Ta reda på om dina WordPress-mejl kommer fram

Kolla mejlen med Check Email och Mail Tester.

Foto av Brett Jordan

E-post är svårt, vilket förvånar många, men att se till att breven kommer fram när WordPress vill det är inte det lättaste. Det finns en mängd inställningar du kan göra, och som din hostingleverantör kanske redan gjort åt dig, men även om du gjort alla (eller åtminstone de flesta) rätt så är det svårt att veta om allt faktiskt fungerar som det ska. Den tänkta mottagaren kan ju inte klaga på ett mejl som skickas via din sajt om hen inte vet om att det ska komma, exempelvis.

En bra första början är att använda tjänsten Mail Tester för att se hur väl dina mejl från WordPress tas emot. Först behöver vi dock ett tillägg så att det blir lite lättare.

Börja med att installera tillägget Check Email, vilket inte alls handlar om att kolla din e-post utan se om de beter sig när de skickas ut. Tanken med tillägget är att du ska kunna skicka ett mejl till dig själv från WordPress och se om det kommer fram, vilket inte är någon garanti alls.

Du hittar Check Email under Verktyg > Check Email när du aktiverat tillägget. Inställningarna är enkla nog, testa med din egen e-postadress om du vill.

Enkla inställningar

Nu hoppar vi över till Mail Tester, en sajt som ger dig en testmejladress när du laddar förstasidan. Det är den här mejladressen vi ska testa att skicka till med Check Email, så att Mail Tester sedan kan utvärdera situationen.

En unik e-postadress vid varje laddning

Kopiera mejladressen från Mail Tester, gå tillbaka till wp-admin och klistra in den i Check Email samt tryck på Send test email-knappen. Gå sedan tillbaka till Mail Tester och tryck på knappen Then check your score under fältet med mejladressen.

Nu får du ditt betyg (nedan är inte så bra), samt en förklaring på hur tjänsten har kommit fram till just detta.

Här finns det jobb att göra…

För de flesta är det kanske svårt att göra ändringarna som Mail Tester ber om. Kanske är du inte bekväm med att göra ändringar i DNS (där vill man inte göra bort sig), eller vet ens vad DNS är. Oroa dig inte, ditt webbhotell begriper allt det här om du inte gör det, så sammanfatta de föreslagna åtgärderna och kontakta dem – ge dig inte på saker som låter som rena grekiskan för det kan bli riktigt tokigt.

Att kolla hur troligt det är att mejl från WordPress kommer fram är förstås extra viktigt för webbplatser med medlemsfunktioner samt ehandelsplatser. Det här enkla testet är en bra första titt på hur det ligger till med leveranserna. Tänk bara om vi kunde göra samma sak med fysisk post…

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning