Så ser planen ut för WordPress 5.4

Den 31 mars smäller det!

Nästa stora version av WordPress är version 5.4, och den är tänkt att släppas den 31 mars, helt enligt plan. Uppstart för arbetet med den här versionen är i dag, den 14 januari, och den första betan kommer fyra veckor senare, vilket är den 11 februari. Den första lanseringskandidaten är planerad till den 3 mars, och skarp lansering den 31 mars, som sagt. Naturligtvis kan – och kommer! – det bli flera betaversioner och lanseringskandidater.

Den stora nya funktionen för version 5.4 är navigationsblocket till blockredigeraren, samt allt annat som tillkommit i Gutenberg-tillägget sedan 5.3. Just Gutenberg-tillägget är ju ett så kallat feature-tillägg, vilket betyder att det är här man testar nya saker inför lansering, så vill du vara riktigt cutting edge så installerar du detta (men var beredd på buggar). Vi brukar som bekant rapportera om nya versioner av Gutenberg-tillägget i nyhetsbrevet, om du inte vill köra det själv.

I alla fall, den stora nya versionen är navigationsblocket, vilket låter dig göra menyer direkt i blockredigeraren. Det är det första steget mot målet för 2020, nämligen att göra hela webbplatser redigerbara i blockredigeraren.

Det är lite annat nytt planerat till version 5.4 med, till exempel möjlighet att komma åt återställningsläget via admin-mejladressen om allt gått åt pipan, samt så kallad lazy-loading av bilder. Det sistnämnda är en välkommen funktion, för det får sidorna att ladda snabbare eftersom bilder då inte börjar laddas förrän de faktiskt blir aktuella.

Du kan följa arbetet med WordPress 5.4 genom att testa själv, förslagsvis via WordPress Beta Tester-tillägget. Vill du ha senaste versionen nu behöver du välja bleeding edge, för det finns ju ingen beta ännu. Tänk dock på att det här är ofärdig programvara – det kommer gå sönder!

Mer om WordPress 5.4 vad det lider, inte minst i nyhetsbrevet.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning