlitar sig på, till mer aktuella versioner. Det är förstås viktigt, men med 5.5 var det väldigt många webbplatser som gick sönder till följd av detta.

Som tur var – och är – så finns tillägget Enable jQuery Migrate Helper, utgivet av WordPress-teamet som ett hjälpmedel under denna övergång. Webbplatser som fick problem till följd av föråldrat bruk av jQuery efter uppdateringen till version 5.5 kunde därmed fungera igen.

Nu har WordPress 5.6 kommit, och det är steg två (av tre) i jQuery-uppdateringsarbetet. Dessvärre betyder det att många webbplatser kommer få problem igen, i alla fall om de förlitar sig på Enable jQuery Migrate Helper och inte har fixat problemen som uppstod vid 5.5-uppdateringen. Tillägget använder numera nämligen WordPress jQuery-versioner som standard, vilket ställer till ytterligare problem.

Lyckligtvis kan du fixa det, med tillägget aktiverat. Gå till Verktyg och sedan inställningssidan för jQuery Migrate. Här kan du få en mängd viktig information kring vilka anrop som din webbplats gör som är föråldrade, men också avhjälpa problemet genom att välja en äldre jQuery-version, nämligen 1.12.4-wp. Detta gör att din webbplats (med största sannolikhet) fungerar som den gjorde innan uppdateringen till WordPress 5.6. Räddad av Enable jQuery Migrate Helper igen, således!

Välj en föråldrad version med hjälp av Enable jQuery Migrate Helper

Nu är det här förstås ingen bra lösning i längden, för nästa stora version av WordPress – 5.7 – tar hem hela uppgraderingsprojektet, och då är tanken att tillägget Enable jQuery Migrate Helper inte ska kunna rädda webbplatser som inte uppdaterat sitt jQuery-användande.

Är det rimligt att göra på det här viset? Ja, 5.5 släpptes i slutet av augusti, och nu är det snart mitten av december – det är ganska gått om tid för att fixa problemen som uppstått. Tyvärr har inte alla temautvecklare gjort det, och de som har kunder riskerar förstås få arga mejl när sajten plötsligt går sönder, mobilmenyer slutar fungera och så vidare. Många kunder är säkert inte så sugna på att betala för att fixa något som tidigare fungerade, bara för att WordPress uppdaterats, så det skapar en del friktion i relationen utvecklare-kund. Samtidigt kan man inte stanna kvar i gamla versioner och ramverk hur länge som helst, hur skulle det se ut?

Det är med andra ord bara att bita i det sura äpplet och fixa det här. Tillägget Enable jQuery Migrate Helper pekar tydligt ut vad som är fel, så felsökningen torde inte vara så hopplös eller tidskrävande som man skulle kunna tro. Men irriterande, ja det är den förstås.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning